ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

USA Today: Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση

Η εξαετής ύφεση της Ελλάδας φαίνεται να υποχωρεί, ενώ αναμένεται σταθεροποίηση ή μικρή ανάπτυξη για το 2014, αναφέρεται σε δημοσίευμα-ανάλυση στην USA Today, καταγράφοντας «σημάδια βελτίωσης» της ελληνικής οικονομίας και προοπτικής εξόδου από την ύφεση.

Όπως επισημαίνεται, τα καλά νέα είναι ότι η κυβέρνηση που προήλθε από τις επαναληπτικές εκλογές του 2012 είναι σταθερή, ενώ δεν υπάρχει, πλέον, συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι το κοινωνικό κόστος από τη λιτότητα που επέβαλαν οι πιστωτές είναι τεράστιο. Το επίπεδο διαβίωσης συρρικνώθηκε δραματικά, η ανεργία ξεπερνά το 25%, ενώ η ελληνική οικονομία είναι κατά 25% πιο μικρή σε σχέση με την περίοδο προ κρίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Ταφτς, Γιάννης Ιωαννίδης, θεωρεί ότι το κόστος προσαρμογής άξιζε τον κόπο, υποστηρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μόλις έχουν αρχίσει. Επίσης, επικρίνει την κυβέρνηση για «αδύναμη διακυβέρνηση» και για το ότι «θέτει το βάρος της προσαρμογής στους φτωχούς, αντί στους πλούσιους, οι οποίοι παραμένουν οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν ψηφιστεί, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί» δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Ιωαννίδης και πρόσθεσε ότι «δεν έχει
υπάρξει σχεδόν καμία ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας».

Η οικονομική σύμβουλος, Μιράντα Ξαφά, επίσης, συμφωνεί ότι «απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις» ενώ εκτιμά ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη στην Ελλάδα το 2014, ακόμη και εάν η χώρα περάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς παραμένουν περιορισμένες οι ιδιωτικές επενδύσεις».

Στο εν λόγω δημοσίευμα τονίζεται ότι παρά τις δυσκολίες, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς ένας εντυπωσιακός αριθμός Ελλήνων δηλώνει, πλέον, ότι «η χώρα ζούσε πέραν των δυνατοτήτων της και θα πρέπει να προσαρμοστεί».

Στο άρθρο καταγράφονται και οι θετικές εξελίξεις στον τουριστικό τομέα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί, πλέον, για τους τουρίστες μία «μεγάλη ευκαιρία». Οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν πέσει το λιγότερο κατά 20%, ενώ η μείωση των διαδηλώσεων έχει προκαλέσει μία έκρηξη αφίξεων ξένων τουριστών. Το 2013 παρατηρήθηκε αύξηση 15% στις αφίξεις των τουριστών και στα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ οι κρατήσεις που πραγματοποιούνται τώρα υποδηλώνουν νέα αύξηση για το 2014. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 17% του ελληνικού ΑΕΠ και το 20% της
αγοράς εργασίας, όπως τονίζεται.

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι οι ξένοι επενδυτές αρχίζουν, εκ νέου, να ενδιαφέρονται για τα επισφαλή ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, ενώ τα hedge funds επενδύουν στις ελληνικές τράπεζες, που έχουν, πλέον, ανακεφαλαιοποιηθεί χάρη στα 50 δισ. που έλαβαν από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας.

Αναφορά γίνεται και στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο Βερολίνο και στις συνομιλίες που είχε με την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Σε ομιλία του προς ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων, ζήτησε από τους πιστωτές της χώρας να μην πιέζουν για την επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Δεν ανεβαίνεις στην κορυφή ενός βουνού κάθετα» τόνισε ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ότι «προχωράς από το ένα οροπέδιο στο άλλο, σταματάς για να πάρεις αναπνοή και μετά συνεχίζεις».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι οι αναλυτές θεωρούν πως η κυβέρνηση Σαμαρά «είναι εύθραυστη» και «θα μπορούσε να πέσει εάν επιβληθούν νέες περικοπές στις δαπάνες και στις θέσεις εργασίας».

αμπε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.