Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ανοίγουν τα ΑΕΙ υπό την πίεση της Δικαιοσύνης

Νοεμβρίου 7th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Ερευνα για παράβαση καθήκοντος κατά του πρύτανη του Καποδιστριακού, Θ. Πελεγρίνη

Αρχίζουν τα μαθήματα από τη Δευτέρα στο Παν. Αθηνών και το ΕΜΠ. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να κηρυχθεί η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των δύο ιδρυμάτων παράνομη και καταχρηστική και να μη χαθεί το εξάμηνο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να φθάσει έως και την επίταξη των υπαλλήλων για να αποσοβήσει τον κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου. Την ίδια στιγμή, η Εισαγγελία Αθηνών διέταξε έρευνα για τυχόν παράβαση καθήκοντος από τον πρύτανη του Παν. Αθηνών Θ. Πελεγρίνη, για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του κατά τη διάρκεια της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων.

Ειδικότερα, προ εβδομάδος, ο υπ. Παιδείας με ανακοίνωσή του -ένα είδος τελεσιγράφου- είχε ζητήσει από τους πρυτάνεις του Παν. Αθηνών και του ΕΜΠ να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους για να ανοίξουν τα ιδρύματα. Οι διοικητικοί υπάλληλοι των δύο ΑΕΙ, αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας, διανύουν την ένατη εβδομάδα απεργίας και μία τυχόν παράταση της απεργίας θα οδηγήσει σε απώλεια του εξαμήνου. Καθώς οι δύο πρυτάνεις δεν ανταποκρίθηκαν, χθες ο κ. Αρβανιτόπουλος «εκπροσωπώντας το Δημόσιο και με σκοπό την προάσπιση του δημοσίου και του εθνικού συμφέροντος» όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου, κατέθεσε αγωγή ενώπιον του αρμόδιου Πρωτοδικείου κατά των συνδικαλιστικών οργάνων των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, με σκοπό την αναγνώριση της απεργίας τους ως παράνομης και καταχρηστικής και την άμεση επαναλειτουργία των δύο ΑΕΙ.

Ηδη, πάντως, οι καθηγητές του ΕΜΠ αποφάσισαν από τη Δευτέρα να αρχίσουν τα μαθήματα. Μάλιστα, για να αναπληρωθεί η διπλή εξεταστική του Σεπτεμβρίου που ανεβλήθη, δεν αποκλείεται να γίνουν εξετάσεις τα Σαββατοκύριακα. Από την άλλη, στο Παν. Αθηνών αύριο συνεδριάζει ο σύλλογος των διοικητικών υπαλλήλων και το Σάββατο η Σύγκλητος και όλα δείχνουν ότι θα αρχίσουν τα μαθήματα.

Την ίδια στιγμή, ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος από τον Θ. Πελεγρίνη θα ερευνήσει η ΕΛ.ΑΣ., με εντολή της Εισαγγελίας Αθηνών. Η έρευνα, που ξεκίνησε με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα της «Κ», αφορά καταγγελία του Συμβουλίου του Παν. Αθηνών ότι ο κ. Πελεγρίνης «δεν απαίτησε και δεν εξασφάλισε την παρουσία προσωπικού ασφαλείας εκ των διοικητικών υπαλλήλων στις υπηρεσίες του Ιδρύματος, καίτοι αυτό ήταν απόφαση της Συγκλήτου», «υποθάλπει καταχρηστικές συμπεριφορές» κ.ά. Η έρευνα αναμένεται να συσχετιστεί με την προκαταρκτική εξέταση έπειτα από αντίστοιχη αναφορά του κ. Αρβανιτόπουλου προς τον Αρειο Πάγο για τυχόν παράβαση καθήκοντος. Από την πλευρά τους, ο πρύτανης και η Σύγκλητος του Παν. Αθηνών ανακοίνωσαν χθες ότι προβαίνουν σε όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της λειτουργίας του ΑΕΙ. «Πρέπει και η πολιτεία να αντιληφθεί ότι με εισαγγελικές παραγγελίες, διαρροές στον Τύπο και ύβρεις κατά του Πανεπιστημίου και των θεσμικών οργάνων του δεν επιλύονται τα προβλήματα» ανέφεραν.

Τέλος, άρχισε η επίδοση εγγράφων στους 276 διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ που δεν απεγράφησαν, με τα οποία παραπέμπονται στα Πειθαρχικά Συμβούλια και τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία.

Απόστολος Λακασάς, Κώστας Ονισένκο

This entry was posted on Πέμπτη, Νοεμβρίου 7th, 2013 at 13:56 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΠΑΙΔΕΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply