Γάλα, ψωμί και φάρμακα “όμηροι” των διατάξεων

Έκθεση – σοκ του ΟΟΣΑ αποκαλύπτει 555 νομοθετικούς περιορισμούς που κρατούν ψηλά τις τιμές στην ελληνική αγορά εν μέσω κρίσης και δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

Υπό καθεστώς «ομηρίας» βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το ψωμί, το γάλα, τα απορρυπαντικά, τα φάρμακα, τα καύσιμα, τα βιβλία και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για την καθημερινότητα του Έλληνα.

Το τελικό κείμενο της έκθεσης θα παραδοθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στις επόμενες μέρες, ωστόσο η «Κ» δημοσιεύει σήμερα τα συμπεράσματά της.

Σε αυτά θα στηριχθεί νόμος, ο οποίος θα κατατεθεί άμεσα, που θα προβλέπει την κατάργηση του συνόλου των εμποδίων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Η «σκούπα» θα ξεκινάει από τις τιμές, θα περνάει από τις υπηρεσίες και θα φτάνει, για παράδειγμα, έως την κατάργηση όλων των τελών και των εισφορών υπέρ τρίτων.

Υπολογίζεται ότι το άμεσο όφελος από αυτήν την κίνηση θα φτάσει στα 5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στα κέρδη θα συμπεριλαμβάνεται και η έμπρακτη απόδειξη της κυβέρνησης προς την τρόικα ότι προτίθεται να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες τόσος λόγος γίνεται, που θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης φέρεται αποφασισμένος να νομοθετήσει έως το τέλος Δεκεμβρίου ή το αργότερο τον Ιανουάριο για όλες τις προτάσεις της έκθεσης.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία ζητήθηκε το 2012 από τον υπουργό Ανάπτυξης, εστίασε στις κατηγορίες της επεξεργασίας τροφίμων, του λιανεμπορίου, των δομικών υλικών και του τουρισμού, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 21% του ΑΕΠ της Ελλάδας, και διασφαλίζουν το περίπου 24% των θέσεων εργασίας.

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.