Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία

Δεκέμβριος 3rd, 2013 by Χρήστος Μίμης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία
Ρύθμιση ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία προωθεί ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης. Με τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή θα διευκολύνεται η πληρωμή σε δόσεις των χρεών πρρος τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, αφορά το 80% των οφειλετών και εκτιμάται πως θα «ξεμπλοκάρει» τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει «κολλήσει» και προβλέπει την εξόφληση των χρεών μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις, αναφέρει το Εθνος.

Οι προτεινόμενες διατάξεις της τροπολογίας, είναι οι τρεις ακόλουθες:

  • Για τις οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ, η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται χωρίς προσκόμιση ιδιαίτερων δικαιολογητικών και την απόδειξη από τον οφειλέτη της αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών του τη δεδομένη χρονική στιγμή, περιλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με το εισόδημα του, τα χρηματικά διαθέσιμα του, την ακίνητη περιουσία του και το σύνολο των οφειλών του. Με αυτόν τον τρόπο, η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση γίνεται ιδιαιτέρως ελαστική, ευέλικτη και ελκυστική για οφειλέτες με μικρά χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλετών κατά των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή αλλά δεν έχουν καταδικαστεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η τροποποίηση αυτή του νομοθετικού πλαισίου είναι σε απόλυτη αρμονία με τον σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας του κατηγορουμένου για τον οποίο δεν έχει ακόμη αποφανθεί το αρμόδιο δικαστήριο. Συνεπώς με την νέα ρύθμιση στερούνται της δυνατότητας υπαγωγής στη ρύθμιση όσοι έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή.
  • Καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης ως δικαιολογητικού για την υπαγωγή στη ρύθμιση της φορολογικής ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής σε περίπτωση που υπάρχουν παλιές οφειλές.

Η τροπολογία, θα κατατεθεί στο υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στο ΙΚΑ υπάρχουν 7,9 δισ. ευρώ ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών από ενεργές επιχειρήσεις, ενώ στον ΟΑΕΕ υπάρχουν 5,9 δισ. ευρώ ανεξόφλητα.

έθνος

This entry was posted on Τρίτη, Δεκέμβριος 3rd, 2013 at 13:11 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply