Πέντε συλλήψεις

Δικηγόροι, αστυνομικός και εφοριακός κατηγορούνται για εκβίαση επιχειρηματίαΠέντε άτομα συνελήφθησαν από στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για υπόθεση δωροδοκίας και απόπειρας εκβίασης, σε βάρος 36χρονης ιδιοκτήτριας επιχείρησης εμπορίας πολύτιμων μετάλλων (χρυσού, αργυρού κ.λπ.).

Πρόκειται για δυο δικηγόρους (50 και 62 ετών), ένα 45χρονο τμηματάρχη του Σ.Δ.Ο.Ε., ένα 38χρονο ιδιώτη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρεί φαστ φουντ στα νότια προάστια και έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές για υποθέσεις απάτης και ένας 41χρονος αρχιφύλακας, ο οποίος υπηρετεί στην Ασφάλεια Αττικής στο τμήμα εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας από υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών, της παθητικής δωροδοκίας και της άμεσης συνέργειας σε αυτή, της απόπειρας εκβίασης και της άμεσης και απλής συνέργειας σε αυτή, της παράβασης καθήκοντος και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. απαιτήθηκαν εκβιαστικά από την επιχειρηματία αρχικά 500.000 ευρώ και τελικά 400.000 ευρώ, προκειμένου να «τακτοποιηθεί» έλεγχος που διενεργήθηκε στην επιχείρησή της από το Σ.Δ.Ο.Ε.

Τα χρήματα που, όπως προέκυψε από την έρευνα, είχαν τελικό αποδεκτή τον Τμηματάρχη του Σ.Δ.Ο.Ε., προσημειώθηκαν και παραδόθηκαν από την επιχειρηματία σε έναν από τους συλληφθέντες δικηγόρους.

Στο πλαίσιο της πειθαρχικής δικαιοδοσίας εξετάζεται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας η επιβολή ανάλογων κυρώσεων σε βάρος του αρχιφύλακα.

Ειδικότερα την Τρίτη 12 Νοεμβρίου έγινε έλεγχος από τριμελές κλιμάκιο υπαλλήλων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε επιχείρηση εμπορίας πολύτιμων μετάλλων, που διατηρεί η 36χρονη επιχειρηματίας, στο κέντρο της Αθήνας.

Το κλιμάκιο, με εντολή του συλληφθέντα τμηματάρχη του Σ.Δ.Ο.Ε., προέβη στην κατάσχεση δεκαέξι κιλών χρυσού, αξίας περίπου 300.000 ευρώ, με την αιτιολογία ότι δεν είχαν νομιμοποιητικά παραστατικά.

Η επιχειρηματίας κατήγγειλε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ότι μετά τη διενέργεια του ελέγχου, ο 50χρονος δικηγόρος της, πρότεινε στην ίδια να καταβάλλει χρηματικό ποσό ύψους 500.000 ευρώ στον Τμηματάρχη του Σ.Δ.Ο.Ε και ενδεχομένως και σε άλλα άτομα, προκειμένου να «τακτοποιηθεί» το θέμα του ελέγχου.

Πιο συγκεκριμένα της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σε περίπτωση που δεχόταν να καταβάλλει το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, θα «έκλεινε» με θετικό τρόπο η εκκρεμότητα, θα εξασφαλιζόταν ο μη μελλοντικός έλεγχος της εταιρείας της και θα διασφαλίζονταν οι συναλλαγές της με άλλους επιχειρηματίες, σε περιπτώσεις αγοράς, τιμολόγησης, εισαγωγής – εξαγωγής χρυσού κλπ.

Στο διάστημα που μεσολάβησε ακολούθησαν διάφορες συναντήσεις του συλληφθέντα 50χρονου δικηγόρου με τον συλληφθέντα ιδιώτη και τον επίσης συλληφθέντα 62χρονο δικηγόρο.

Το πρωί της Πέμπτης η επιχειρηματίας παρέλαβε στην επιχείρησή της από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων 400.000 ευρώ, σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, ποσό που συμφωνήθηκε τελικά με τον 50χρονο δικηγόρο, για την παράνομη συναλλαγή.

Λίγο αργότερα στην επιχείρηση μετέβη ο συγκεκριμένος δικηγόρος συνοδευόμενος από τον αρχιφύλακα, ο οποίος παρέμεινε έξω από το χώρο, ενώ στην συνέχεια αποχώρησαν μαζί και κατευθύνθηκαν στο δικηγορικό του γραφείο.

Ο αρχιφύλακας συνελήφθη κατά την έξοδό του από το δικηγορικό γραφείο, στο οποίο αμέσως μετά διενεργήθηκε έρευνα, παρουσία Εισαγγελέα. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο 50χρονος δικηγόρος παρέδωσε στους αστυνομικούς τα προσημειωμένα χρήματα (των 400.000 ευρώ), τα οποία είχε τοποθετήσει στο εσωτερικό φωτοτυπικού μηχανήματος.

Στη συνέχεια διαπιστώθηκε από την έρευνα ότι ο 38χρονος ιδιώτης θα λειτουργούσε ως ενδιάμεσο πρόσωπο, καθώς αυτός θα παραλάμβανε τα χρήματα από το 50χρονο δικηγόρο και θα τα παρέδιδε στον τελικό αποδέκτη, τον τμηματάρχη του Σ.Δ.Ο.Ε.

Ο 38χρονος συνελήφθη τη Πέμπτη το απόγευμα σε καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας όπου είχε καθοριστεί ραντεβού για την «παραλαβή» των χρημάτων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας, στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων προσήχθησαν και συνελήφθησαν ο 62χρονος δικηγόρος και ο Τμηματάρχης του Σ.Δ.Ο.Ε.

Επίσης στην κατοχή του 50χρονου δικηγόρου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα κινητό τηλέφωνο και ένα πιστόλι απομίμηση με γεμιστήρα. Επιπροσθέτως στην κατοχή του τμηματάρχη του Σ.Δ.Ο.Ε βρέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα, μια μεταλλική ράβδος και 25 φυσίγγια των 9 χιλιοστών.

Στην κατοχή του 62χρονου δικηγόρου βρέθηκαν ένα κινητό τηλέφωνο, ένα πιστόλι με γεμιστήρα, 4 φυσίγγια των 0,45 cal , 7 φυσίγγια των 9 χιλιοστών και 11 φυσίγγια των 0,22 cal. Ακόμη στην κατοχή του 38χρονου ιδιώτη βρέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα.

Στην κατοχή του αρχιφύλακα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 2.710 ευρώ, 4 κινητά τηλέφωνα, κάρτα SIM με κομμένο το τσιπάκι, χειροβομβίδα κρότου λάμψης, 2 φυσίγγια διασποράς, 2 συσκευές – φακοί που ενσωματώνονται σε πιστόλι, 5 μαχαίρια, 2 μαύρες κουκούλες τύπου φουλ φέις, 8 γεμιστήρες, 123 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων κ.ά.

Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν (κινητά τηλέφωνα, μαχαίρια, όπλα κ.λ.π.), θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να διενεργηθεί σχετικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.