Την ανάγκη να υπάρξει κοινή δράση για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς, σε παρέμβασή του χθες στη διάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, όπου ανέπτυξε τις βασικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Διαφορετικά κράτη-μέλη έχουν διαφορετικά επίπεδα ανεργίας των νέων, για διαφορετικούς λόγους, χρειαζόμαστε όμως κοινή δράση, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως πέραν των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, χρειάζεται να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική. “Αυτό προϋποθέτει ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που θα οδηγήσει την ευρωπαϊκή ήπειρο στις προσεχείς δεκαετίες”, δήλωσε υπογραμμίζοντας πως το 2014 “πρέπει να είναι η χρονιά της ανάκαμψης για την ευρωπαϊκή οικονομία που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την ανεργία των νέων οριστικά”.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για εξάντληση της ελληνικής κοινωνίας από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση και τις επιπτώσεις της στην ανεργία των νέων, που έχει φθάσει στα επίπεδα του 59%!

Αναπτύσσοντας τους γενικούς άξονες των νέων πολιτικών που υλοποιεί η κυβέρνηση με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την εργασία, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι “πανέτοιμη” να θέσει σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2014 τα δύο βασικά προγράμματα για τους νέους που απαιτεί η Ευρώπη που τιτλοφορούνται “Πρωτοβουλία για τους Νέους” και “Εγγυήσεις για τη Νεολαία”.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον θεσμό της “μαθητείας”, μέσω του οποίου συνδέεται η υποχρεωτική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, ενώ αναφέρθηκε και στην αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ και στη συνεργασία στον τομέα αυτόν με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών που έχουν αναγνωρισθεί για την επιτυχία τους, όπως της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε πρόσφατα την εθνική στρατηγική για “το Επιχειρησιακό Πλάνο Απασχόλησης”, που επίσης απαιτεί η Ευρώπη για την αύξηση των θέσεων εργασίας. Όπως είπε, το πλάνο αυτό ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται με τη συνεργασία της Task Force, αλλά και με την προσθήκη νέων “εργαλείων”, όπως η “Κοινωφελής Εργασία” και τα προγράμματα “Voucher”.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις με την καγκελάριο Μέρκελ, τον Ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέτα και τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γίρκι Κατάινεν.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.