aekΤο πρώτο λιθαράκι για την δημιουργία της κιτρινόμαυρης “Αγια Σοφιάς” μπήκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Με την ατμόσφαιρα να είναι έντονα φορτισμένη συγκινησιακά και παρουσία προσωπικοτήτων που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τον Δικέφαλο ο Δημήτρης Μελισσανίδης προανήγγειλε την μεγάλη επιστροφή  σε ένα νέο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κορυφαία στιγμή το video με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά κι ένα νεαρό φίλο της ΑΕΚ στο χώρο που ήταν το γήπεδο αλλά και η πρώτη προσφορά για το νέο γήπεδο που έρχεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το νέο «παλάτι» της Ένωσης θα κοστίσει 65 εκ. Ευρώ και σύμφωνα με τον project manager του έργου Δημήτρη Ανδριόπουλο τα έργα θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2014 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2016

Πρώτος το λόγο πήρε ο  Κωνσταντίνος Κοτσάτος, πρόεδρος της Ερασιτεχνικής, ο οποίος ανέφερε: «Θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου στο πλάνο του κ. Μελισσανίδη για να υλοποιήσουμε το πρώτο και βασικό όνειρο της ομάδας. Δεν αρκεί μόνο αυτό το πράγμα. Πρέπει όλοι οι ΑΕΚτζήδες να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα σε σύντομο χρόνο. Δεν είναι εύκολο, καθώς υπάρχει γραφειοκρατία, αλλά είμαστε μια δυνατή ομάδα που δεν θα… σταματήσουμε μπροστά σε κανένα πρόβλημα. Θέλω να πω και κάτι άλλο».

Στο  Μαραθώνιο αυτό πρέπει να τερματίσουμε”

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, project manager του γηπέδου: « Όταν ξεκίνησε αυτή η συνεργασία με τον κ. Μελισσανίδη είπαμε ότι θέλουμε να σχεδιάσουμε κάτι που να έχει αξίες. Οι πυλώνες του σχεδιασμού έχουν να κάνουμε με το Μουσείο της ομάδας και ένα μοναδικό Μουσείο της προσφυγιάς. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο πολιτισμός. Ένας άλλος πυλώνας είναι οι αναμνήσεις και ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί όλους με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Πολύ περιγραφικά το έργο είναι της τάξης των 65 εκ. ευρώ. Θα είναι 32.000 θέσεις, 40 σουίτες, 30 πύλες, 5 τύποι καθισμάτων και θα έχει διπλά αποδυτήρια για να γίνονται τουρνουά με τέσσερις ομάδες. Η ΑΕΚ θα έχει αυτή την δυνατότητα στο μέλλον. Θα γίνει προσπάθεια, το κτίριο να είναι από τα πρώτα “πράσινα” κτίρια στην Ελλάδα.

Την Κυριακή έχουμε τον Μαραθώνιο της Αθήνας και η οικογένεια της ΑΕΚ έχει να διανύσει έναν… μαραθώνιο. Υπάρχoυν οι άνθρωποι που κάνουν 2 ώρες και άλλοι για 6 ώρες. Εμείς με προσεκτικές ενέργειες να τερματίσουμε. Να μην αναλωθούμε σε βιαστικές ενέργειες, γιατί ο στόχος είναι ο τερματισμός.

Υπάρχουν μερικά σημαντικά ζητήματα. Πρέπει να εγκριθεί από την ΓΓΑ και να στηριχθεί με θεσμικό τρόπο, η έναρξη έχει οριστεί στο 2014 και η ολοκλήρωση στο 2015 με το 2016.

Εξελίσσονται ενέργειες και μπορούν να υπάρξουν απρόοπτα. Στην Ελλάδα μιλάμε για την μπουλντόζα. Θέλω να σκεφτούμε τις μπουλντόζες που μπήκαν και δεν τελείωσε το έργο και αυτές που μπήκαν και τελείωσε το έργο. Θέλουμε η δική μας να μπει και να τελειώσει το έργο.

Ο κόσμος πολλές φορές δεν καταλαβαίνει το εγχείρημα θα σας δείξω πόσο σύνθετο είναι το έργο. Να σας πω πως το στέγαστρο είναι τέτοια επιφάνεια που μπορεί να καλύψει 5 γήπεδα τένις. Το σίδερο είναι 2 χιλ. τόνοι. Θα χρησιμοποιηθούν για την καλωδίωση του έργου και μπορούν να συνδέσουν το γήπεδο με την Αρχ. Ολυμπία.

Το έργο έχει να δώσει και μπορεί να δώσει πολλά. Έχει να δώσει δουλειά σε 1.500-2.000 άνεργους ανθρώπους. Θα δώσει 200-400 μόνιμες θέσεις εργασίας, άμεσες”

Βυζαντινή αρχιτεκτονική

Από την πλευρά του, ο αρχιτέκτονας του έργου, Θανάσης Κυρατσός, υποστήριξε: « Ανιχνεύσαμε τις ιστορικές καταβολές μας, ξεκινώντας από το 404 μ.Χ, ως την Αγία Σοφία. Τόσο στα οχυρωματικά και στρατιωτικά οικοδομήματα, όσο και στα δημόσια κτίρια.

