Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κράχ στην αγορά εργασίας – 1 στους 3 δουλεύει χωρίς να πληρώνεται

Νοεμβρίου 21st, 2013 by Χρήστος Μίμης

Κράχ στην αγορά εργασίας - 1 στους 3 δουλεύει χωρίς να πληρώνεταιΠαρατεταμένη ύφεση και υψηλή ανεργία έχουν μετατρέψει σε «ζούγκλα» την αγορά εργασίας, με τους εργαζόμενους να φθάνουν στο σημείο να δουλεύουν αδιαμαρτύρητα απλήρωτοι για πολλούς μήνες προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους.

Κι ενώ ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι απλήρωτος για διάστημα άνω των τεσσάρων μηνών, η «μαύρη» εργασία εκτιμάται ότι φθάνει στο 30%. Όσο για τους «τυχερούς» που συνεχίζουν να πληρώνονται από τους εργοδότες τους, έχουν ήδη δεχθεί μειώσεις στους μισθούς τους της τάξης του 27%-35% και η μία ατομική σύμβαση διαδέχεται την άλλη με όλο και δυσμενέστερους όρους.

Οι ατομικές συμβάσεις είναι πλέον καθεστώς, όπως και η μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής.

Ενδεικτικά για την απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας είναι και τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, του υπουργείου Εργασίας. Όπως προκύπτει, τον Οκτώβριο 6 στις 10 προσλήψεις αφορούσαν ελαστικές μορφές απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία. Πιο συγκεκριμένα, από τις 138.400 νέες θέσεις εργασίας, 78.850 ήταν μερικής απασχόλησης ή για εκ περιτροπής εργασία και οι 59.550 πλήρους απασχόλησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι επιχειρησιακές συμβάσεις που υπεγράφησαν για υπηρεσίες σεκιούριτι και καθαριότητας, όπου προβλέπεται ακόμα και δικαίωμα καθυστέρησης πληρωμών από τον εργοδοτη έως και 90 μέρες.

Τραγική και η κατάσταση στο χώρο του εμπορίου, όπου σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν από 2 έως και 15 μήνες, παρά την ισοπέδωση των μισθών.

iefimerida

This entry was posted on Πέμπτη, Νοεμβρίου 21st, 2013 at 09:39 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply