Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Σου έκλεψαν το κινητό; Δες πώς θα «μπλοκάρεις» τη συσκευή

16 Νοεμβρίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Αποκλειστικό: Έρχεται η φραγή των κλεμμένων κινητώνΤη δυνατότητα να φράζουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τη λειτουργία των κλεμμένων κινητών τηλεφώνων προωθεί η ΕΕΤΤ καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του deasy, στο νέο κανονισμό γενικών αδειών της ΕΕΤΤ.

Με άλλα λόγια, αφού οι καταναλωτές δηλώσουν στο δίκτυό τους την κλοπή της συσκευής τους με τον σειριακό αριθμό (ΙΜΕΙ – αναγράφεται τόσο πάνω στη συσκευή – συνήθως κάτω από την μπαταρία ή στο πακέτο αγοράς), το κινητό δεν θα μπορεί πλέον να λειτουργήσει σε κανένα από τα ελληνικά δίκτυα. Για την αποφυγή κάποιας παρερμηνείας δεν αναφερόμαστε στο κλείδωμα μιας κλεμμένης κάρτας SIM αλλά στο κλείδωμα του ίδιου του κινητού τηλεφώνου, που μετά την απώλειά του θα καθίσταται ανενεργό τουλάχιστον για την Ελλάδα.

Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί καθώς τα συστήματα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας εκτός από τα στοιχεία μιας SIM κάρτας και τη γεωγραφική θέση τους, μπορούν να αναγνωρίσουν και την ταυτότητα του τηλεφώνου που είναι σε λειτουργία στο δίκτυό τους.

Συγκεκριμένη ημερομηνία για την εφαρμογή της ρύθμισης δεν υπάρχει προς το παρόν, καθώς έχουν παρουσιαστεί κάποιες τεχνικές δυσκολίες. Η σημαντικότερη εξ αυτών (και εδώ είναι που έρχεται μια δεύτερη είδηση) είναι ότι κάποιες παρτίδες κινητών no name που προέρχονται από την Κίνα δεν έχουν μοναδικούς σειριακούς αριθμούς (ΙΜΕΙ). Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το deasy, υπάρχουν περιπτώσεις κινητών από την Κίνα που έχουν σειριακό αριθμό που αντιστοιχεί σε κινητό π.χ. Nokia. Όταν τα δίκτυα καταφέρουν να ξεπεράσουν αυτές τις σκοπέλους, θα προχωρήσει και η εφαρμογή της οδηγίας.

Δημήτρης Μαλλάς, Φανούρης Δρακάκης

This entry was posted on Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2013 at 21:17 and is filed under ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply