Το υπνωτήριο θα αρχίσει να λειτουργεί τον επόμενο μήνα
Απέκτησαν σπίτι οι άστεγοι στη ΘεσσαλονίκηΤο υπνωτήριο των αστέγων, το οποίο οργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης σε κτήριο στην περιοχή της Βίλκα, αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί μέσα στον επόμενο μήνα.

Αυτή η νέα κοινωνική δομή, που εγκαινιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες, θα λειτουργήσει σε συνεργασία με την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «Άρσις», ενώ ο χώρος παραχωρήθηκε στο δήμο της συμπρωτεύουσας από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης.

«Το φιλοξενείο για τους αστέγους αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης με τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα, την “Άρσις”, καθώς και το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, που προσέφερε δωρεά για τον εξοπλισμό της δομής. Πρόκειται για ένα δείγμα κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς είναι γνωστό ότι για το δήμο Θεσσαλονίκης η αναζήτηση συνεργειών βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της ατζέντας», επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

«Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση, το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου απέναντι στους αστέγους εξαντλούταν σε δύο δωμάτια ξενοδοχείου, που νοικιάζονταν κατά τις δύσκολες ημέρες του χειμώνα. Σήμερα παραδίδουμε μία ολοκληρωμένη κοινωνική δομή, που αποτελεί το επιστέγασμα μιας μεγάλης προσπάθειας και το αποτέλεσμα της συνεργασίας με σημαντικούς φορείς», ανέφερε από την πλευρά της η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα.

Πολυεπίπεδη υποστήριξη
Το υπνωτήριο του δήμου Θεσσαλονίκης λειτουργεί σε έναν χώρο 750 τ.μ., στον πρώτο όροφο ακινήτου που αγοράστηκε από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης. Είναι δυναμικότητας 74 κλινών, ενώ στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται λουτρά, στεγνοκαθαριστήριο αλλά και αίθουσες συνεδρίας και ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Το κτήριο θα ανοίγει τις πύλες του για τους αστέγους σε καθημερινή βάση στις 7 το απόγευμα μέχρι και τις 8 το πρωί της επόμενης ημέρας. Η νέα κοινωνική δομή στελεχώνεται μεταξύ άλλων από μία κοινωνική λειτουργό και δύο διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα δραστηριοποιηθούν και εθελοντικές ομάδες.

«Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, όταν δραστηριοποιηθήκαμε για πρώτη φορά το 1992, οι άστεγοι κοιμούνταν ακόμη και στα γραφεία ή στα σπίτια μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της «Άρσις» Νίκος Γαβαλάς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεόδωρος Δαρδαβέσης επισήμανε ότι το πρόβλημα των αστέγων μεγεθύνεται λόγω της οικονομικής κρίσης. Όπως γνωστοποίησε, η επόμενη κοινωνική παρέμβαση που σχεδιάζεται εκ μέρους της Φιλοπτώχου αφορά την οργάνωση στην περιοχή του Δενδροποτάμου ενός κέντρου νεότητας και στέγασης παιδιών Ρομά.

makthes

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.