Διεγράφη η βουλευτής Θ. Τζάκρη από την ΚΟ του ΠαΣοΚ

Με την δήλωση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά ότι η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη από την τριήμερη πολιτική αναμέτρηση με την αξιωματική αντιπολίτευση και με την πεποίθηση ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016, όπως είπε εξερχόμενος του Κοινοβουλίου, ολοκληρώθηκε η κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Με μοναδική απώλεια εκείνη της κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία υπερψήφισε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με μια απουσία (λόγω ασθένειας, σύμφωνα με πληροφορίες) του «γαλάζιου» βουλευτή κ. Ν. Κακλαμάνη, η κυβερνητική πλειοψηφία που συγκροτούν ΝΔ και ΠαΣοΚ έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με 153 ψήφους κατά της πρότασης δυσπιστίας.

Ενισχυμένη, ωστόσο, εμφανίστηκε η αντιπολίτευση καθώς με το «ναι» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκέντρωσε 124 ψήφους, συντάχθηκαν εκτός των ΑΝ.ΕΛΛ., της Χ.Α. και του ΚΚΕ, κάτι που είχαν γνωστοποιήσει από πριν και έξι ανεξάρτητοι βουλευτές: οι κκ. Οδ. Βουδούρης, Π. Μουτσινάς, Θ. Παραστατίδης, Μ. Μπόλαρης, Ν. Σταυρογιάννης, Ι. Κουράκος και Ν. Νικολόπουλος.

Έτσι, η διάταξη του «ναι» ήταν: 71 ΣΥΡΙΖΑ, 18 ΑΝ.ΕΛΛ. 15 Χ.Α., 12 ΚΚΕ, 7 ανεξάρτητοι συν την κυρία Τζάκρη, η οποία μετά την διαγραφή της από το ΠαΣοΚ αναμένεται να προστεθεί στο δυναμικό των ανεξάρτητων.

Από εκεί και πέρα είναι τα 17 «παρών» που καταγράφηκαν από την ΔΗΜΑΡ και τρεις ανεξάρτητους βουλευτές (τους κκ. Αν. Λοβέρδο, Χρ. Αηδόνη και Γ. Κασαπίδη).

Στα «παρών» άλλωστε προσβλέπει η κυβέρνηση, αφού όπως διευκρίνιζε ο κ. Σαμαράς αιτιολογώντας την δήλωσή του περί ενισχυμένης κυβέρνησης από την ψηφοφορία, «υπάρχουν και τα 17 ΄΄παρών».

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Το απόγευμα της Κυριακής ξεκίνησαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης ο οποίος και είπε ότι η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει «παρών» στην πρόταση δυσπιστίας τηρώντας στάση ευθύνης.

Στη  συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε κατά του ΣΥΡΙΖΑ , χαρακτηρίζοντας την πρόταση μομφής «πράξη θεσμικά ακραία, πολιτικά απεγνωσμένη και εθνικά ανεύθυνη» και τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ «κόμμα συγκυρίας». Μίλησε για ετερόκλητο αμάγαλμα που συμπράττει στην πρόταση μομφής μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στους Ανεξάρτητους Έλληνες, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή.


Οι τοποθετήσεις βουλευτών

Για προσπάθεια όξυνσης του πολιτικού κλίματος ελλείψει ρεαλιστικών προτάσεων, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός. «Η κοινωνία έχει αυτή την ώρα πολύ σοβαρά προβλήματα και χρειάζεται ηρεμία. Όχι την όξυνση του πολιτικού κλίματος που εσείς δημιουργείτε» δήλωσε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Πράγματι, η κοινωνία βιώνει μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση για την οποία κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος. Αλλά η δυσαρέσκεια δεν αρκεί. Δεν αρκούν και τα ευχολόγια. Χρειάζεται υπευθυνότητα, προκειμένου να επιλεγούν οι καλύτερες λύσεις ανάμεσα στις διαθέσιμες επιλογές» είπε ο υφυπουργός.

Στο μεταξύ με μήνυμά του από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Γλέζος, διαμαρτύρεται για το ότι κυβερνητικοί βουλευτές επικαλούνται τις απόψεις που διατύπωσε προσφάτως (λέγοντας ότι σχετικά με το «πού θα βρούμε τα λεφτά, η απάντησή μας δεν είναι πειστική»), κάτι που χαρακτηρίζει «αντιδεοντολογική πολιτική πράξη» για να πληγεί η αξιωματική αντιπολίτευση.


Όλγα Κεφαλογιάννη: «Η πρόταση δυσπιστίας καλλιεργεί εικόνα αστάθειας»

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη τονίζοντας ότι «προκαλεί κατάπληξη η απόφασή του να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας». «Είναι σκόπιμο ή ωφέλιμο για τη χώρα να επιλέγει τη δεδομένη στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση; Ενισχύσει την ενότητα του πολιτικού μας συστήματος έναντι της τρόικας;», διερωτήθηκε, διαπιστώνοντας ότι αντιθέτως «καλλιεργεί εικόνα αστάθειας». «Λέω εικόνα γιατί η κυβέρνηση θα βγει συμπαγής και θα αναδειχθεί το αδιέξοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίος είναι  παραπάνω από προφανές καθώς αδυνατεί να αρθρώσει σοβαρή εναλλακτική πρόταση», υποστήριξε.

Αναφερθείσα στον τομέα αρμοδιότητάς της υπογράμμισε ότι «η ανάγκη για πολιτική σταθερότητα είναι όρος για την ανάπτυξη του τουρισμού». «Η αβεβαιότητα επιδρά στην εικόνα της χώρας και στην πορείας για την ανάπτυξη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η αύξηση του τουρισμού απέδειξε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, ότι ο τουρισμός μπορεί να προσφέρει τεράστια οφέλη». Για την θετική πορεία του τουρισμού την περίοδο που πέρασε είπε ότι οφείλεται στην «συλλογική εθνική προσπάθεια» που καταβλήθηκε από όλες τις πλευρές που ενεργοποιούνται στον τουριστικό τομέα. «Μέσα σε 16 μήνες πετύχαμε συγκεκριμένους στόχους και τα θετικά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τις προσπάθειές μας μέσω ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τον τουρισμό. Άλλαξε η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό», υπογράμμισε. Κάλεσε δε «να αφήσουμε πίσω το χρεοκοπημένο παρελθόν και να πούμε όχι στη μιζέρια και σε αυτά που πάνε πίσω τη χώρα», ζητώντας από τη Βουλή «να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον δρόμο που βγάζει τη χώρα από την κρίση».

 

Κυρ. Μητσοτάκης: «Άσκηση επί χάρτου η πρόταση δυσπιστίας»

«Άσκηση επί χάρτου», χαρακτήρισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας ότι από το 1975 και μετά «καμία πρόταση δυσπιστίας δεν έχει ψηφιστεί, όπως δεν θα ψηφιστεί και αυτή», όπως προδίκασε. Ωστόσο, τόνισε, «επιτρέπει στους βουλευτές να απεγκλωβιστούν από τους ξύλινους μονολόγους και να μιλήσουν πολιτικά για τα κρίσιμα διλήμματα, επιτρέπει να ειπωθούν βασικές αλήθειες που χάνονται μέσα στον επικοινωνιακό ορυμαγδό». «Κάποιοι όμως προτιμούν να ανέβουν στην κυριολεξία στα κάγκελα προκειμένου να μην μιλήσουν για αυτές τις αλήθειες», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ρωτώντας «πού θα βρείτε τα λεφτά». «Ποιος θα σας δανείσει όταν εξακολουθείτε να λέτε ότι θα καταργήσετε τα μνημόνια;». Ενώ επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα ο οποίος μίλησε στην Αμερική για «ευρωπαϊκό μέτωπο». «Ποιοι είναι οι σύμμαχοί σας στην Ευρώπη; Μήπως βλέπετε ανεμόμυλους ως άλλος Δον Κιχώτης; Με τους νεοτροτσκιστές της Λετονίας θα αναπτύξετε μέτωπο;», διερωτήθηκε. «Λέμε, όχι στις μάχες οπισθοφυλακών για να διεκδικήσουμε ένα κόσμο που δεν υπάρχει, αλλά ναι στις μάχες εμπροσθοφυλακής», σημείωσε.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο νέων οριζόντιων μέτρων και φόρων» και ότι «οι μεταρρυθμίσεις όμως πρέπει να συνεχιστούν και να μην είναι ξενόφερτα σχέδια αλλά δικά μας, γιατί πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας». Αναφερθείς στον απολογισμό του έργου του είπε ότι από την προσαρμογή που έγινε στο μέγεθος του κράτους από τους 915.000 μόνιμους και έκτακτους υπαλλήλου, φτάσαμε στους 700.000, ενώ το μισθολογικό κόστος μειώθηκε από τα 24,5 δισ. ευρώ στα 16 δισ. ευρώ. Και όπως είπε «το επόμενο βήμα είναι να φτιάξουμε ένα σύγχρονο και φιλικό προς τον πολίτη και τον επιχειρηματία κράτος, με διαρκή αξιολόγηση των υπαλλήλων του και με διαρκή αυστηρό πειθαρχικό έλεγχο». Το τρίπτυχο που ανέπτυξε ήταν «αξιοκρατία-αποτελεσματικότητα-διαφάνεια», με εξορθολογισμό των δομών διοίκησης, δραστική μείωση των διαδικασιών και καινοτόμο στρατηγική διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού για γρήγορη ανέλιξη των άξιων υπαλλήλων.

 

Δ. Παπαδημούλης: «Η κυβέρνηση έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη του λαού»

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος διερωτήθηκε τι είναι τελικά η πρόταση δυσπιστίας για την κυβέρνηση: δώρο, όπως λένε κάποιοι, ή δηλητήριο και μαχαιριά που είπε ο Πρωθυπουργός ο οποίος θα αναγκαστεί να έρθει στη Βουλή μετά από μήνες. Η απάντηση που έδωσε ο ίδιος στο ερώτημά του ήταν ότι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι άσκηση συνταγματικού δικαιώματος και χρέος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να συζητήσουμε πολιτικά για το έργο της κυβέρνησης».

Ενώ σχολιάζοντας το επιχείρημα ότι με την κίνησή του ο ΣΥΡΙΖΑ συσπείρωσε το κυβερνητικό «μπλοκ», ανέφερε: «Μη μας λέτε ότι τάχα μου θα τους εμποδίζαμε, γιατί έχουμε δει πολλούς γιαλαντζί αντάρτες που έλεγαν τελικά ΄΄ναι σε όλα΄΄». Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «η μόνη σταθερά της είναι το αντισύριζα» και απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται το κόμμα του ότι δεν διαθέτει εναλλακτική πρόταση διεξόδου, λέγοντας: «Έχουμε σχέδιο ανόρθωσης, ανάκαμψης και ανασυγκρότησης της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας», το οποίο, όπως εξήγησε, θα εφαρμόσει «η μελλοντική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ απηύθυνε προσκλητήριο προς τις πατριωτικές δυνάμεις του τόπου και πρόσωπα «με καθαρό μητρώο».

«Μπορεί να κερδίσετε μια πύρρειο νίκη στη Βουλή», είπε ο κ. Παπαδημούλης αναφερόμενος στην ενδεχόμενη καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «την εμπιστοσύνη του λαού την έχετε χάσει προ πολλού». «Είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει αναντιστοιχία βουλής και κοινωνίας», συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «η ήττα αυτής της πολιτικής και η ανόρθωση της χώρας θα χρειαστεί σκληρό αγώνα και δουλειά».

Β. Κικίλιας: «Χάσαμε στο θέμα της ΕΡΤ»

Βολές εκ των έσω δέχθηκε η κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο θέμα της ΕΡΤ. Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Β. Κικίλιας μιλώντας στην Βουλή κατά την συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δίστασε να ασκήσει κριτική για την στάση που τηρήθηκε στο μείζον αυτό ζήτημα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «χάσαμε στο θέμα της ΕΡΤ, κύριοι της πλειοψηφίας». Και πρόσθεσε: «Από τρια κανάλια που εξέπεμπαν, φτάσαμε σε ένα, με κόστος 250 εκατ. ευρώ. Κάτι δεν πάει καλά».

Υψηλοί τόνοι το Σάββατο, παρέμβαση Τσίπρα με αφορμή το περιστατικό έξω από την ΕΡΤ

Την παρέμβαση του Αλ.Τσίπρα στην απογευματινή συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το περιστατικό που συνέβη έξω από το Ραδιομέγαρο, όπου βρέθηκαν βουλευτές του κόμματός του.
Αρχικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατήγγειλε ότι τα ΜΑΤ προπηλάκισαν στο Ραδιομέγαρο βουλευτές του κόμματός, ζητώντας να προσέλθει άμεσα στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Ν.Δένδιας για να δώσει εξηγήσεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα αποχωρήσει από τη συζήτηση.

Για το ίδιο θέμα παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, ο οποίος επικαλούμενος την βουλευτή Ραχήλ Μακρή είπε ότι προπηλακίστηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ζήτησε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να σεβαστεί την ταυτότητα που επιδεικνύουν οι βουλευτές και την οποία το ίδιο το υπουργείο έχει δώσει σε όλους, «αλλιώς να την παραδώσουμε στο προεδρείο».

Επίσημη ενημέρωση για το θέμα ζήτησε από το υπουργείο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης καταδίκασε τη στάση των δυνάμεων ασφαλείας.

