ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Εφάπαξ ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για Ι.Χ. και πισίνες

Υπέρογκα ποσά φόρου θα κληθούν να πληρώσουν τις επόμενες 49 ημέρες περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι που κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα 1.929 κυβικών και άνω, ενώ η φορολογική επιβάρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για όσους διαθέτουν εκτός από αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού και πισίνα.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε τελικά ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης να μην εξοφληθεί έως σε τρεις μηνιαίες δόσεις που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά εφάπαξ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω θα κληθούν να πληρώσουν σε μια δόση μέσα στις επόμενες 49 ημέρες:

  • Τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2014 τα οποία ξεκινούν από 660 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 1.320 ευρώ για όσα αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μέχρι 31 Οκτωβρίου 2010 και
  • Τον νέο φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος ξεκινά από τα 287 ευρώ για ΙΧ κυβισμού από 1.929 κ.εκ. και παλαιότητας από 5 μέχρι 10 έτη και ανέρχεται σε 1.780 ευρώ για ΙΧ 3.000 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 5 ετών και φθάνει τα 3.820 ευρώ για ΙΧ 4.700 κ.εκ. και παλαιότητας μέχρι 5 ετών. Ο φόρος πολυτελείας επιβάλλεται σε όλα τα ΙΧ αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κ.εκ., παλαιότητας μέχρι 10 ετών. Θα υπολογιστεί με συντελεστή 5% επί των αντικειμενικών δαπανών (τεκμηρίων) διαβίωσης, που ισχύουν φέτος για τα ΙΧ με κινητήρες μέχρι 2.500 κ.εκ. και με συντελεστή 10% επί των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης που ισχύουν για τα ΙΧ άνω των 2.500 κ.εκ, ο οποίος ξεκινά από τα 287 ευρώ και φθάνει τα 3.820 ευρώ για Ι.Χ. 4.700 κ.εκ. και παλαιότητας μέχρι πέντε ετών.

Ουσιαστικά, χιλιάδες κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων με κινητήρες πάνω από 1.928 και μέχρι 4.700 κυβικά εκατοστά θα πρέπει να πληρώσουν συνολικά ποσά φόρων που θα κυμαίνονται από 947 έως 5.140 ευρώ καθώς θα φορολογηθούν διπλά, με τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης δεν θα γλιτώσουν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων άνω των 1.928 κ.εκ. που τα πούλησαν εντός του 2013 ή κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας στα τέλη του περασμένου έτους, αφού το μέτρο ισχύει αναδρομικά για τη χρήση του 2012.

Εφάπαξ ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για Ι.Χ. και πισίνες

Φόρος πολυτελείας σε πισίνες και αεροσκάφη
Τον νέο φόρο πολυτελούς διαβίωσης θα κληθούν να πληρώσουν και όσοι έχουν στην κατοχή τους πισίνα ή αεροσκάφος. Στις πισίνες, εξωτερικές και εσωτερικές, ο φόρος υπολογίζεται με ποσοστό 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης.

Στα αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης.

Ηλεκτρονική εφαρμογή
Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την εκτύπωση των ειδοποιητηρίων που θα χρησιμοποιήσουν οι φορολογούμενοι για την πληρωμή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού (1.928 κ.εκ. και άνω), τις πισίνες και τα αεροσκάφη ενδεχομένως να ανοίξει σήμερα. Με το ειδοποιητήριο οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τον φόρο στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ, ενώ σε περίπτωση που δεν εξοφληθεί εμπρόθεσμα τότε επιβάλλεται προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρηση.

 Μαρία Βουργάνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.