Συμπληρωτική έρευνα, στην ίδια υπάρχουσα ποινική δίωξη του πρώην υπουργού για το πόθεν έσχες του 2008

Για το κακούργημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες για το έτος 2010 και για το ίδιο αδίκημα (που με βάσει τον παλιότερο νόμο διωκόταν τότε ως πλημμέλημα) για το 2009, καλείται σε ανομωτί εξηγήσεις από την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου.

Πρόκειται ουσιαστικά για συμπληρωτική έρευνα, στην ίδια υπάρχουσα ποινική δίωξη του πρώην υπουργού για το πόθεν έσχες του 2008, για την οποία τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου, έχουν απολογηθεί και αφεθεί ελεύθεροι με εγγυήσεις 50.000 και 20.000 ευρώ αντίστοιχα τον Απρίλη του 2013.

Η κλήση αφορά το ποσό των περίπου 1,33 εκατομμυρίων ευρώ που εντοπίστηκαν μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε τράπεζας της Ελβετίας και δεν είχαν δηλωθεί ούτε το 2008, ούτε τα επόμενα έτη.

Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Προ μηνός ο κ. Παπαντωνίου εντοπίστηκε και για φοροδιαφυγή για την περίοδο 2000 ως 2010 η οποία προέκυψε μετά από οικονομικό και φορολογικό έλεγχο που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ για τον πρώην υπουργό και τη σύζυγό του.

Η εισαγγελέας Παπανδρέου μελέτησε το πόρισμα και κατέληξε ότι σε βάρος του πρώην υπουργού πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή κατ´ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος και κατά της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου σε βαθμό κακουργήματος για το ίδιο αδίκημα εξαιτίας του 1,333 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκαν μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε τράπεζα της Ελβετίας.

Παρά το εξαιρετικά υψηλό ποσό της φοροδιαφυγής, ο σχετικός νόμος ορίζει ότι για να ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος θα πρέπει το αποκρυφθέν εισόδημα ετησίως να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ. Ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να απέκρυψε κάθε χρόνο ποσά άνω των 80.000 ευρώ. Επίσης ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του δεν διώκονται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αν και μέσω της λίστας Λαγκάρντ εντοπίστηκαν 1,333 εκατ. ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία το 2000. Ωστόσο η φοροδιαφυγή αποτελεί βασικό αδίκημα σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από το 2005 και μετά που άλλαξε ο σχετικός νόμος.

News247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.