Όλα αυτά κάτω από την επωνυμία Βυζαντική Αρχιτεκτονική. Παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη της ιστορικής συνέχειας αυτού του πολιτισμού, που μας κληροδοτήθηκε. Σε αυτούς τους ανθρώπους που μεγαλούργησαν και διέπρεψαν. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο φιλοδοξεί να είναι σε ισορροπία με το περιβάλλον της πόλης και της συναφείς χρήσεις του γηπέδου με τους άλλους χώρους».

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Δράμας, Παύλος, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου για το έργο και ανέλυσε τη σημαντικότητα του έργου, ενώ γνωστοποίησε πως το Πατριαρχείο, θα καταθέσει το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ στον λογαριασμό της «Δικέφαλος ΑΕ» ως τον πρώτο… λίθο για το έργο.

Μελισσανίδης: « To Κάστρο αυτό δε θα πέσει ποτέ»

Έπειτα τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος προχώρησε στην… ανακοίνωση του έργου. «Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας σε μία εκδήλωση που σφραγίζει την πορεία της προς το αύριο. Eίμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε και να ξεκινήσουμε την αντίστροφή μέτρηση για την επιστροφή στη γη των προγόνων», ανέφερε αρχικά.

Και πρόσθεσε: «Αυτούς τους ανθρώπους τιμάμε με την παρουσίαση. Που μας παρέδωσαν που ιδανικό που λέγεται ΑΕΚ. Κυρίες και κύριοι, όσο δυσκολεύονται οι αντίπαλοί μας να το καταλάβουν, αυτό που όλοι θα δούμε αποτελεί μνημείο αθλητισμού, πολιτισμού και να έχει την Βυζαντινή και προσφυγική προέλευση. Έπρεπε να “ακουμπά” στο μεγαλείο της. Μετά την καταστροφή έρχεται η Αναγέννηση και το Κάστρο αυτό δεν θα πέσει ποτέ. Ο Δικέφαλος” θα επιστρέψει. Κάθε πύλη θα έχει το όνομα πόλης από την Μικρά Ασία. Από την Έφεσο μέχρι την Φιλαδέλφεια. Οι ιδρυτές δεν χρειάστηκαν καμία βοήθεια για να δημιουργήσουν καμία βοήθεια. Ούτε εμείς, γιατί θα το χτίσουμε μόνοι μας. Μαζί με την “Δικέφαλος 1924″ θα χτίσουμε το νέο “σπίτι” μας. Απλώς πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Αυτό το γήπεδο δεν θα έχει κανέναν ιδιοκτήτη. Όπως και η ΑΕΚ. Το ιδανικό που λέγεται ΑΕΚ είναι πάνω από πρόσωπα. Είναι η προσφυγιά, το Βυζάντιο. Αυτά τα τείχη θα τα σηκώσουμε ψηλά όλοι μαζί. Όπως οι προγονοί μας.

Θα δώσουμε σάρκα και οστά πολύ πιο γρήγορα. Ο δρόμος ανοίγει με το γήπεδο. Κυρίες και κύριοι, ο “Δικέφαλος 1924″ έχει προκηρύξει ΑΜΚ και είναι δεδομένο ότι θα καλυφθεί. Τα χρήματα θα επιστραφούν αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Απαιτείται η βοήθεια όλων μας. Η “Δικέφαλος” θα καλύψει όποια Αύξηση. Ήρθε η στιγμή της αλήθειας για όλους μας. Θα φανεί ποιοι είναι δίπλα μας. Προς το παρόν οφείλω να ευχαριστήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, τον Περιφερειάρχη Αττικής, τον Πέτρο τον Παππά και τον Πόλυ τον Χατζηιωάννου, τον   Μάκη τον Αγγελόπουλο και άλλοι πολλοί. Είμαι βέβαιος ότι θέλουν όλοι να γίνουν σύμμαχοι στο όνειρο. Με λίγα από πολλούς και πολλά από λίγους. Μόνο τότε θα κάνουμε περήφανους αυτούς που μας κληρονόμησαν την αγάπη τους για την ΑΕΚ. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ίδρυμα Ωνάση, για τη συνεργασία που έχουμε όλες αυτές τις μέρες. Το όνομα του Αριστοτέλη Ωνάση θα φέρει την ονομασία αίθουσας του νέου γηπέδου.

Ερχόμαστε… Αλλά σε ένα άλλο τοπίο. Το ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει και η ελληνική οικογένεια να επιστρέψει στις κερκίδες. Το ποδόσφαιρο πρέπει να μας ενώσει. Μόνο τότε θα είμαστε και πάλι νικητές. Σας ευχαριστώ.

antinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.