Πλήρη ενημέρωση ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

Υποκρισία κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Αρτ.Ματθαιόπουλος, αναφερόμενος στην επέμβαση των ΜΑΤ όταν η ΧΑ μοίραζε τρόφιμα σε πολίτες της Αθήνας ή όταν οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στις οργανώσεις της Χρυσής Αυγής για να εντοπίσει τον «δήθεν οπλισμό του κόμματος.»

Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος έλαβε το λόγο αμέσως μετά, είπε ότι δεν υπήρξε προπηλακισμός, αλλά επιχειρήθηκε βίαιη είσοδος των βουλευτών μέσα στο κτίριο, πράγμα το οποίο δεν επετράπη.

«Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την ανακατάληψη του κτιρίου» κατέληξε.

Αλ.Τσίπρας: Αντιδημοκρατικός κατήφορος

Το περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατήγγειλε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι βουλευτές βρέθηκαν από νωρίς το απόγευμα στην ΕΡΤ, θέλοντας να εισέλθουν στο Μέγαρο, όπου -κατά τον ίδιο- είχαν εισέλθει ιδιώτες χωρίς να είναι γνωστή η ιδιότητά τους.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να καταδικάσει τα όσα συνέβησαν στην ΕΡΤ και να μην επιμένει στη θεωρία περί «εφόδου» στο Ραδιομέγαρο.

Απαντώντας, ο υπουργός Επικρατείας είπε τα όσα ανέφερε νωρίτερα περί βίαιης εφόδου βασίζονται στην μαρτυρία του ίδιου του κ. Δένδια. «Θεωρώ πιο αξιόπιστο τον αρμόδιο υπουργό από τους βουλευτές σας» συνέχισε.

Η μεσημεριανή συνεδρίαση

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η πολιτική αντιπαράθεση στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Στην μεσημβρινή συνεδρίαση σημειώθηκε αντιπαράθεση με αφορμή την αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ.Παναγούλη για φυλακές, ενώ κόντρα σημειώθηκε και μεταξύ Καψή-Λαφαζάνη για την ΕΡΤ.

 

Από τους πρώτους που πήραν το λόγο το απόγευμα ο υπουργός Δημόσιων Έργων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «πρόταση δυσπιστίας χωρίς αιτία».

Επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και για το θέμα της ΕΡΤ, αλλά και των υπό κατάληψη κτιρίων ή κλειστών ΑΕΙ, δρόμων, νοσοκομείων, για να αναρωτηθεί αν αυτά είναι θέσεις που στηρίζει επισήμως το κόμμα.

Για τα θέματα της αρμοδιότητάς του σημείωσε ότι σύντομα έρχονται στη Βουλή οι συμβάσεις για τους αυτοκινητόδρομους, οι οποίες θα δώσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

«Τίποτα δεν χαρίστηκε σε κανέναν» συνέχισε αναφερόμενος και στις υπόλοιπες χώρες του Νότου που βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης.

Αναφέρθηκε ακόμα στις θετικές ενδείξεις για την οικονομία, όπως ότι η ύφεση φέτος θα κλείσει ενδεχομένως και κάτω από το 4%, ενώ μεγάλη είναι και η αποκλιμάκωση του spread.

Στις θετικές ενδείξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, υπενθυμίζοντας τη βαθύτατα συντηρητική Ευρώπη στην αρχή της κρίσης, όταν η Ελλάδα έδινε τη μάχη να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Ένταση και διαξιφισμοί προκλήθηκαν με αφορμή την ριζική διαφωνία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Π. Λαφαζάνη με αφορμή την μείωση από επτά σε πέντε λεπτά του χρόνου ομιλιών των βουλευτών. Μάλιστα δήλωσε ότι «δεν αναγνωρίζουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση την διαδικασία που ακολουθείται», ενώ ο προεδρεύων κ. Ι. Τραγάκης απάντησε ότι η απόφαση έχει ληφθεί από το Σώμα και ότι έγινε για να μπορούν να μιλήσουν περισσότεροι βουλευτές, καθώς συνολικά έχουν δηλώσει να μιλήσουν 150 βουλευτές εκ των οποίων 40 από τον ΣΥΡΙΖΑ και 40 από τη ΝΔ.

Σταϊκούρας: Επιστροφή στις αγορές μέσα στο 2014

Κατά την τοποθέτησή του επί της πρότασης δυσπιστίας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, τόνισε ότι η κίνηση αυτή «αναδεικνύει την κρίση ταυτότητάς τους και την συγκεχυμένη στρατηγική τους, συνέπεια αδυναμίας και αμηχανίας και σύγχυσης». «Η πολιτική πενία τέχνας κατεργάζεται», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ «διαγκωνισμό μιζέριας και μηδενισμού», ενώ ζήτησε «συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων». Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «προχωρούμε σε σχεδιασμό χρηματο-οικονομικών τακτικών που θα οδηγήσουν την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές μέσα στο 2014».

Χαρακόπουλος: Επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε αγρότες

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου- όπως είπε- να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της.

Επίσης, προανήγγειλε ότι τις  επόμενες μέρες θα γίνει η επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες, ενώ εντός του έτους γνωστοποίησε ότι θα προκηρυχθούν για νέους αγρότες 100 εκατ. ευρώ, «με σκοπό να μπει νέο αίμα στην αγροτική παραγωγή». Ακόμα δήλωσε ότι δημιουργείται Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με «κουμπαρά» 253 εκατ. ευρώ που θα δανείζει αγρότες που επενδύουν.

Αν. Λοβέρδος: «Ψηφίζουμε ΄΄παρών΄΄»

Ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Αν. Λοβέρδος άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ζητά από τη Βουλή να ρίξει την κυβέρνηση και όταν ένα κόμμα το ζητά αυτό εννοείται ότι θέλει να γίνουν εκλογές για να την αντικαταστήσει αν και στην πραγματικότητα τις απεύχεστε γιατί δεν ξέρετε τι θα κάνατε ως κυβέρνηση». Επίσης, είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας «συσπειρώνει την αποσυσπειρωμένη Κ.Ο. της ΝΔ». «Την καταψηφίζουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να δώσουμε και ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση», δήλωσε ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ, διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε μια κυβέρνηση που αυξάνει τους φόρους όταν όλοι λένε ότι είναι αναγκαία η αποκλιμάκωσή τους».

Κ. Χατζηδάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα αξιοπιστίας»

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «έχει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας». «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υποστηρίξει τη θέση του ως αντιπολίτευση. Δεν χωράει στο κουστούμι του», είπε, ενώ αναφερθείς στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης διερωτήθηκε «για ποιο λόγο τώρα;».  «Έρχεστε και καταφέρεστε εναντίον μιας κυβέρνησης που έστριψε εγκαίρως το τιμόνι, σώζοντας το καράβι», σημείωσε, αλλά όπως είπε «όλα μπορεί κανείς να τα περιμένει από μια αντιπολίτευση που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει».

Η πρώτη ημέρα της συζήτησης

Να αποσύρει η Βουλή την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση, ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -και αντιπρόεδρος της Βουλής- κ. Ι. Δραγασάκης, στην ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα του.

Η συζήτηση  ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις δυο εκ των υπογραφόντων βουλευτών την πρόταση δυσπιστίας και συνεχίζεται με τις ομιλίες των βουλευτών των άλλων κομμάτων, ενώ η τριήμερη διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ψηφοφορία, η οποία ενέχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση (απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών-151). Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι την πρόταση δυσπιστίας θα στηρίξουν και οι ΑΝ.ΕΛΛ., η Χ.Α. και το ΚΚΕ, ενώ «παρών» θα δηλώσει η ΔΗΜΑΡ.

 

 

 

Ο κ. Δραγασάκης κάλεσε τη Βουλή να αποσύρει την εμπιστοσύνη προς κυβέρνηση επικαλούμενος τρεις λόγους: την δυσαρμονία της κυβερνητικής πολιτικής με τις ανάγκες της κοινωνίας, την αντίθεση της κοινωνίας προς την πολιτική αυτή και τις συνεχείς παραβιάσεις της νομιμότητας.

Όπως είπε, οι διαρκείς παραβιάσεις της νομιμότητας και η κυβερνητική στάση δημιουργεί κινδύνους για τη Δημοκρατία και την λειτουργία των θεσμών. Αναφερθείς στο Μνημόνιο και τι θα πράξει το κόμμα του εφ’ όσον έλθει στην εξουσία, είπε ότι ο λαός με την ψήφο του θα ακυρώσει το μνημόνιο και εμείς θα έλθουμε να υλοποιήσουμε τη θέληση του λαού. Η Βουλή που ψηφίζει νόμους ακυρώνει και νόμους, πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι οι διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα «είναι αέρας κοπανιστός».

Και υποστήριξε ότι η συζήτηση στην Βουλή «θα μας επιτρέψει να διατυπώσουμε εκτιμήσεις και προτάσεις και ως μελλοντική κυβέρνηση, γιατί η επόμενη κυβέρνηση θα είναι ανοιχτή σε όλες τις πατριωτικές και αριστερές δυνάμεις της κοινωνίας».

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης είπε ότι «ζούμε μια απαράδεκτη συστηματική προσπάθεια να διατηρηθεί η Δημοκρατία  στην φορμόλη, στην τεχνητή αναπνοή, στο απόσπασμα» και δήλωσε ότι «η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αποκαταστήσει πλήρως τα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας». «Όποιος λοιπόν μιλάει για ΄΄νομιμότητα΄΄, ποντάρει και ενισχύει την πολιτική αποσταθεροποίηση», είπε και έθεσε για άλλη μια φορά το θέμα της απαγόρευσης στους βουλευτές του κόμματός του να μπουν στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ δηλώνοντας ότι «δεν θα δεχθούμε τον διακοσμητικό ρόλο που θέλετε να μας επιφυλάξετε, θα ασκήσουμε μέσα και έξω από τη βουλή τα συνταγματικά δικαιώματά μας». «Όποιος μιλάει σε ρόλο υστερικού εισαγγελέα για ανομία και είναι σαφές ότι εκτός από τον ιδιότυπο λαϊκισμό προσπαθεί να καλύψει την κυβερνητική πολιτική που προκαλεί εστίες βίας και ανομίας στις ζωές και στις ψυχές των ανθρώπων», σημείωσε ο κ. Βούτσης, επισημαίνοντας ότι «το καντήλι της κυβέρνησης έχει τελειώσει και ο λαός θα το σβήσει».

Εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας η βουλευτής της ΝΔ κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου διερωτήθηκε γιατί ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας επέλεξε αυτή την ώρα να καταθέσει την πρόταση μομφής και χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «πισώπλατη μαχαιριά την ώρα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα», επισημαίνοντας, πάντως, ότι «η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη». Επίσης, απέδωσε την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και σε εσωκομματικούς λόγους: «Επειδή στη ζωή πάντα κάποιος χάνει, ας ψαχτούν οι συνιστώσες. Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποιεί την πρόταση δυσπιστίας για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το κόμμα του», είπε. Ενώ αναφερθείσα στην στάση των βουλευτών της ΝΔ είπε ότι «παρά την κρίση διατηρούμε ελεύθερη την κρίση, αποφασισμένοι και πιο ανθρώπινοι να χτίσουμε διδασκόμενοι από τα λάθη μας ό,τι έχει γκρεμιστεί». «Απορρίπτουμε τη μιζέρια, καταψηφίζουμε την πρόταση μομφής, στηρίζουμε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της χώρας», κατέληξε η κυρία Πατριανάκου.

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ κ. Π. Ρήγας παίρνοντας τον λόγο είπε ότι «η πρόταση μομφής και την ώρα που έρχεται και για τον λόγο που γίνεται συνιστά πράξη πολιτικής ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού και μας δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε και να πείσουμε για την αναγκαιότητα συμμετοχής μας σε αυτή την κυβέρνηση και την αναγκαιότητα των προσπαθειών που καταβάλλουμε για να σταθεί η χώρα στα πόδια της».

Ο κ. Ρήγας χαρακτήρισε την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ «μομφή στη λογική και τις θυσίες που καταβάλλει ο λαός και στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που γίνεται» και «μομφή των δυνάμεων που υπηρετούν την καταστροφολογία και δεν έχουν εναλλακτική πρόταση αλλά έχουν την λογική ΄΄Κούγκι΄΄, να ανατιναχτούμε όλοι μαζί και να πάρουμε μαζί μας και τους ευρωπαίους».

Εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛΛ. ο κ. Κ. Γιοβανόπουλος σημείωσε ότι «πρέπει να πέσει η κυβέρνηση» και τους νέους βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ να μην καταψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στηρίζοντας αυτή την κυβέρνηση είναι σαν να λένε «ναι» στους πλειστηριασμούς των σπιτιών των ελλήνων πολιτών και στα νέα μέτρα.

Βολές κατά της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Ηλ. Κασσιδιάρης, υποστηρίζοντας ότι και τα δύο κόμματα «αποφάσισαν να  κάνουν επικοινωνιακά σόου: η ΝΔ στην ΕΡΤ και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας». Μάλιστα είπε ότι κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ «είναι άσφαιρη, εκ του ασφαλούς και δεν πρόκειται να οδηγήσει σε κανένα αποτέλεσμα». «Ίσως το μόνο -όπως λένε- είναι να ισχυροποιήσει τα ανδρείκελα της συγκυβέρνησης» κατέληξε.

