«Είχε μέτρια εκπαίδευση και έκανε τέσσερα λάθη μέσα στο δολοφονικό αμόκ του»

Οι εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ για το προφίλ του εκτελεστή του Ν. Ηρακλείου«Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης δεν ήταν εκπαιδευμένος ιδιαίτερα, όπως πιστεύουν πολλοί. Κρατούσε στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της επίθεσης το πιστόλι με το ένα χέρι, δείγμα της απειρίας του. Πλέον, όλοι διδάσκονται σε αρμόδιες στρατιωτικές, αστυνομικές ή άλλες σχολές το όπλο να προτάσσεται με τα δύο χέρια για σταθερότητα και ακρίβεια στόχευσης. Άρχισε να πυροβολεί από απόσταση εννιά περίπου βημάτων αναλίσκοντας τα πρώτα 4” από τα συνολικά 7” που διήρκεσε η επίθεση. Η απόσταση αυτή θεωρείται πολύ μεγάλη στη χρήση πιστολιού για δολοφονικές ενέργειες. Αυτό το έπραξε πιθανόν από τον φόβο μήπως κάποιος από τους τέσσερις στόχους οπλοφορούσε και αντιδρούσε με πυρά».

Σε αυτήν την ανάλυση προχώρησαν, μιλώντας στο «Βήμα», δύο έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ -ο ένας με πολυετή παρουσία στα ΕΚΑΜ- που μελέτησαν το βίντεο της δολοφονικής επίθεσης, με δύο νεκρούς και έναν τραυματία, την προηγούμενη Παρασκευή στα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν «εκείνο που εκτιμούμε είναι ότι ο δράστης είχε μια συνήθη υποτυπώδη εκπαίδευση σε κάποιο σκοπευτήριο ή οπουδήποτε αλλού. Αυτή η μικρή εκπαίδευση μπορεί να γίνει και μέσω εγχειριδίων ακόμη και στο Ιντερνετ».

Ένα από τα ζητούμενα του βίντεο είναι γιατί ο δράστης της εν ψυχρώ δολοφονίας πυροβολεί τα θύματα του, κυρίως στο πάνω μέρος του σώματος και στο κεφάλι. Όπως λένε οι έμπειροι αστυνομικοί «αυτός είναι ένας συνδυασμός μίσους αλλά και απειρίας. Επέλεξε ένα φτηνό πιστόλι με σφαίρες μέτριας διατρητικότητας, που μεταφέρει μικρά ποσά κινητικής ενέργειας στη μάζα του στόχου. Γι αυτό τα πυροβολεί στο πάνω μέρος για να είναι σίγουρος για τα θανατηφόρα αποτελέσματα της πράξης του. Με την πιθανολόγηση ότι τα άτυχα θύματά του ίσως φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα. Είναι ακόμη πιθανόν ότι με τον τρόπο που έκανε την επίθεση ξεκινώντας να πυροβολεί από απόσταση αρκετών μέτρων, να μην είχε το αιματηρό αποτέλεσμα που επεδίωκε. Ωστόσο, δυστυχώς, τον υποβοήθησε ο πλήρης αιφνιδιασμός και η ακινητοποίηση ενός από τα θύματα του αλλά και το γεγονός ότι ο φίλος του που προσπάθησε να τρέξει.. κτύπησε αμέσως επάνω του και εγκλωβίσθηκε. Οι άλλοι δύο που δεν… κόλλησαν στο σημείο ξέφυγαν από τον δράστη που αστόχησε τουλάχιστον πέντε φορές από κοντά…».

Οσον αφορά για τον δεύτερο δράστη που δεν πυροβόλησε, οι αρμόδιοι αξιωματικοί επισημαίνουν: «ο ρόλος του ήταν επικουρικός. Εμείς τον αποκαλούμε ο «συν ένα» του κύριου δράστη. Υπήρχε ενδεχόμενο αντίδρασης από κάποιο μέλος της Χρυσής Αυγής ή θα μπορούσε να συμβεί κάτι απρόοπτο. Όπως για παράδειγμα στην απέναντι καφετέρια να ήταν θαμώνας ένας αστυνομικός που να αντιδρούσε και να προσπαθούσε να επέμβει. Τότε ίσως χρειαζόταν να πυροβολήσει. Όμως το γεγονός ότι δεν εμφανίζεται να ρίχνει έστω και έναν πυροβολισμό παρότι οι στόχοι ήταν πολλοί, ήταν δείγμα ότι δεν είχε την ανάλογη ψυχική προετοιμασία για να πυροβολήσει εν ψυχρώ και δεν του είχε ανατεθεί, πιθανόν, τέτοιος ρόλος».

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.