Ενώ όφειλαν 10 εκατ. ευρώ ασφαλιστικές εισφορές ζητούσαν πίσω 2,5 εκατ. ευρώ

Στα "πράσα" 120 επιχειρήσεις με χρέη στο ΙΚΑ που ζητούσαν επιστροφή ΦΠΑΠοσό 2,5 εκατ. ευρώ στο ταμείο του ΙΚΑ στέλνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά την ενεργοποίηση της διασταύρωσης επιχειρήσεων που χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές και την ίδια ώρα ζητούσαν από το υπουργείο Οικονομικών επιστροφή ΦΠΑ.

Οπως αποκαλύπτουν σήμερα “τα ΝΕΑ” η διασταύρωση οφειλετών του ΙΚΑ και δικαιούχων επιστροφής ΦΠΑ που «έτρεξε» η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ανέδειξε 120 επιχειρηματίες οι οποίοι ενώ χρωστούσαν 10 εκατ. ευρώ ασφαλιστικές εισφορές, είχαν υποβάλλει αίτημα για επιστροφές ΦΠΑ 2,5 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά, δεν θα περάσουν ποτέ από τα χέρια τους καθώς η εφορία θα τα αποδώσει απευθείας στο ΙΚΑ και το Ίδρυμα θα συνεχίσει το «κυνηγητό» για την εξόφληση και των υπολοίπων 7,5 εκατ. ευρώ, με τα δικά του μέσα.

Όπως εξηγούν στα «ΝΕΑ» αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ο συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών με επιστροφές ΦΠΑ προβλέπεται ήδη από τους ισχύοντες νόμους. Όμως, όπως συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, η διαδικασία αυτή γινόταν μέχρι σήμερα με τον αραμπά. Ο επιχειρηματίας ο οποίος υπέβαλε αίτημα επιστροφής ΦΠΑ θα έπρεπε να είναι ασφαλιστικά ενήμερος κάτι που μπορούσε να εξασφαλισθεί με την υποβολη και μόνο Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης στο ΙΚΑ χωρίς την πληρωμή των εισφορών. Στην αντίθετη περίπτωση, η εφορία προχωρούσε σε συμψηφισμό ο οποίος όμως γίνονταν κατά περίπτωση και με τις κλασικές χρονοβόρες διαδικασίες του ελληνικού Δημοσίου.

Η ιδέα των αυτόματων συμψηφισμών γεννήθηκε το καλοκαίρι. Τότε, για πρώτη φορά σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χάρης Θεοχάρης, συζήτησε με τη διοίκηση του ΙΚΑ το ενδεχόμενο μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας όπου οι εφορίες θα πληρώνουν στο Ίδρυμα τις επιστροφές ΦΠΑ δικαιούχων οι οποίοι είναι παράλληλα και οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών.

Το ΙΚΑ έστειλε στη ΓΓΔΕ αρχεία με τους οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών. Από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων αντλήθηκαν τα αρχεία των δικαιούχων επιστροφών ΦΠΑ. Τα δύο αρχεία «παντρεύτηκαν» και έτσι προέκυψε ότι η εφορία χρωστά σε 120 επιχειρηματίες 2,5 εκατ. ευρώ την ώρα που οι ίδιοι επιχειρηματίες χρωστούν στο ΙΚΑ 10 εκατ. ευρώ .

Η συγκεκριμένη διασταύρωση πλέον θα γίνεται σε μηνιαία βάση, ως ένα παράλληλο μπλόκο στη μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με τη φραγή στη δυνατότητα υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης χωρίς την τακτοποίηση των εισφορών, μέτρο που ενεργοποίησε το υπουργείο Εργασίας.

το βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.