Σημειώνεται, ότι η Χ.Α. έθεσε θέμα ακυρότητας της διαδικασίας επικαλούμενη το γεγονός ότι τρεις βουλευτές της είναι προφυλακισμένοι και δεν θα παραστούν στην συζήτηση και στην ψηφοφορία, καθώς ο εισαγγελέας των φυλακών Κορυδαλλού δεν τους χορήγησε άδεια, λέγοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει αναγάγει τον εισαγγελέα Κορυδαλλού σε ρυθμιστή της Πολιτείας και δεν επιτρέπει σε αρχηγό και βουλευτές κοινοβουλευτικού κόμματος να ασκήσουν τα κοινοβουλευτικά τους δικαιώματα.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε κατηγορηματικά πως «γίνεται ό,τι ορίζει ο νόμος και ο Κανονισμός της Βουλής». Μάλιστα προς αποφυγήν παρερμηνειών, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει την δεδηλωμένη και αυτό δεν αμφισβητείται παρά την υποβολή πρότασης δυσπιστίας, εκτός αν η Βουλή αποφανθεί κατά την ψηφοφορία διαφορετικά. Ενώ τόνισε ότι δεν υφίσταται θέμα ακυρότητας της διαδικασίας λόγω της απουσίας τριών βουλευτών, καθώς ο Κανονισμός προβλέπει ότι στην ψηφοφορία απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 151) και όχι των παρόντων. Όσον αφορά την απαγόρευση της παρουσίας τους στην τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι αρμόδιο όργανο για να δώσει άδεια είναι ο εισαγγελέας και ότι αυτό δεν αφορά σε καμία περίπτωση την Βουλή των Ελλήνων. Κάλεσε δε την Χρυσή Αυγή αφού διαφωνεί με την διαδικασία αυτή να καταθέσει στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής της προτάσεις της.

Κατά τα λοιπά, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Β. Οικονόμου αναφερθείς στην στάση που τηρήσει το κόμμα του στην ψηφοφορία, είπε ότι «η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα στη Βουλή, θα είναι παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες και δηλώνει παρούσα και εδώ». Τάχθηκε δε υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό χαρακτήρα στο κράτος, στους θεσμούς και στην οικονομία και υπέρ της κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της κοινωνίας και της οικονομίας «για μια νέα Ελλάδα».

Τέλος, από το ΚΚΕ ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική γιατί «αποτελεί παράγοντα που οδηγεί στην φτώχεια και την επιδείνωση της θέσης του λαού». «Την αντιπαλεύουμε αυτή την πολιτική και με την ψήφο μας την Κυριακή το βράδυ θα την καταδικάσουμε», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «ο λαός πρέπει να ξεμπερδεύει με τις αυταπάτες». «Οι κυβερνήσεις, κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές, από την στιγμή που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών συμφερόντων, βρίσκονται στην άλλη όχθη των λαϊκών συμφερόντων», τόνισε και είπε ότι «θα αποκαλύψουμε την υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ που δίνει καθημερινά εξετάσεις στην αστική τάξη ότι μπορεί να κυβερνήσει».

Σημαντική είδηση έβγαλε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης ανακοινώνοντας ότι σύντομα κατατίθεται στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφο των ομογενών. «Σε λίγο καιρό η κυβέρνηση καταθέτει νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφο των ομογενών μας. Το είχε φέρει πρώτος ο Κώστας Καραμανλής, το ξαναφέρνει τώρα ο Σαμαράς. Για εμάς είναι εθνικά επιβεβλημένη η ψήφος των ομογενών και η σύνδεσή μας μαζί τους» είπε ο κ. Μιχελάκης. Η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή το βράδυ την ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Π. Παναγιωτόπουλος: «Η πρόταση δυσπιστίας θα απορριφθεί διότι δεν οδηγεί πουθενά» – Ο ΥΠΠΟ προανήγγειλε δυο νομοσχέδια: για τα πνευματικά δικαιώματα και το θέατρο

Την εκτίμηση ότι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνηση θα απορριφθεί διότι δεν οδηγεί πουθενά, εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην Βουλή. «Χωρίς να θέλω να προδικάσω θα προβλέψω ότι η πρόταση δυσπιστίας θα απορριφθεί και η απόρριψη θα ισοδυναμεί με νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνεργασίας», είπε εξηγώντας ότι «θα απορριφθεί διότι δεν οδηγεί πουθενά, καθώς έχει ως κίνητρο τα σωρευτικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των επιλογών, της στρατηγικής και της τακτικής της».

