Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Σάλτσα ντομάτας για γερή καρδιά!

Νοεμβρίου 25th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Στην ταπεινή κόκκινη σάλτσα φαίνεται ότι κρύβεται τo μεσογειακό μυστικό της μακροζωίας και της δυνατής καρδιάς, υποστηρίζει νέα ισπανική μελέτη

perierga.gr - Σάλτσα τομάτας για γερή καρδιά!Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης διαπίστωσαν ότι η κόκκινη σάλτσα – γνωστή και ως σοφρίτο -, η οποία παρασκευάζεται από τομάτα, κρεμμυδάκι, ελαιόλαδο, κορν φλάουρ και σκόρδο, λειτουργεί ως «ασπίδα» κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι επιστήμονες είδαν ότι η συγκεκριμένη σάλτσα περιέχει περισσότερες από 40 αντιοξειδωτικές ουσίες και συγκεκριμένα πολυφαινόλες, οι οποίες πιστεύεται ότι προστατεύουν την καρδιά από το οξειδωτικό στρες. Ανακάλυψαν μάλιστα ότι η θαυματουργή δράση των συγκεκριμένων ουσιών προκύπτει από το μαγικό (γευστικά) «πάντρεμα» των εν λόγω υλικών.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ειδικοί προχώρησαν στην ανάλυση διαφόρων τύπων έτοιμης κόκκινης σάλτσας που πωλούνται σε σουπερμάρκετ. «Οι σάλτσες που περιέχουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διαθέτουν καλύτερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθώς είναι πλουσιότερες σε πολυφαινόλες, συγκριτικά με άλλες σάλτσες» εξηγεί η δρ Ρόζα Λαμουέλα που συμμετείχε στη μελέτη. «Τις «ισχυρότερες» αντιοξειδωτικές ιδιότητες φάνηκε να συγκεντρώνουν οι σάλτσες που ήταν πλούσιες σε πρωτοκατεχικό οξύ, όπως π.χ. η κερσετίνη (ουσία που εντοπίζεται στα κρεμμύδια). Οι διαφορές στα σοφρίτο που εξετάζονται οφείλονται στα διαφορετικά υλικά που αυτά περιέχουν, όπως και στη διαφορετική δοσολογία των υλικών» υπογραμμίζει η ερευνήτρια.

«Πρόκειται για μια συνδυαστική προστατευτική δράση» σπεύδει να προσθέσει από την πλευρά της η δρ Ανα Βαλβέρτς Κεράλτ, επίσης συμμετέχουσα στη μελέτη. «Η σάλτσα σοφρίτο έχει περισσότερες πολυφαινόλες από την απλή τομάτα ή τον τοματοχυμό, καθώς τόσο το σκόρδο όσο και το λάδι αλλά και το κρεμμύδι που περιέχει είναι επίσης πλούσια σε πολυφαινόλες» καταλήγει η ίδια. Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των ισπανών ερευνητών παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Food Chemistry».

 tovima

This entry was posted on Δευτέρα, Νοεμβρίου 25th, 2013 at 18:53 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply