Τριήμερη μάχη στη Βουλή

SAMARASΑνεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, με αφορμή την πολιτική διαμάχη που κλιμακώνεται στη Βουλή εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας, τα μεσάνυχτα της Κυριακής, για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές έστρεψαν τα «πυρά» τους κατά του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για κίνηση που στοχεύει σε εσωτερικό-εσωκομματικό ακροατήριο και, όπως είπε ο πρωθυπουργός, δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησαν πως ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει και κάλεσαν τους βουλευτές της συμπολίτευσης να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. «Το καντήλι της κυβέρνησής σας έχει τελειώσει, ο λαός θα το σβήσει», είχε χαρακτηριστικά ο Ν.Βούτσης.

Αλ.Παπαρήγα: Η λύση θα δοθεί έξω από τη Βουλή

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε ότι η ΝΔ είναι αποφασισμένη να περάσει τα μέτρα «δια πυρός και σιδήρου». «Η απάντηση δεν βρίσκεται μέσα στη Βουλή. Έξω από τη Βουλή θα δοθεί η λύση» τόνισε.

«Εμείς πιστεύουμε στην ικανότητα του λαού και την αποφασιστικότητά του. Αρκεί να μην χαθεί πολύς χρόνος» πρόσθεσε.

Κατηγόρησε με σφοδρότητα την κυβέρνηση αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εγκλωβίζουν με πλαστά και διχαστικά διλήμματα του τύπου «με τη διαπραγμάτευση της ΝΔ και των συμμάχων της ή με την αναδιαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ και των νέων συμμάχων του».

«Μαστίγιο χρησιμοποιεί η ΝΔ, καρότο ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή είναι η ευθύνη του. Καλλιεργεί στο λαό αυταπάτες και οι αυταπάτες είναι εξίσου επικίνδυνες με το φόβο που καλλιεργείται στο λαό» πρόσθεσε.

Δ.Αβραμόπουλος: Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα δεν διασπάται

«Να μην επενδύσουν στο διχασμό των Ελλήνων», κάλεσε τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας απόψε στη Βουλή. «Ο τόπος χρειάζεται αισιοδοξία, πίστη και σκληρή δουλειά. Αυτό είναι ακριβώς το έργο που έχει πάρει πάνω του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος θυμίζοντας τη ρήση του Σοφοκλή «μικρού δι’ αγώνος ου μέγα έρχεται κλέος».

Ως προς τη σκοπιμότητα της πρότασης δυσπιστίας, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «έχει ως στόχο περισσότερο να διασπάσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας». «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα είναι συμπαγής», ανέφερε στο σημείο αυτό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και επέμεινε: «Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα δεν διασπάται. Παραμένει προσηλωμένη με το βλέμμα στο μέλλον. Προσηλωμένη στο πεπρωμένο του τόπου μας. Προσηλωμένη στον αγώνα για την αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών και των θυσιών που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια ο ελληνικός λαός».

Κ.Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αμήχανος

Αποτέλεσμα της αμηχανίας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

«Η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ολοένα και περισσότερο προφανής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού προσπαθεί να προσγειωθεί στην πραγματικότητα με το ένα πόδι. Ο ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού αντιθέτως αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι μια δύναμη αντίδρασης και αναχρονισμού. Και οι δύο ΣΥΡΙΖΑ μαζί για να καλύψουν τις διαφορές και την αμηχανία τους αποφάσισαν να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης» είπε.

«Είναι ολοφάνερο ότι τα ρούχα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέφτουν μεγάλα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει μια στάση που τελικώς βλάπτει και τον εαυτό του και τη χώρα. Τελικά δεν μας νοιάζει αν βλάπτετε τον εαυτό σας. Αλλά τη χώρα θα την προστατεύσουμε διότι αυτή την ώρα δίνουμε κρίσιμη μάχη. Εσείς μπορεί να ακολουθείτε παλιές δημοκοπικές πρακτικές αλλά εμείς πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Π.Παναγιωτόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρύψει τα αδιέξοδά του

Τη βεβαιότητα ότι η πρόταση μομφής θα απορριφθεί διότι δεν οδηγεί πουθενά και γιατί έχει ως κίνητρο να κρύψει τα σωρευτικά εσωτερικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Είναι ένα ακόμη μετέωρο βήμα που προσπαθεί να δημιουργήσει θόρυβο για να μην ακούγονται οι φωνές συνιστωσών και στελεχών, όπως ο Μανώλης Γλέζος που έθεσε το ερώτημα από πού θα βρει τα χρήματα ο ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει όσα λέει» είπε και σχολίασε πως «όσα λέει και προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθουν, είναι πολιτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε εθνικές και κοινωνικές τραγωδίες».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ταυτόχρονα ότι στην πρόταση μομφής υπάρχει μια ακόμη αρνητική διάσταση σε σχέση με τη χρονική συγκυρία. «Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει τη μάχη της διαπραγμάτευσης και γνωρίζετε ότι αυτή η μάχη έχει οριακό χαρακτήρα. Η συγκυρία είναι κρίσιμη, ο χρόνος τελειώνει. Όλοι παραδέχονται ότι η Ελλάδα έχει πετύχει αρκετά, το 2014 ακούμε από πολλές πλευρές ότι σιγά σιγά θα περάσουμε από την ύφεση στην ανάκαμψη. Ποιο είναι το πρόβλημα; Γιατί η κυβέρνηση πρέπει να πέσει τώρα;», αναρωτήθηκε ο υπουργός Πολιτισμού παρατηρώντας ότι «η εικόνα που δίνεται αυτή την ώρα στο εξωτερικό είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτική αστάθεια στη χώρα».

Οδ.Βουδούρης: Υπέρ της πρότασης μομφής

Την απόφασή του να ψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας έκανε γνωστή από το βήμα της Βουλής ο ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης.

«Έχουμε διαφορές με το ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούμε όμως ότι πρέπει να συμπράξουμε για κοινούς στόχους», δήλωσε ο κ. Βουδούρης και πρόσθεσε ότι οι στόχοι αυτοί συμπυκνώνονται σε τρεις άξονες: Αμεση ανακούφιση των πολιτών που έχουν πληγεί από την κρίση, να ανατραπεί η μνημονιακή νεοφιλελεύθερη πολιτική και να δρομολογηθεί μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

«Για να γίνουν όμως αυτά πρέπει να αλλάξουμε κυβέρνηση και γι΄ αυτό θα ψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας», δήλωσε ο κ. Βουδούρης.

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε η συζήτηση

Η συζήτηση ξεκίνησε το μεσημέρι σε υψηλούς τόνους, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης να εξαπολύουν δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση.

Από υπουργούς, ο μόνος που μίλησε στην πρώτη συνεδρίαση ήταν ο Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα βγει ενισχυμένη από την πρόταση.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, χαρακτήρισε άδικη και άκυρη τη διαδικασία κατηγορώντας το προεδρείο της Βουλής ότι δεν μερίμνησε, ώστε να παραβρίσκονται στη συζήτηση και την ψηφοφορία ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος και οι δύο συνάδελφοι του Νίκος Παπάς και Γιάννης Λαγός, που είναι προφυλακιστέοι.

Ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι η συζήτηση γίνεται όπως ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός και τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η νομοθετική εξουσία να παρέμβει στη δικαστική εξουσία.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.