Αλλά και μείωση του φόρου μεταβίβασης, όπως προβλέπει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2014

Περισσότεροι φόροι στα ακίνηταΦόρους-«μαμούθ» στην ακίνητη περιουσία 5.600.000 ιδιοκτητών ακινήτων προβλέπει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2014 που κατατέθηκε την Πέμπτη το πρωί στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Για πρώτη φορά προβλέπεται αύξηση των εσόδων από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας άνω του 41%, ενώ τα έσοδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε περίπου 4 δισ. ευρώ! Δηλαδή, περίπου το 1/10 των συνολικών εσόδων του κράτους θα προέλθει από τους φόρους κατοχής ακινήτων.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει και επισήμως την πρόθεσή του να μειώσει τον φόρο μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες ακινήτων ώστε να τονωθεί η κλινικά νεκρή κτηματαγορά. Βάσει του σχεδίου που δρομολογείται ο φόρος μεταβίβασης από 8%-10% σήμερα θα μειωθεί στο 3% με την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για τα ακίνητα.

Ειδικότερα οι φόροι περιουσίας προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 3.937 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 1,15 δισ. ευρώ έναντι του 2013 που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 2,784 δισ. ευρώ.

Κατά το υπουργείο Οικονομικών η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην εισαγωγή του ΕΝΦΑ αλλά και στις εισπράξεις του ΕΕΤΑ 2013, η ολοκλήρωση των οποίων αναμένεται σε ταμειακή βάση τον Μάιο του 2014.

Ωστόσο είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών βασίζει την επιτυχία για την επίτευξη των στόχων των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού στη φορολόγηση των ακινήτων και μάλιστα σε εκείνα τα ακίνητα που δεν προσφέρουν ούτε ένα ευρώ εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους.

Οπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό, τα συνολικά έσοδα από την επιβολή του νέου φόρου ακινήτων θα ανέλθουν σε ετήσια βάση σε 2.650 εκατ. ευρώ, ενώ τονίζεται ότι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων μειώνεται κατά 75% περίπου με στόχο την τόνωση της αγοράς ακινήτων.

Ωστόσο είναι προφανές ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού δεν έχει λάβει υπόψη τις ενστάσεις της τρόικας ότι με το νέο σχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων τα έσοδα θα είναι κατά 150 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο των 2.650 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, θα διαμορφωθούν σε περίπου 2.500 εκατ. ευρώ. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι η τρόικα πιέζει για εισπραξιμότητα 2,9 δισ. ευρώ από τη φορολογία ακινήτων, τότε γίνεται σαφές ότι το υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί να αναζητήσει επιπλέον 400 εκατ. ευρώ από τους πολίτες. Αγνωστο ακόμη με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό.

Στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία των ακινήτων που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα προβλέπεται νέο μειωμένο «χαράτσι» σε κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, ενώ επιβάλλεται πρόσθετος φόρος ΦΑΠ στο άθροισμα ατομικής ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητο 300.000 ευρώ.

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι οι αξίες στις οποίες θα υπολογιστεί ο νέος φόρος είναι «εικονικές», ενώ δεν είναι εφικτή ακόμη η ενιαία φορολόγηση της περιουσίας (παραδέχεται διατήρηση «χαρατσιού»).

Εξαιρούνται από τον ΦΑΠ τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια, ενώ θα εισπράττεται από την Εφορία και όχι από τη ΔΕΗ.

Σιωμόπουλος Ντίνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.