Δ τάξη

biblio 2Η Τετάρτη τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών  στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί  το Σχολικό Έτος 2013-2014, με αφορμή  τη συμπλήρωση εβδομήντα χρόνων από το ολοκαύτωμα των Γρεβενών από τους Γερμανούς, δραστηριότητα με τίτλο:   «Όχι στον ρατσισμό, όχι στο φασισμό, όχι στον πόλεμο».

Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου επισκεφτήκαμε τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Γρεβενών, προκειμένου να βρούμε  βιβλία που να αναφέρονται στα χρόνια της  κατοχής (1941-1944) στα Γρεβενά.

biblio 3

Μας υποδέχτηκε ο προϊστάμενος της βιβλιοθήκης κ. Σίμος Ζαγγανίκας μαζί με τους υπαλλήλους και αφού μας έκαναν μια εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση για τη δομή και λειτουργία της βιβλιοθήκης, μας οδήγησαν στο χώρο όπου υπήρχαν τα βιβλία που αναζητούσαμε. Δυστυχώς οι προσδοκίες μας δεν επιβεβαιώθηκαν, αφού είδαμε ότι η βιβλιογραφία είναι  ελάχιστη, με δεδομένο το μέγεθος της καταστροφής και των θυσιών που υπέστη  ο νομός μας την περίοδο αυτή (που όμοιό του δεν γνώρισε κανένας νομός της Ελλάδας), με δεδομένο επίσης ότι εδώ αναπτύχθηκε και έδρασε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Εθνικής Αντίστασης που κατάφερε  ο νομός μας και η πόλη των Γρεβενών να είναι η πρώτη πόλη της Ευρώπης που απελευθερώθηκε από τους κατακτητές (24 Μαρτίου 1943).

Τα βιβλία αυτά  είναι: 1. «Αναμνήσεις από την αντίσταση» του Ανδρέα Τσιάτα,

biblio 4

2. «Τα Γρεβενά στην κατοχή και στην αντίσταση» του Χρήστου Βήττου,

biblio 5

3. «Φαρδύκαμπος» του Ζαχαρία Δρόσου,

biblio 6

4. «Η αντίσταση στα Χάσια» του Νίκου Αραιοβηματά,

biblio 7

και 5. «Αγώνες και θυσίες της περιοχής των Γρεβενών» του Χρήστου Θεοδωρόπουλου.

biblio 8

Επίσης αξίζει να σημειώσουμε ότι με τη βοήθεια του συμπολίτη μας κ.  Σάκη Πέτρου και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου κ. Ανδρέα Τόσκα,  βρήκαμε και  ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και είναι ίσως το καλύτερο βιβλίο για την περίοδο που αναζητούμε πληροφορίες. Πρόκειται για το βιβλίο του κ. Στράτου Δορδανά με τίτλο «Το αίμα των αθώων» που αναφέρεται πολύ αναλυτικά στα αντίποινα των Γερμανών την περίοδο 1941-1944.

biblio 1

Όλα αυτά τα βιβλία θα τα μελετήσουμε και θα αξιοποιήσουμε κάποια στοιχεία για την εργασία μας.

Κλείνοντας αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε και δημόσια για την άψογη υποδοχή, ξενάγηση και φιλοξενία τον προϊστάμενο και τους υπαλλήλους της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Γρεβενών.

Φωτογραφίες από τα βιβλία και την επίσκεψη μπορείτε να δείτε εδώ: 2dim-greven.gre.sch.gr

 

Οι μαθητές της τάξης

Ο δάσκαλος της τάξης

Αργύριος Καραλιόλιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.