ΣΤΟ «ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» ΜΕΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΕΝ ΥΠΝΩΣΕΙ
Τα όπλα της Σέχτας (σε ένθετη φωτό οι Σ. Γκιόλιας και Ν. Σάββας που δολοφονήθηκαν)

Βαθιά «βουτιά» στην εγχώρια τρομοκρατία και στις οργανώσεις που φαινομενικά μόνο είχαν περιέλθει σε αδράνεια, κάνει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, προκειμένου να βρει τους δολοφόνους των μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, κι ενώ όλοι περιμένουν με αγωνία μια προκήρυξη για την ανάληψη ευθύνης, στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν ξανά ασύλληπτα μέλη των οργανώσεων «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», «Σέχτα Επαναστατών» αλλά και ο Νίκος Μαζιώτης που μπορεί να επιχειρεί αναβίωση του «Επαναστατικού Αγώνα».

Οι αστυνομικοί εκτιμούν επίσης ότι μπορεί να υπάρχει ευθεία σύνδεση της εγχώριας τρομοκρατίας με το κοινό έγκλημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι εκτελεστές του Νέου Ηρακλείου ήταν πληρωμένοι δολοφόνοι, αν και η ψυχρότητα με την οποία σκότωσαν τους νεαρούς προσιδιάζει σε δολοφονίες που συναντά κανείς σε υποθέσεις της «νύχτας» και σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ μαφιόζικων ομάδων. Παρά το γεγονός ότι τα σενάρια για την ταυτότητα των δραστών είναι πολλά, η Αντιτρομοκρατική προσανατολίζεται πλέον στην εκτίμηση ότι πρόκειται είτε για «παλιούς γνώριμους» που κινούνταν στις παρυφές της τρομοκρατίας και πλέον αναβαθμίστηκαν επιχειρησιακά είτε για νέα μέλη, μια νέα προσπάθεια αναβίωσης της πιο σκληρής τρομοκρατίας που έζησε ο τόπος, μετά την εξάρθρωση της «17Ν» και του «ΕΛΑ». Δεν αποκλείουν δε, να πρόκειται ακόμη και για τον εκτελεστή της «Σέχτας» που σκότωνε με αγριότητα και ψυχραιμία.

Προς αυτή την κατεύθυνση φέρεται να καταλήγουν σε 3-4 άτομα που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, είναι γνωστοί της Αστυνομίας από παλαιότερες υποθέσεις «ελαφράς» δράσης, όπως λένε χαρακτηριστικά, αλλά πιθανότατα έχουν αναβαθμιστεί επιχειρησιακά.

Τα «εξαφανισμένα» αυτά άτομα εμπλέκονται είτε σε επιθέσεις κατά αστυνομικών είτε σε ληστείες τραπεζών (ασύλληπτα μέλη των «ληστών με τα μαύρα») είτε σε προσπάθεια απόκτησης βαρέως οπλισμού κατά το παρελθόν. Για παράδειγμα, αστυνομικές πηγές έχουν βάλει στο «μικροσκόπιο» τον φάκελο του Π.Α., ο οποίος είχε συλληφθεί τόσο για κλοπή ασπίδων των ΜΑΤ το 2005 αλλά και για σφαίρες που είχαν βρεθεί σε θυρίδα του. Ο Π.Α. αναζητείται από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς φέρεται να είναι ο ενοικιαστής ενός αυτοκινήτου που εντοπίστηκε στην οδό Νοταρά στα Εξάρχεια και στο εσωτερικό του βρέθηκαν δύο πολεμικά καλάσνικοφ, τέσσερις χειροβομβίδες και εκατοντάδες φυσίγγια.

Αλλοι βασικοί ύποπτοι είναι δύο καταζητούμενοι ως «ληστές με τα μαύρα», ο 32χρονος Μ.Σ. και ο 35χρονος Γ.Τ., οι οποίοι αναζητούνται από τις 16 Ιανουαρίου 2006, μετά την αιματηρή ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στην οδό Σόλωνος. Ο αδερφός του πρώτου, ο 37χρονος Σ.Σ., είχε συλληφθεί στις 5 Μαΐου 2010 μετά από ληστεία πολυκαταστήματος στον Ταύρο.

