http://3.bp.blogspot.com/-gVA9RPi1vqg/UpYpS8Z7_aI/AAAAAAACPYc/_fw6P56edOg/s1600/basilitsa.JPG«Νέα σελίδα» στις προοπτικές ανάπτυξης του χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας και των ορεινών περιοχών γύρω από αυτό άνοιξε η  πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας το μεσημέρι της Τρίτης (26/11/2013).

Στη δεύτερη σύσκεψη που συγκάλεσε η Γενική Γραμματέας Βίκυ Ευταξά σε διάστημα ενός και πλέον μήνα, οι Δήμοι Κόνιτσας και Γρεβενών με τον φορέα  του Χιονοδρομικού και με τη θετική προσέγγιση των Περιφερειαρχών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας ξεπέρασαν τις όποιες διαφωνίες και αγκυλώσεις και συμφώνησαν, για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την εφαρμογή του νέου  master-plan, να προχωρήσουν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας που θέτει τις βάσεις για την χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και αξιοποίηση των υποδομών του χιονοδρομικού με τρόπο ορθολογικό και εναρμονισμένο με το ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο.

Η απόφαση για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ήταν το επιστέγασμα του διαλόγου που αναπτύχθηκε στη διάρκεια της σύσκεψη. Η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βίκυ Ευταξά, με τους Περιφερειάρχες, Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, Δυτικής Μακεδονίας  Γεώργιο Δακή, τον Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών Γεώργιο Δασταμάνη, τους Δήμάρχους, Γρεβενών Δημοσθένη Κουπτσίδη, Κόνιτσας Παναγιώτη Γαργάλα και τον πρόεδρο της επιτροπής διοίκησης του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου (Ε.Χ.Κ.) Βασιλίτσας Βάϊο Κόραβο  συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις και κατέθεσαν προτάσεις που θα εξομαλύνουν τις δυσλειτουργίες του καθεστώτος (χωροταξικού – διοικητικού) που ισχύει μέχρι σήμερα στο χιονοδρομικό Βασιλίτσας.

Το μνημόνιο συνεργασίας το οποίο ανέλαβαν να συντάξουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η  Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Γρεβενών περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

  1. Καθορισμό των νέων και διευρυμένων ορίων του χιονοδρομικού κέντρου, με επεκτάσεις κυρίως εντός των ορίων του δήμου Κόνιτσας
  2. Κοινό master-plan που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την οριστική χωροθέτηση χρήσεων εντός  των εκτάσεων του χιονοδρομικού
  3. Νομιμοποίηση όσων υφιστάμενων εγκαταστάσεων ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του master-plan. Προσωρινή νομιμοποίηση των υπόλοιπων υφιστάμενων εγκαταστάσεων  προκειμένου,  για την τρέχουσα περίοδο, να διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας. Με την ρητή ωστόσο δέσμευση πως μετά το πέρας της περιόδου θα κατεδαφιστούν και θα μεταφερθούν σε χώρο υποδεικνυόμενο από τον Φορέα Διαχείρισης. (Η Περιφέρεια Ηπείρου από την πλευρά της δεσμεύτηκε να αναλάβει το κόστος μεταφοράς των επιχειρήσεων της Π.Ε. Ιωαννίνων).
  4. Συμμετοχή στον Φορέα Διαχείρισης των εμπλεκόμενων μερών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας

Το μνημόνιο θα υπογραφεί από τους τρείς συμβαλλόμενους (Δήμο Γρεβενών, Δήμο Κόνιτσας, και επιτροπή διοίκησης του Φορέα Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου)  με την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο Δήμων  και τη διοίκηση του Φορέα. Θα έχει ισχύ έως την εφαρμογή του νέου  master-plan που όπως επανέλαβε στη διάρκεια της σύσκεψης η Γενική Γραμματέας, θα αναδείξει τη Βασιλίτσα σε ένα από τα ελκυστικότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης το οποίο θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες της περιοχής. Για το λόγο αυτό οι τοπικές αρχές και κοινωνίες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι με την αποδοχή και υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας καθίστανται πλέον  κοινωνοί και διαχειριστές της ανάπτυξης του τόπου τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.