ΝΙΚΟΣ ΑΔΑΜ ΤΟ «ΜΥΑΛΟ» ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το παιδί - θάυμα της Google ετοιμάζει ελληνικό Facebook Την 1η Ιανουαρίου 2014 θα κάνει online… πρεμιέρα το «Tech is social» του 12χρονου μαθητή, ο οποίος στο πρόσφατο φεστιβάλ τεχνολογίας κατέπληξε τους Αμερικανούς με τις εφαρμογές του

«Tech is game» (η τεχνολογία είναι παιχνίδι), ειδικά όταν βρίσκεται στα χέρια κάποιων χαρισματικών ανθρώπων, οι οποίοι από παιδιά έχουν την ικανότητα να εντυπωσιάζουν ακόμα και τους γκουρού της πληροφορικής. Oπως ο Νίκος Αδάμ από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος σε ηλικία 12 ετών έχει ήδη τη δική του ιστοσελίδα υψηλής τεχνολογίας με αυτό το όνομα (techisgame.com), έχει αναπτύξει δικές του πολύπλοκες εφαρμογές για ηλεκτρονικά παιχνίδια και για προστασία από χάκερ, ενώ ολοκληρώνει τις επόμενες μέρες το «ελληνικό Facebook».

Ο 12χρονος μαθητής της Α’ Γυμνασίου γοήτευσε ανθρώπους της Google και άφησε με ανοιχτό το στόμα περίπου 600 λάτρεις της τεχνολογίας που παρακολούθησαν πρόσφατα την παρουσίασή του, στο πλαίσιο του φεστιβάλ των προγραμματιστών του πολυεθνικού κολοσσού που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Με αξιοζήλευτη ωριμότητα για την ηλικία του, ο Νίκος δεν «τυφλώνεται» από τα φλας της ξαφνικής δημοσιότητας και δεν πετάει στα σύννεφα.

«Είμαι μαθητής, κοιτάω τις υποχρεώσεις μου και στις ελεύθερες ώρες μου ασχολούμαι με αυτό που μου αρέσει. Δεν ξέρω με τι θα ασχοληθώ μετά το σχολείο, αλλά μάλλον θα είναι κάτι που θα έχει σχέση με υπολογιστές», λέει.

«Βιβλιοφάγος»
Αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς, ο μικρός Θεσσαλονικιός δεν είναι από τα παιδιά που γεννήθηκαν «αγκαλιά» με έναν υπολογιστή, ούτε παρακολούθησε ποτέ μαθήματα προγραμματισμού. Αντιθέτως, είχε την πρώτη του επαφή με κομπιούτερ σχετικά αργά, σε ηλικία 9 ετών. Hταν όμως από μικρός «βιβλιοφάγος» και είχε το «μικρόβιο» της περιέργειας, της εξερεύνησης και της δημιουργίας.

Οι γονείς του τον θυμούνται να δείχνει ενδιαφέρον για ζητήματα όπως ο τρόπος λειτουργίας ενός ψυγείου ή μίας καφετιέρας και οι διαφορές μίας καινούργιας συσκευής από μία παλιότερή της. Η γνωριμία του με τον κόσμο της πληροφορικής τον έβαλε σε ένα πεδίο χαοτικό και πολλά υποσχόμενο, όπου η οξυδέρκειά του θα έβρισκε τον ιδανικό χώρο για να εκδηλωθεί. Εξερεύνησε μόνος του, με τη βοήθεια μόνο κάποιων εγχειριδίων, όσα κρύβονται μέσα στο «κουτί» του υπολογιστή, γνώρισε τις γλώσσες του προγραμματισμού και πειραματίστηκε με pixels και γραφικά περιβάλλοντα.