Όπως σημείωσε «είναι ένα μετέωρο βήμα για να μην ακούγονται φωνές όπως του Μ. Γλέζου που έθεσε ένα ερώτημα: από πού θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα για να υλοποιήσει όσα λέει». Και ασκώντας κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε: «Δεν έχουμε ακόμη μέχρι σήμερα πρόταση κοστολογημένη και δημιουργείτε μέγιστο βαθμό επικινδυνότητας εντός και εκτός της χώρας». Όπως είπε χαρακτηριστικά «η εικόνα που δίδετε είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να δημιουργήσει πολιτική αστάθεια».

Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε δυο νομοσχέδια αρμοδιότητάς του: το ένα αφορά την ενσωμάτωση δυο οδηγιών για τα πνευματικά δικαιώματα «για να στηρίξουμε τους δημιουργούς αυτή τη δύσκολη στιγμή», όπως ανέφερε και ένα νομοσχέδιο για τα θέατρα με στόχο «να εκσυγχρονίσουμε την νομοθεσία που είναι χρονολογείτε από την εποχή Μεταξά. Δεν παρέλειψε δε να διατυπώσει δημόσια «τα αισθήματα εκτίμησης και σεβασμού προς όλους τους δημιουργούς που δίνουν μια μάχη δύσκολη».

Ν. Δένδιας: «Δεν θα αφήσουμε πέτρα ασήκωτη ώστε οι άθλιοι δολοφόνοι να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη»

Την διαβεβαίωση ότι «δεν θα αφήσουμε πέτρα που να μην σηκώσουμε ώστε αυτοί οι άθλιοι δολοφόνοι να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη», έδωσε στην Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας, αναφερθείς στην στυγερή δολοφονία των δυο νέων χρυσαυγιτών. Μάλιστα προέτρεψε τα ΜΜΕ να μην μιλούν για εκτελέσεις αλλά «για άθλιες δολοφονίες». Ενέταξε δε την αποτρόπαια πράξη στην τρομοκρατία. Ο υπουργός διακήρυξε «μεγάλη μάχη στο θέμα της τρομοκρατίας» και είπε ότι υπήρξε η ψευδαίσθηση πως μετά την εξάρθρωση της 17Ν η τρομοκρατία καταλύθηκε. «Αυτό δεν είναι αλήθεια», είπε και ζήτησε την «ομόθυμη και δίχως αστερίσκους καταγγελία της τρομοκρατίας».

Κατά τα λοιπά αναφέρθηκε στο «καρκίνωμα της Χρυσής Αυγής», όπως την αποκάλεσε, και απαντώντας σε όσους κατέκριναν την κυβέρνηση ότι καθυστέρησε να αντιμετωπίσει την οργάνωση αυτή, είπε ότι πριν την δολοφονία του Π. Φύσσα δεν υπήρχαν τα απαραίτητα στοιχεία, ενώ υπενθύμισε ότι ο ίδιος προχώρησε στην ενοποίηση όλων των υποθέσεων «για να σταματήσει το παραμύθι ότι βρίσκονταν σε κάποιο συρτάρι».

Αναφορικά με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δένδιας είπε ότι «δεν μπορώ να αντιληφθώ τι λόγο και τι ρόλο έχει» και αναφερθείς στις θέσεις του κόμματος για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνιο σχολίασε ότι «εντάσσονται στα οικονομικά εγχειρίδια στο κεφάλαιο που λέγεται ΄΄παραμύθια της Χαλιμάς΄΄».

Διεγράφη η βουλευτής Θ. Τζάκρη από την ΚΟ του ΠαΣοΚ

Διεγράφη η βουλευτής Θ. Τζάκρη από την ΚΟ του ΠαΣοΚΜετά το «ναι» της κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ την βουλευτή Πέλλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανακοίνωσε ότι με επιστολή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε γνωστό ότι η κ. Τζάκρη τίθεται εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Κατόπιν της διαγραφής της κ. Τζάκρη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η δύναμη του κόμματος είναι 27 από 28 βουλευτές και η κυβερνητική πλειοψηφία μειώνεται από 155 σε 154 βουλευτές.

Προ ημερών η κ. Τζάκρη είχε εκφράσει τη διαφωνία της για τον ενιαίο φόρο ακινήτων «έτσι όπως υποβάλλεται, επί της αρχής».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι με την απόσυρση της εμπιστοσύνης της κ. Τζάκρη ανοίγει η «Κερκόπορτα» για την κυβέρνηση, εν όψει της επόμενης ψηφοφορίας για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Σταυρόπουλος Λάμπρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.