ΤΑ ΛΑΘΗ
Η Αστυνομία εξετάζει ένα προς ένα τα βήματα των τρομοκρατών. Σύμφωνα με τις αρχές τα λάθη και τα ερωτήματα που ανακύπτουν εντοπίζονται στα εξής:

  • Γιατί ο εκτελεστής έχει αρχίσει να πυροβολεί από απόσταση 10-15 μέτρων και δεν πλησιάζει να εκτελέσει; Με τον τρόπο αυτό χάνει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, και φυσικά δύο από τα υποψήφια θύματά του γλιτώνουν.
  • Δεν προσιδιάζει σε επαγγελματία εκτελεστή η απόφαση να ξεκινήσει τους πυροβολισμούς από μεγάλη απόσταση. Μάλιστα, οι πυροβολισμοί εν κινήσει καθιστούν δύσκολη την εύρεση του στόχου, επομένως θα μπορούσε να έχει αποτύχει κατά 100% στο δολοφονικό του εγχείρημα. Ισως να φοβήθηκε ότι τα θύματά του οπλοφορούν και θα απαντούσαν, και γι’ αυτό θέλησε να τους αιφνιδιάσει, ωστόσο, κατανάλωσε μεγάλο μέρος της επίθεσής του με τους μακρινούς πυροβολισμούς.
  • Στο βίντεο φαίνεται να πυροβολεί πρώτα τους νεαρούς οι οποίοι δεν φοράνε μαύρα ρούχα της Χρυσής Αυγής και στη συνέχεια τα δύο θύματα. Αν ήθελε έναν «επικοινωνιακό στόχο» θα χτυπούσε πρώτα τους -αποδεδειγμένα- Χρυσαυγίτες σύμφωνα με το παρουσιαστικό τους.
  • Ερώτημα αποτελεί το γεγονός ότι επέλεξαν να χτυπήσουν σε μια περιοχή που ήξεραν ότι υπάρχουν κάμερες παντού και θα καταγράφουν τις κινήσεις τους, το παρουσιαστικό τους, το ιδιαίτερο ή όχι βάδισμά τους. Πρόκειται για άγνοια κινδύνου και για σιγουριά ότι δεν θα εντοπιστούν; Ή, μήπως, ήθελαν να βιντεοσκοπηθεί η δολοφονία και να προκαλέσει μεγαλύτερο σοκ στην κοινωνία;
  • Τέλος, δεν έχει διευκρινιστεί αν υπήρχε υποστηρικτική ομάδα ή μόνος ο δεύτερος δράστης, που δεν πυροβόλησε, απλά κάλυπτε τον εκτελεστή. Πιθανότατα να μην είχε ο δεύτερος την ψυχολογική προετοιμασία για ένα τέτοιο χτύπημα. Επίσης, είναι περίεργο πώς και οι δύο δράστες εγκατέλειψαν τη μηχανή και στη συνέχεια πήγαν και οι δύο να την πάρουν. Συνήθως, σε τέτοιες επιθέσεις κάποιος περιμένει με αναμμένη τη μηχανή τον εκτελεστή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αρχές μιλούν για μια καλά σχεδιασμένη επίθεση που, όμως, στηρίχθηκε στην αποφασιστικότητα και το μίσος των εκτελεστών για τα θύματά τους και στον απόλυτο αιφνιδιασμό που «πάγωσε» τον Γ. Φουντούλη και τον Μ. Καπελώνη. Ο νέος κύκλος αίματος που άνοιξε με την επίθεση στο Νέο Ηράκλειο θα μπορούσε να συνδεθεί με τις απειλές για τρομοκρατικά χτυπήματα και αναβίωση του αντάρτικου πόλης που έκαναν το τελευταίο διάστημα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς μέσα από τον Κορυδαλλό, αλλά και οι Ν. Μαζιώτης και Π. Ρούπα που καταζητούνται. Ο Ν. Μαζιώτης, ο οποίος πρόσφατα συνδέθηκε με ληστείες σε τράπεζες για τη δημιουργία πιθανότατα «επαναστατικού ταμείου», σε πρόσφατη επιστολή του καλούσε σε ένοπλο αγώνα και έλεγε ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα δεν προαναγγέλλονται. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς το «Σχέδιο Φοίνικας» και τις επιστολές μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς» που επαναφέρουν στο προσκήνιο την «σκληρή» οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών». Σε επιστολή στις 18 Οκτωβρίου αναφέρονταν στο «Σχέδιο Φοίνικας» και την ανασύνταξη των δυνάμεων της νέας τρομοκρατίας. Για πρώτη φορά επανέρχεται, λοιπόν, η «Σέχτα» η οποία έχει αναλάβει δύο από τις πιο σκληρές δολοφονίες που έχουν πολλά κοινά με την εκτέλεση στο Νέο Ηράκλειο. Τη δολοφονία του αστυνομικού Ν. Σάββα και του δημοσιογράφου, Σ. Γκιόλια.

Στις 17 Ιουνίου 2009, μέλη της «Σέχτας» πλησιάζουν το υπηρεσιακό όχημα του υπαρχιφύλακα της Αντιτρομοκρατικής, Νεκτάριου Σάββα στα Πατήσια. Ο 41χρονος φρουρούσε τη βασική μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση του ΕΛΑ, Σοφία Κυριακίδου, πρώην σύζυγο του Αγγ. Κανά. Οι τρομοκράτες ρίχνουν 24 σφαίρες με το θύμα να φέρει 8 τυφλά τραύματα και άλλα 10 διαμπερή. Οι δράστες άδειασαν τα όπλα τους στον άτυχο αστυνομικό, όπως έγινε και στο Νέο Ηράκλειο.

Στις 19 Ιουλίου 2010, μέλη της «Σέχτας» κατεβάζουν από το διαμέρισμά του στην πιλοτή το δημοσιογράφο, Σ. Γκιόλια. Οι τρομοκράτες εκτελούν με 20 κάλυκες από δύο όπλα των 9 χιλιοστών τον άτυχο πατέρα δύο παιδιών. Και στα δύο εγκλήματα είναι χαρακτηριστική η ψυχρότητα των δολοφόνων οι οποίοι λειτουργούν σαν επαγγελματίες ή τουλάχιστον σαν καλά εκπαιδευμένοι στη χρήση όπλων, αλλά και ψυχολογικά προετοιμασμένοι να σκοτώσουν.

Πενταπλή δολοφονία
Η Αγία Νάπα κρύβει… μυστικά

Πολλές είναι οι ομοιότητες της δολοφονίας των Χρυσαυγιτών με την επίθεση που έγινε στις 23 Ιουνίου 2012 στην Αγία Νάπα της Κύπρου. Τότε, ένας νεαρός πλησιάζει το αυτοκίνητο στο οποίο επιβαίνουν πέντε σωματοφύλακες Κύπριου επιχειρηματία, και τους αδειάζει με μανία το όπλο του. Από τις 14 σφαίρες οι 13 βρίσκουν στόχο, με αποτέλεσμα πέντε νεκρούς. Τότε όλοι μίλησαν για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, για «πληρωμένο» συμβόλαιο και για ψυχρό επαγγελματία. Λίγο καιρό αργότερα, όμως, συλλαμβάνονται για την πενταπλή δολοφονία δύο Ελληνες οι οποίοι δηλώνουν μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος 30 ετών και ο Αναστάσιος Τσεχιλίδης 40 ετών είναι οι δράστες του στυγερού εγκλήματος στην Αγία Νάπα. Όπως κατέθεσε ο δεύτερος, την πενταπλή δολοφονία έκανε ο 30χρονος και μάλιστα δήλωσε ότι «είχε κάνει χρήση κοκαΐνης και θυμάμαι ότι οι κόρες των ματιών του ήταν διεσταλμένες. Εγώ ήμουν οδηγός στο όχημα που χρησιμοποιήσαμε εκείνο το βράδυ».

Οι δύο εκτελεστές, και ειδικά ο Μαμαλικόπουλος, ήταν γνωστοί στην περιοχή των Εξαρχείων και σύχναζαν σε κατάληψη της περιοχής. Κάποιοι δεν αποκλείουν να γνώριζε τον Π.Α. που καταζητείται για το αυτοκίνητο που ήταν γεμάτο όπλα στα Εξάρχεια. Μέχρι πρότινος οι Αρχές απέδιδαν στους παραπάνω περιφερειακό ρόλο και πάντως όχι ενεργή συμμετοχή σε κάποια τρομοκρατική οργάνωση. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να πρόκειται για μια ομάδα που εκπαιδεύτηκε με κάποιο τρόπο για να αναλαμβάνει δύσκολες αποστολές.

 

Βασίλης Σ. Κανέλλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.