Εντός του μήνα τίθεται σε εφαρμογή ο έλεγχος αυτών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανορθολογική χρήση αντιβιοτικών εντός νοσοκομείων

«Ανοχύρωτη» περιοχή χαρακτηρίζεται εδώ και χρόνια η Ελλάδα όσον αφορά τους πολυανθεκτικούς παθογόνους μικροοργανισμούς εντός των νοσοκομείων και διατηρεί τα «σκήπτρα» της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το ποσοστό λοιμώξεων που εκδηλώνονται σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Η φετινή 18η Νοεμβρίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών, βρίσκει για άλλη μία φορά τη χώρα μας στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αντιβιοτικών: αν και η Ελλάδα υποχώρησε στη δεύτερη θέση της Ευρώπης σε αυτόν τον τομέα -μας προσπέρασε η γειτονική Ιταλία- ένας στους δύο πολίτες από κάθε νοικοκυριό, κάθε χρόνο, χρησιμοποιεί αντιβιοτικά, ενώ στο 54,7% των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία χορηγούνται αντιβιοτικά όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 37%.

Για τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανορθολογική χρήση αντιβιοτικών, το υπουργείο Υγείας πρόσφατα «πέρασε» από τη Βουλή νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο ανάγει το ζήτημα ως προτεραιότητα των διοικήσεων των νοσοκομείων και βασικό κριτήριο αξιολόγησης για τις μονάδες υγείας και τους γιατρούς. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, εντός του μήνα θα εκδοθούν εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις για να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες από ειδικούς επιστήμονες σε συνέντευξη Τύπου του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων παρουσία του υπουργού Υγείας, της υφυπουργού Ζέτα Μακρή και της γ.γ. Δημόσιας Υγείας Χριστίνας Παπανικολάου, στην Ελλάδα το ποσοστό των νοσηλευομένων που προσβάλλονται από λοίμωξη ανέρχεται στο 9% έναντι 6% που είναι στην Ευρώπη.

Τα συχνότερα αίτια νοσοκομειακών λοιμώξεων (ασινετομπάκτερ, κλεμπσιέλα και ψευδομονάδες) σε ποσοστό άνω του 50% είναι ανθεκτικά στα δραστικότερα αντιβιοτικά. Από την καταγραφή που κάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει φανεί ότι την τελευταία τριετία στην Ελλάδα έχουν εκδηλωθεί στην Ελλάδα 11.500 λοιμώξεις σε νοσοκομεία από 9.500 ασθενείς. Η διασπορά των πολυανθεκτικών μικροβίων είναι ευρύτατη στις μονάδες υγείας (75 από τα 108 νοσοκομεία -64%που συμμετείχαν στην καταγραφή δηλώνουν κρούσματα λοιμώξεων σε όλα τα ιατρικά τμήματα και όχι μόνο στις ΜΕΘ).

Την ίδια στιγμή, ευρεία είναι η κατανάλωση αντιβιοτικών και εκτός νοσοκομείου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, η λήψη αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή αυξήθηκε από 10% το 2007 στο 15,6% εφέτος, ενώ το 36% των πολιτών δηλώνει ότι έχει αντιβιοτικά στο σπίτι για «ώρα ανάγκης». Θετική κρίνεται η αύξηση του ποσοστού των πολιτών που δηλώνει ότι εάν παρουσιάσει κρυολόγημα ή γρίπη δεν θα πάρει αντιβιοτικά (45% από 20%). Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε επίσης την απόφαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προτείνει στη Βουλή τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών. Επανέλαβε δε ότι δεν αποκλείεται να γίνουν απολύσεις γιατρών, εάν κριθεί απαραίτητο από την αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ, και τόνισε ότι η σχετική απόφαση θα είναι δική του και δεν πρέπει να χρεωθεί στην τρόικα. «Εχω βαρεθεί να κάνω το αυτονόητο και να παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πέννυ Μπουλούτζα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.