Συνεχής ευρυζωνική υπηρεσία ατελώς σε δήμους, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και συγκοινωνίες

Ολο το σχέδιο για το Wi-FiΗ ανάταξη και επέκταση των σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε δεκάδες δήμους, που είχαν εγκατασταθεί με δαπάνες του Γ’ ΚΠΣ και στη συνέχεια κατέπεσαν για πλήθος λόγων, αποτελεί τον πυρήνα της εξαγγελίας για Wi-Fi παντού σε έναν χρόνο από σήμερα, στην οποία προχώρησε τη Δευτέρα μιλώντας στο MEGA ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος», το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) προτείνει την εγκατάσταση Wi-Fi hotspots σε πανεπιστήμια και νοσοκομεία, προκειμένου να υπάρχει συνεχής ευρυζωνική υπηρεσία ατελώς.

Επίσης, στόχος της κυβέρνησης είναι μέσω του μεγάλου τηλεπικοινωνιακού έργου «Σύζευξις ΙΙ» να δοθεί ασύρματο Internet στα σχολεία, ενώ στο πρόγραμμα είναι και η εγκατάσταση συστημάτων Wi-Fi στα λεωφορεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ερχεται ανάταξη σε 606 σημεία

Ειδικότερα, όπως μεταδίδουν κυβερνητικά στελέχη, δόθηκε εντολή να αναταχθούν οι υπηρεσίες ασύρματου Internet που είχαν εγκατασταθεί πριν από αρκετά χρόνια μέσω των κονδυλίων της ΕΕ σε 606 σημεία καποδιστριακών δήμων, που έχουν καταπέσει εδώ και πολύ καιρό και δεν λειτουργούν.

Και αυτό διότι υπήρξαν προβλήματα θεσμικού χαρακτήρα αλλά και αδιαφορία από τους δήμους για την κανονική συνέχιση παροχής της υπηρεσίας. Στο συγκεκριμένο πεδίο θα γίνει αναβάθμιση των συστημάτων και αύξηση των σημείων διά της επέκτασής τους.

Μάλιστα πρόκειται για σχέδιο χαμηλού κόστους, αφού οι υποδομές υπάρχουν και είναι χαρακτηριστικό πως το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν είχαν πληρωθεί. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι σε διαδικασία διαστασιολόγησης. Αυτό που θα γίνει είναι να αυξηθεί η ταχύτητα, αλλά και να ενταχθεί στο πρόγραμμα η συντήρηση του συστήματος.

Η περιγραφή του έργου που έχει καταπέσει ήταν «Ανάπτυξη Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο» και είχε ως στόχο τη «δωρεάν ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό πολιτών… σε υπαίθριους χώρους με βασικό κριτήριο επιλογής την υψηλή επισκεψιμότητα και το τουριστικό ενδιαφέρον». Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008 με τη δημιουργία 195 ασύρματων public hotspots, τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους είναι εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά του έργου, τα 10 πιο ενεργά σημεία είναι των δήμων Κερκυραίων, Πάτμου, Παλαιάς Φωκαίας, Παπάγου, Λαυρεωτικής, Μεταμορφώσεως, Γεωργιουπόλεως, του Χαροκόπειου, της Μακρινίτσας και του Δήμου Οσσης. Επίσης, από την εκκίνησή του ως σήμερα «πρωταθλητές» στην κατανάλωση δεδομένων ήταν τα ασύρματα σημεία της Παλαιάς Φωκαίας, των δήμων Μεγαρέων, Αλίμου, Μεταμορφώσεως, Πυθαγορείου, Κερκυραίων, Μενεμένης, Μυκονίων (Αεροδρόμιο), Δράμας και Παπάγου.

Wi-Fi σε νοσοκομεία και σχολεία

Η επέκταση και σε νέα σημεία θα γίνει με τη συγχρηματοδότηση από πόρους του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» με στόχο να επεκταθεί σε νοσοκομεία, ΤΕΙ, πανεπιστήμια, πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρους. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το χρονικό περιθώριο του ενός έτους είναι ρεαλιστικό.

Μέσω του ΕΔΕΤ, προτείνεται η δημιουργία σημείων δωρεάν Wi-Fi σε πανεπιστήμια και νοσοκομεία. Ηδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης της υπηρεσίας σε έξι νοσηλευτικές μονάδες της χώρας, ενώ στόχος είναι να ακολουθήσουν και άλλες. Στο ίδιο πλαίσιο προτείνεται από το ΕΔΕΤ η δημιουργία σημείων ασύρματου Internet στα ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία κατά κανόνα δεν έχουν σήμερα Wi-Fi.

Στο μεταξύ πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σημεία ασύρματης πρόσβασης να επεκταθούν και στα σχολεία. Οι βασικές ελπίδες για το εγχείρημα στηρίζονται στην ταχεία ολοκλήρωση του τηλεπικοινωνιακού συστήματος του «πακέτου» ολοκληρωμένων υπηρεσιών «Σύζευξις ΙΙ» για να δοθεί πρόσβαση και στα σχολεία. Ωστόσο, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, εξετάζονται και άλλες λύσεις για την περίπτωση που το «Σύζευξις ΙΙ» αργήσει να υλοποιηθεί.

Ασύρματο Internet και στις συγκοινωνίες

Επίσης έχει δρομολογηθεί πρόγραμμα εγκατάστασης ασύρματου Διαδικτύου στα οδικά μέσα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, θα ξεκινήσει ως το τέλος του Νοεμβρίου πρόγραμμα παροχής Wi-Fi σε 15 τρόλεϊ επιλεγμένων γραμμών των Αθηνών, στο πλαίσιο διάφορων πιλοτικών προγραμμάτων που «τρέχει» το υπουργείο Υποδομών στις αστικές συγκοινωνίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση είναι να λειτουργήσει πιλοτικά, προκειμένου να αντληθούν συμπεράσματα, ούτως ώστε να εξεταστούν η χρησιμότητά του και η δυνατότητα επέκτασης στα λεωφορεία της ΟΣΥ. Μάλιστα, προσεχώς θα γίνει πρόσκληση ένταξης του προγράμματος.

Αλλωστε έχει προηγηθεί η εγκατάσταση δικτύου Wi-Fi στον σταθμό Λαρίσης από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και κυρίως σε επιλεγμένους κεντρικούς σταθμούς της ΣΤΑΣΥ από την τελευταία. Μάλιστα, η επόμενη φάση του προγράμματος προβλέπει την ανάπτυξη ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου στους σταθμούς «Δουκίσσης Πλακεντίας», «Μοναστηράκι», «Αγιος Δημήτριος», «Αγιος Αντώνιος», «Αιγάλεω», «Μέγαρο Μουσικής» και «Νομισματοκοπείο».

Χεκίμογλου Αχιλλέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.