Η πρώτη εφαρμογή που ανέπτυξε λέγεται MSP (Minecraft Server Platform) και διευκολύνει τους παίκτες του δημοφιλούς παιχνιδιού Minecraft. «Για να παίξεις διαδικτυακά μαζί με άλλους πρέπει να φτιάξεις server, κάτι που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Με το MSP αυτό γίνεται σε ένα δευτερόλεπτο με το πάτημα ενός κουμπιού», λέει στο «Εθνος της Κυριακής». Ακολούθησε ακόμα ένα πιο πολύπλοκο πρόγραμμα, το DTD (Down The DDOS), το οποίο είναι μια anti-hacking «ασπίδα» για τις ιστοσελίδες wordpress. «Οταν μια σελίδα δέχεται ταυτόχρονες επιθέσεις από πολλούς κακόβουλους χρήστες, ο server δεν μπορεί να τις αποκρούσει όλες και αναγκάζεται να πέσει. Το πρόγραμμα αυτό βάζει τους επιτιθέμενους αρχικά σε καραντίνα και στη συνέχεια τους αποκλείει», εξηγεί ο Νίκος. Η εφαρμογή είναι τόσο αποτελεσματική, που ο νεαρός κατάφερε να αποκλείσει και τον… εαυτό του στη διάρκεια των δοκιμών. «Κλειδώθηκα απ’ έξω όταν το δοκίμαζα και αναγκάστηκα να αλλάξω IP στον υπολογιστή για να ξαναμπώ», θυμάται.

Αυτές τις μέρες ο Νίκος βάζει τις τελευταίες «πινελιές» στο νέο δημιούργημά του, το «ελληνικό Facebook». Θα ονομάζεται «Tech is social» και το έχει προγραμματίσει από τώρα να ανέβει στον κυβερνοχώρο την 1η/1/2014, στις 00:01 ακριβώς. «Θα μοιάζει με το Facebook και οι φίλοι θα συνδέονται μεταξύ τους σαν κρίκοι. Εκτός από like θα έχει και dislike (δεν μου αρέσει), ενώ θα έχει καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου στις βιντεοκλήσεις, με έναν δικό μου κώδικα», εξηγεί.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ
Εγινε η «ατραξιόν» του φεστιβάλ

Προγραμματιστές της Google, που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο για να παρουσιάσουν τις τελευταίες τους εφαρμογές στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ, απόρησαν αρχικά όταν είδαν το αμούστακο αγόρι να τους επισκέπτεται μία μέρα στο περίπτερο του πολυεθνικού κολοσσού και να τους μιλάει με εξειδικευμένους όρους στη δική τους «γλώσσα». Οι «γκουρού» της τεχνολογίας εντυπωσιάστηκαν περισσότερο όταν ο 12χρονος τούς μίλησε για τα δύο προγράμματα που είχε αναπτύξει και για τα σχέδιά του να βγάλει στον «αέρα» τη δική του σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Νίκος τους ρώτησε αν μπορεί να κάνει μια παρουσίαση στο φεστιβάλ των προγραμματιστών της Google και εκείνοι όχι μόνο δέχτηκαν, αλλά φρόντισαν να του επιφυλάξουν και ειδική μεταχείριση.

Στην εκδήλωση, που έγινε στις αρχές Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, ο 12χρονος είχε περιληφθεί στο πρόγραμμα παρουσιάσεων αμέσως πριν από αυτή των διάσημων γυαλιών της Google (Google glasses), που θα γινόταν σε πανελλήνια πρώτη και θα μαγνήτιζε τα βλέμματα. Τα περίπου 600 άτομα που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα παρακολούθησαν εντυπωσιασμένοι τον «Βενιαμίν» της εκδήλωσης, να παρουσιάζει σε σλάιντ τα επιτεύγματά του, σε μία εισήγηση διάρκειας 20 λεπτών στην αγγλική γλώσσα. Ο μικρός απέσπασε το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού και στο τέλος «πολιορκήθηκε» από συντάκτες του ειδικού Τύπου και λάτρεις της τεχνολογίας, που ζητούσαν συνεντεύξεις και επιπλέον πληροφορίες. Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης ο Νίκος παρουσίασε τη δουλειά του και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

One thought on “Το παιδί – θάυμα της Google ετοιμάζει ελληνικό Facebook”
  1. Είναι πραγματικά άξιος θαυμασμού ο Νίκος Αδάμ. Νομίζω ότι το σημαντικότερο δίδαγμα από την περίπτωση του είναι ότι δεν είναι θέμα πτυχίων η επιτυχία αλλά αξιοποίησης της τεχνογνωσίας που είναι διαθέσιμη στον καθένα μέσω του διαδικτύου, όρεξης για αυτοβελτίωση, αυτοπεποίθησης και διαρκής αναζήτησης. Και βέβαια άξια θαυμασμού είναι και η στάση της Google που ενθαρρύνει και αγκαλιάζει τέτοιες αξίες. Δεν είναι τυχαία το κορυφαίο brand στον κόσμο σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.