Πρωτοφανή κρίση βιώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο κινδυνεύει να μείνει ακέφαλο για πρώτη φορά στην ιστορία του. Τα μέλη της Συγκλήτου έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του πρύτανη, στέλνοντας μήνυμα στο υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει το μέτρο της διαθεσιμότητας, καθώς η απομάκρυνση των 169 διοικητικών υπαλλήλων θα «γονατίσει» τη λειτουργία του ιδρύματος.

Την ίδια στιγμή, οι ενστάσεις πέφτουν «βροχή», καθώς η αυτο-απογραφή φέρεται να οδήγησε σε ανακρίβειες και λάθη, σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις προσόντων, πυροδοτώντας «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα μεταξύ των μελών του προσωπικού.

Υπό αυτές τις δραματικές συνθήκες το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας οδεύει σε αδιέξοδο με πολλαπλές επιπτώσεις για την εκπαιδευτική, ερευνητική και διοικητική λειτουργία του. Τα μέλη της Συγκλήτου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, προκειμένου να ενισχύσουν με τον τρόπο αυτόν την πίεση προς την Πολιτεία να επανεξετάσει την ΚΥΑ για τη διαθεσιμότητα. Ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, δεν είχε κάνει δεκτές τις παραιτήσεις των μελών της Συγκλήτου μέχρι την Παρασκευή, ενώ ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας τις επόμενες μέρες. «Θα εξηγήσω στον υπουργό ότι η Σύγκλητος είναι υπό παραίτηση και ότι αν δεν επανεξεταστεί το μέτρο της διαθεσιμότητας το πανεπιστήμιό μας κινδυνεύει να μείνει ακέφαλο», αναφέρει στον «ΑτΚ» ο κ. Μυλόπουλος, τονίζοντας πως η απόφαση της Συγκλήτου δείχνει την απόγνωση του ανώτατου συλλογικού οργάνου απέναντι στην προοπτική της απώλειας 169 χρήσιμων διοικητικών υπαλλήλων. Καίριες δομές του ιδρύματος εκτιμάται ότι θα περιέλθουν σε αδυναμία λειτουργίας, από την τεχνική μέχρι την οικονομική και διοικητική υπηρεσία. Αν οι δυσμενέστατες αυτές συνέπειες συνδυαστούν με το νέο «ψαλίδισμα» του τακτικού προϋπολογισμού για το 2014 κατά 15%, τότε θεωρείται βέβαιο από τα μέλη του κεντρικού οργάνου ότι η λειτουργία του πανεπιστημίου θα «καταρρεύσει».

Ανακρίβειες και λάθη στην αυτο-απογραφή

Μέσα από τη διαδικασία της αυτο-απογραφής προέκυψαν λάθη και ανακρίβειες και η διοίκηση του Αριστοτελείου εμφανίστηκε διατεθειμένη να βοηθήσει για να γίνουν διορθώσεις. Μάλιστα, ζήτησε να μην προχωρήσει η έκδοση των οριστικών πινάκων κατάταξης, οι οποίοι, ωστόσο, ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από το υπουργείο Παιδείας. «Ο,τι δήλωσε ο καθένας έγινε τελικός πίνακας κατάταξης. Δε θα μπω στην κουβέντα αν έγινε με δόλο ή αν κατά λάθος, αλλά έχουν προβλήματα οι πίνακες», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΑΠΘ, Γιάννης Κουρμούλης, εξηγώντας ότι έχουν γίνει εκατοντάδες ενστάσεις, οι οποίες, ωστόσο, θα ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι τελικοί πίνακες κατάταξης. Ολη αυτή η κατάσταση έχει πυροδοτήσει κλίμα «εμφυλιοπολεμικό» μεταξύ των μελών του προσωπικού, ενώ ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του ΑΠΘ είχε προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει σωστά η διαδικασία της αυτο-απογραφής, η οποία επελέγη από το υπουργείο Παιδείας.

«Για τα πελατειακά ή κομματικά κριτήρια γνωρίζει ο υπουργός»

Απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού περί προσλήψεων «ημετέρων» και 313 περιπτώσεις υπαλλήλων με το ίδιο επίθετο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο κ. Μυλόπουλος τονίζει πως προσλήψεις στα ΑΕΙ γίνονται από το κράτος και όχι από τα ίδια τα πανεπιστήμια, καθώς τα μέλη του προσωπικού είναι δημόσιοι υπάλληλοι. «Συγκεκριμένα οι προσλήψεις, στις οποίες αναφέρεται ο υπουργός, έγιναν επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου και Προκόπη Παυλόπουλου με Προεδρικά Διατάγματα, όλες τις προβλέψεις του νόμου και τα κριτήρια του ΑΣΕΠ. Εάν πράγματι αληθεύει ότι οι προσλήψεις αυτές από τις κυβερνήσεις γίνονταν με κομματικά ή πελατειακά κριτήρια, αυτό δεν το γνωρίζουν τα πανεπιστήμια, αλλά πρέπει να το γνωρίζει ο υπουργός, ως μέλος του πολιτικού συστήματος. Και επειδή η διαπλοκή θέλει δύο, αν πράγματι υπήρξαν πιέσεις από πλευράς της πανεπιστημιακής κοινότητας προς υπουργούς ή βουλευτές για διορισμούς ημετέρων, ακόμα και αν έγιναν, αυτό δεν αφορά τα πανεπιστήμια, αλλά και πάλι το πελατειακό σύστημα με το οποίο διαχρονικά οι κυβερνήσεις έκαναν τις προσλήψεις», υποστηρίζει ο κ. Μυλόπουλος.

Ο ίδιος προσθέτει: «Ακόμη και αν δεχτούμε, πάντως, ότι ο υπουργός έχει δίκιο, το μέτρο της διαθεσιμότητας, έτσι όπως σχεδιάστηκε, χωρίς αξιολόγηση, και έτσι όπως εφαρμόστηκε, με τυφλό και οριζόντιο τρόπο, καθόλου δεν θεραπεύει το πρόβλημα αυτό. Με το μέτρο της διαθεσιμότητας, δηλαδή, δεν αποχωρούν ούτε όσοι διορίστηκαν με πελατειακά κριτήρια, ούτε οι λιγότερο ικανοί από τους διοικητικούς υπαλλήλους. Πρόκειται για ένα μέτρο αυθαίρετο και ατεκμηρίωτο, που εφαρμόστηκε χωρίς αξιολόγηση και γι’ αυτό δεν έχει νομιμοποιητική βάση».

ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.