Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στο Φράγμα Νεστορίου και στη Διποταμία Καστοριάς ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Νοεμβρίου 22nd, 2013 by Χρήστος Μίμης

kastoriaΜια σειρά εγγειοβελτιωτικών έργων του υλοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς επισκέφθηκε τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Μόσχο Κορασίδη και τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κατά την παρουσία του στην περιοχή παραβρέθηκαν επίσης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, η βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής Φιλώτας Ταλίδης, ο Δήμαρχος Νεστορίου, η Εκτελεστική Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Αναστασία Τσάτσου, πρώην Δήμαρχοι της περιοχής και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Νεστορίου.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ο Υπουργός επισκέφτηκε το Φράγμα του Νεστορίου όπου σε δηλώσεις του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «… Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρέμβαση για την περιοχή με πολλαπλά οφέλη σε ότι αφορά την άρδευση των αγρών, την σωστή διαχείριση του νερού, τη χρήση του για παραγωγή ρεύματος μέσω υδροηλεκτρικού σταθμού κλπ., όπου θα αναβαθμίσει την παραγωγική διαδικασία της περιοχής.

Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα παραγωγής εντατικών καλλιεργειών υψηλής παραγωγής (καλαμπόκια φασόλια, τριφύλλι), όπου έμμεσα θα βοηθήσουν και την κτηνοτροφία του τόπου. Ακόμη, η μεγάλη τεχνητή λίμνη που θα δημιουργηθεί, περίπου 800 στρεμμάτων επιφάνειας, θα βοηθήσει τόσο τουριστικά την περιοχή αλλά θα μπορεί να υποστηρίξει και το έργο της δασοπυρόσβεσης του ορεινού όγκου του Γράμμου, όταν αυτό απαιτηθεί..»

Στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να γίνει ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν την περιοχή σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, καθώς πιστεύουν ότι ο πρωτογενής τομέας έχει μεγάλες δυνατότητες και μπορεί πραγματικά να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής.

kastoria 3

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής εφόσον καλωσόρισε στην περιοχή τον Υπουργό και τους συνεργάτες του, τόνισε ότι : «Ως πολιτικοί κάνουμε πράξη πάντοτε σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες μας, τις προσδοκίες, τις ευαισθησίες και τις δυνατότητες που δίνονται για να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία, τόσο εδώ όσο και σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας». Και συνέχισε λέγοντας «Ήδη έχουμε ετοιμότητα και ωριμότητα για την επόμενη προγραμματική περίοδο που ξεκινά σε λίγους μήνες και η στενή και ουσιαστική συνεργασία και σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε υπηρεσιακό, δίνουν καρπούς και αποτελέσματα.» Συνεχάρη στη συνέχεια τους τεχνικούς των αναδόχων εταιρειών αλλά και τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Καστοριάς που επιταχύνουν και εκτελούν ένα τόσο σημαντικό έργο.

Πολύ σημαντική χαρακτηρίστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλο, η παρουσία του Υπουργού στο μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στην περιοχή, ο οποίος πριν δυο εβδομάδες περίπου υπέγραψε ουσιαστικά το διαγωνισμό για την εκπόνηση της μελέτης του αρδευτικού δικτύου Νεστορίου, προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, όπου θα δίνει τη δυνατότητα άρδευσης σε 72.000 στρέμματα. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τόσο τον ίδιο τον Υπουργό όσο και τον αναπληρωτή του, τον κ. Χαρακόπουλο, διότι όπως σημείωσε ο κ. Σαββόπουλος «πριν από ένα χρόνο είχε γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα να χρηματοδοτηθεί η μελέτη του αρδευτικού Νεστορίου, που ήταν ενταγμένη από το 2009, γιατί πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια στα έργα. Και αν δεν είχαμε αυτήν την ετοιμότητα και τη δημοπράτηση της συγκεκριμένης μελέτη, η ολοκλήρωση του έργου θα καθυστερούσε 6-7 χρόνια».

Έπειτα, ο Υπουργός και αποστολή του, επισκέφτηκαν τη Διποταμία όπου παραβρέθηκαν σε συνάντηση με γεωργο-κτηνοτρόφους της περιοχής και αναφέρθηκε σε θέματα που άπτονται του αγροτικού τομέα. Ο Δήμαρχος Νεστορίου από την πλευρά του, έθεσε ως αίτημα, την τροποποίηση της μελέτης κατασκευής του έργου, ώστε να αξιοποιηθούν και τα δύο ποτάμια και όχι μόνο το ένα, με τη μετακίνηση του φράγματος κατάντη, πρόταση, που ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εξεταστεί η δυνατότητα υλοποίησής της, ενώ παράλληλα μετέφερε και τις ανησυχίες των κατοίκων για το θέμα της ασφάλειας που αντιμετωπίζει η περιοχή.

This entry was posted on Παρασκευή, Νοεμβρίου 22nd, 2013 at 07:41 and is filed under ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply