Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Σύλληψη επιχειρηματία στην Γλυφάδα για φοροδιαφυγή

Νοέμβριος 23rd, 2013 by Χρήστος Μίμης

Χρησιμοποιούσε ειδικό λογισμικό για επανέκδοση αποδείξεων

Σύλληψη επιχειρηματία στην Γλυφάδα για φοροδιαφυγήΕνας 65χρονος επιχειρηματίας που διατηρεί εστιατόρια και νυχτερινά κένρα διασκέδασης συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής από αστυνομικούς της Οικονομικής Αστυνομίας για φοροδιαφυγή.

Από τον έλεγχο στην εταιρεία που είναι διαχειριστής, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε μηχανισμός, ο οποίος λειτουργούσε με ειδικό λογισμικό πρόγραμμα μέσω υπολογιστή, με δυνατότητα να εκδίδει αποδείξεις «κλώνους».

Συνολικά εντοπίστηκαν 13.671 επανεκδόσεις αποδείξεων, συνολικής καθαρής αξίας πάνω από 79.000 ευρώ, ενώ ο ΦΠΑ που αναλογεί υπερβαίνει τις 18.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται τέτοιος παράνομος μηχανισμός επανέκδοσης αποδείξεων.

Όπως έγινε γνωστό κλιμάκιο αστυνομικών πραγματοποίησε έλεγχο στους χώρους της εταιρείας, στα νότια προάστια, όπου εντοπίστηκε μηχανισμός, ο οποίος, όπως διαπιστώθηκε, είχε τη δυνατότητα να επανεκδίδει αποδείξεις, που είχαν ήδη εκδοθεί στο παρελθόν.

Για τη λειτουργία του παράνομου μηχανισμού χρησιμοποιείτο ηλεκτρονικός υπολογιστής, με κατάλληλο λογισμικό υποστήριξης και δυνατότητες επικοινωνίας με τον κεντρικό μηχανισμό έκδοσης αποδείξεων. Μέσω της διασύνδεσης αυτής υπήρχε η δυνατότητα επανέκδοσης παραστατικών «κλώνων».

Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία που δημιουργούνται από το λογισμικό υποστήριξης του μηχανισμού, για την διαχειριστική χρήση του 2012, προέκυψε ότι υπήρχε μεγάλος αριθμός αποδείξεων με κοινό αύξοντα αριθμό και διαφορετική Συμβολοσειρά Σήμανσης. Διαπιστώθηκε ακόμα, ότι οι επανεκδοθείσες αποδείξεις δεν καταχωρούνταν στα βιβλία της επιχείρησης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. από τις διασταυρώσεις των στοιχείων, προέκυψε ότι «σκοπός της επανέκδοσης των αποδείξεων, ήταν η μη έκδοση των προβλεπόμενων από το νόμο αντίστοιχων αποδείξεων, με αποτέλεσμα την απόκρυψη των συναλλαγών, την υποβολή ανακριβών φορολογικών δηλώσεων και την μη απόδοση των φόρων που αναλογούν».

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Παράλληλα, θα ενημερωθεί και η αρμόδια Εφορία για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

το βήμα

This entry was posted on Σάββατο, Νοέμβριος 23rd, 2013 at 19:22 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply