Πρόκειται για νέο κυβερνητικά χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα

Άμστερνταμ: Αλκοολικοί καθαρίζουν τους δρόμους και πληρώνονται με… μπίρες

Άνθρωποι με χρόνιο πρόβλημα αλκοολισμού χρησιμοποιούνται για να καθαρίζουν τους δρόμους και τα πάρκα του Άμστερνταμ ενώ πληρώνονται με μπίρες, σύμφωνα με ένα νέο κυβερνητικά χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που ξεκίνησε στην Ολλανδία.

Το έργο, που διοργανώνει το Ίδρυμα Rainbow και χρησιμοποιεί για τις πληρωμές τις ολλανδικές κρατικές επιχορηγήσεις και δωρεές, χρησιμοποιεί αλκοολικούς που έχουν «προκαλέσει ενοχλήσεις» για να καθαρίζουν πάρκα και να παραμένουν απασχολημένοι, μακριά από φασαρίες που μπορεί να προκαλέσει η εξάρτηση τους.

Οι αλκοολικοί, που συμμετέχουν εθελοντικά στο πρόγραμμα, εργάζονται τρεις ημέρες την εβδομάδα, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι και το ημερομίσθιό τους είναι 10 ευρώ, πέντε κουτιά μπίρας και μισό πακέτο καπνού για κάθε βάρδια. Χχωρίζονται σε ομάδες των 10 ατόμων και η κατανάλωση της μπίρας παρακολουθείται προσεκτικά από άλλα μέλη της οργάνωσης.

«Στόχος μας είναι να τους κρατούμε απασχολημένους, να κάνουν κάτι ώστε να μην προκαλούν προβλήματα στο πάρκο» δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης, Τζέρι Χόλτερμαν προσθέτοντας πως «αυτή η ομάδα των χρόνιων αλκοολικών προκαλούσε μικροπροβλήματα στο Οόστερπαρκ του Άμστερνταμ, φασαρίες, θόρυβο, απρεπή σχόλια σε γυναίκες».

«Μπορώ να μιλήσω ως εκπρόσωπος της ομάδας μου και να πω ότι αν δεν μας έδιναν μπίρα δε θα ερχόμασταν να δουλέψουμε. Χρειαζόμαστε αλκοόλ για να λειτουργήσουμε, αυτό είναι το μειονέκτημα του χρόνιου αλκοολισμού. Φυσικά και πίνουμε με έναν πιο δομημένο τρόπο, αλλά δεν νομίζω ότι πίνουμε λιγότερο. Όταν φεύγουμε από εδώ, πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ και με τα 10 ευρώ που πληρωνόμαστε, αγοράζουμε κι άλλες μπίρες» λέει ένας 45χρονος αλκοολικός, που ονομάζεται Φρανκ.

Και καταλήγει : «Το πρόγραμμα είναι καλό, αν και τις τέσσερις ημέρες της εβδομάδας που η ομάδα μας δεν δουλεύει, τίποτε δεν αλλάζει στη ζωή μας. Μόλις το σούπερ μάρκετ ανοίγει στις 8 το πρωί, είμαστε οι πρώτοι στην ουρά για να αγοράσουμε μερικά ποτά».

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.