Οικονομικό βαρόμετρο ΕΒΕΑ

Ένας στους τρεις θεωρεί ότι αδυνατεί να καταβάλει τον φόρο ακινήτων το 2014

Στα χειρότερα επίπεδα από τις αρχές του 2013 έφτασε η απαισιοδοξία για την κατάσταση της οικονομίας και των οικονομικών των νοικοκυριών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πέμπτης ποσοτικής έρευνας για φέτος, που δημοσιοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, την Τρίτη.

Ακόμη το 47% θεωρεί ότι η διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης-τρόικας, θα οδηγήσει σε πρόσθετα μέτρα λιτότητας και νέο μνημόνιο, ενώ 1 στους τρεις εκτιμά ότι θα αδυνατεί να καταβάλει το φόρο ακινήτων το 2014.

«Είναι φανερό ότι η γενικότερη στάση των δανειστών μας έχει επιβαρύνει το ήδη δυσμενές κλίμα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Αυτό αποτυπώνεται και στο τελευταίο Οικονομικό Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ, με τους δείκτες αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας για την πορεία της εθνικής μας οικονομίας και τα οικονομικά των νοικοκυριών να πέφτουν στα χειρότερα επίπεδα από τις αρχές του 2013. Το δυσμενές αυτό κλίμα επιτείνεται από την εκτίμηση των πολιτών ότι η διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας θα καταλήξει σε πρόσθετα οριζόντια μέτρα και εν τέλει σε νέο μνημόνιο» σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, δίνοντας στη δημοσιότητα την έρευνα.

Η έρευνα «Οικονομικό Βαρόμετρο», πραγματοποιείται κατ’ εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρία ALCO, ενώ τα ευρήματά της επεξεργάζονται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΑ.

Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 20 και 23 Νοεμβρίου 2013.

Τα στοιχεία

Το πρώτο από τα δυο ερωτήματα που θέτει κάθε δίμηνο το ΕΒΕΑ αφορά τη γνώμη των πολιτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο, διαπιστώνεται αύξηση του ποσοστού απαισιοδοξίας στις 70 μονάδες, από τις 68 της προηγούμενης μέτρησης. Ο δείκτης αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας μειώθηκε κατά 3% από το 18% στο 15%, ενώ το ποσοστό αποχής αυξήθηκε κατά 1%.

Το δεύτερο πάγιο ερώτημα σχετίζεται με την πορεία των προσωπικών οικονομικών των πολιτών, όπου το ποσοστό απαισιοδοξίας αυξήθηκε στο 75%, 1% περισσότερο από το Βαρόμετρο του Σεπτεμβρίου, ενώ μειώθηκε και ο προσωπικός δείκτης αισιοδοξίας στο 10%.

Γενικότερα, η εικόνα βελτίωσης που είχαν παρουσιάσει οι δυο αυτοί δείκτες από την αρχή του έτους, όσο μικρή και αν ήταν, τείνει να εξαλειφθεί, με τα ποσοστά να επανέρχονται στα επίπεδα του 2012.

Αρκετά απαισιόδοξη και ανασφαλής παρουσιάζεται η κοινωνία και στα τρία ερωτήματα που θέτει το ΕΒΕΑ για κύρια, τρέχοντα ζητήματα που την απασχολούν.

Στην ερώτηση σχετικά με το αποτέλεσμα της διάστασης απόψεων μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης, η πλειοψηφία εκτιμά ότι το κοινωνικό σύνολο θα επιβαρυνθεί με επιπρόσθετα μέτρα και νέο μνημόνιο σε ποσοστό 47%, ενώ μόλις το 16% πιστεύει σε κάποια αντίδραση απ’ την πλευρά της κυβέρνησης και το 11% στην υπαναχώρηση της τρόικας.

Αξιοσημείωτο είναι το υψηλό ποσοστό των συμμετεχόντων (26%) οι οποίοι είτε δεν έχουν είτε επέλεξαν να μην εκφέρουν προσωπική άποψη στο ερώτημα, προσδίδοντας τάσεις σύγχυσης και αβεβαιότητας της κοινωνίας.

Στο ερώτημα σχετικά με τον φόρο ακίνητης περιουσίας, η εικόνα είναι μοιρασμένη. Ο 1 στους 3 συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρεί αδύνατη την καταβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας για το 2014, ενώ αντίστοιχα πολλοί είναι και εκείνοι οι οποίοι δεν ξέρουν αν θα είναι σε θέση να καταβάλουν την αντίστοιχη εισφορά μέσα στο επόμενο έτος, λόγω δυσμενέστερων οικονομικών συνθηκών σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ωστόσο, ο 1 στους 2 ερωτηθέντες δηλώνει ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Στην τελευταία από τις τρεις ερωτήσεις επικαιρότητας, η οποία αναφέρεται στην πρώτη ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο το διάστημα μεταξύ 1η και 9η Νοεμβρίου, η κοινή γνώμη βρέθηκε να διατηρεί θετική γνώμη.

Σχεδόν 1 στους 2 συμμετέχοντες θεωρεί μια ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο χρήσιμη, για τον ίδιο τον καταναλωτή, αλλά και απαραίτητη για την τόνωση της αγοράς πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Επιπλέον, μόλις 1 στους 3 έχει αντίθετη άποψη, ενώ λιγότερο από 1 στους 5 επέλεξε να μην συμμετάσχει.

 

αμπε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.