Ριζικές αλλαγές για όλους τους εργαζομένους φέρνει το νέο ασφαλιστικό, που «χτίζεται» πάνω στη βασική σύνταξη των 360 ευρώ – τη μόνη που θα χρηματοδοτεί και θα εγγυάται το κράτος από το 2015 και μετά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το σχέδιο για τη βασική σύνταξη, η οποία σύμφωνα με τον νόμο 3863/10 εισάγεται στο ασφαλιστικό για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά, οδηγεί σε μειώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 7% και 25%, ανάλογα με τις αποδοχές των εργαζομένων και ανάλογα με τις εισφορές που έχουν πληρώσει τα ταμεία τους.

Το σχέδιο για την εφαρμογή της βασικής σύνταξης θα ισχύσει για όλους τους ασφαλισμένους, αλλά το ποσό της βασικής σύνταξης θα είναι διαφορετικό και θα εξαρτάται αφενός από τα έτη ασφάλισης και αφετέρου από τον συνολικό χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα.

Οι ρυθμίσεις

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προβλέπει ο εν λόγω νόμος και οι οποίες πρόκειται να εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες, το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων θα εφαρμοστεί ως εξής:

– Όσοι έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά από το 2011 και μετά, θα συνταξιοδοτηθούν με ελάχιστο χρόνο τα 15 έτη ασφάλισης. Θα τους χορηγείται η βασική σύνταξη, δηλαδή 360 ευρώ, αλλά στα 67 και πιθανώς με συνυπολογισμό εισοδηματικών κριτηρίων.

– Σε όσους είναι ήδη ασφαλισμένοι και πρόκειται να βγουν στη σύνταξη από το 2015 και μετά, θα χορηγείται αναλογία της βασικής των 360 ευρώ για τα χρόνια ασφάλισης που έχουν από το 2011 και μετά. Το κυρίως τμήμα της σύνταξης θα αντιστοιχεί στις εισφορές που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι και το 2010.

– Για όσους συνταξιοδοτούνται τα έτη 2013 και 2014, το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί σε αυτά τα δύο έτη θα υπολογιστεί με συντελεστή αναπλήρωσης 2%.

Στην πράξη, πάντως, μπορεί ο νόμος να τίθεται σε εφαρμογή από το 2015, ωστόσο για την πλειονότητα των ασφαλισμένων οι ρυθμίσεις ως προς τον υπολογισμό των συντάξεων είναι ήδη σε ισχύ, καθώς τόσο η βασική όσο και η αναλογική σύνταξη που θα λαμβάνουν θεμελιώνεται ήδη με βάση τα χρόνια ασφάλισής τους από το 2011 και μετά.

Μεγάλοι χαμένοι οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ

Οι μεγαλύτερες μειώσεις, που θα φτάσουν έως και 25%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, θα αφορούν τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ. Λίγο μικρότερες, της τάξης του 15%-20%, θα είναι για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και του Δημοσίου, όπως και για τους ασφαλισμένους των ΔΕΚΟ και των των τραπεζών που αποχωρούν με 35 έτη ασφάλιση.


(Πηγή πίνακα: Ελεύθερος Τύπος)

zougla

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.