Άλλες 1.000 απολύσεις θα προκύψουν από τα αμυντικά συστήματα

Όσοι διοικητικοί δεν απογράφησαν θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξέφρασε την οργή του για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πολυτεχνείο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι για όσους διοικητικούς απογράφησαν η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την επέκταση της αξιολόγησης σε μεγάλα, μεσαία και μικρά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου από την οποία θα προκύψει ένα ποσοστό του αριθμού απολύσεων στο Δημόσιο.

Η διαδικασία θα αφορά όλες τις ΔΕΚΟ για να εντοπιστεί το πλεονάζον προσωπικό. Στην αξιολόγηση θα ενταχθούν ακόμη και οι ΔΕΚΟ που έχουν συγχωνευθεί όπως οι συγκοινωνιακοί φορείς.

«Ολοι οι υπουργοί γνωρίζουν ποια νομικά πρόσωπα ανήκουν στο υπουργείο τους και θα πρέπει να κινήσουν τη σχετική διαδικασία», είπε ρίχνοντας το καρφί του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πως θα προκύψουν οι 4.000 απολύσεις

Η μνημονιακή δέσμευση κάνει λόγο για 4.000 απολύσεις έως το τέλος του έτους. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι: υπολογίζονται 2.000 απολύσεις από το κλείσιμο της ΕΡΤ και πως όσοι επαναπροσληφθούν ως μόνιμοι στο νέο φορέα θα αφαιρεθούν από τον αριθμό αυτό. Επίσης, θα προσμετρηθούν οι απολύσεις 300 – 320 επίορκων υπαλλήλων.

Ζητεί επίσης από την τρόικα να προσμετρηθούν οι συμβασιούχοι που θα απολυθούν από το Δημόσιο αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τα δικαστήρια, ενώ τόνισε ότι στον αριθμό των 4.000 απολύσεων θα συνυπολογιστούν οι απολύσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες.

Είπε ότι θα ζητήσει παράταση από την τρόικα για το επόμενο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 και άνοιξε ένα νέο θέμα αυτό τον συνδικαλιστικών αδειών.

Όπως είπε, σε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας, το επόμενο διάστημα, θα θέσουν το θέμα της επανεξέτασης των συνδικαλιστικών αδειών που ισχύει απο το 1982. «Το κράτος υπήρξε αρκετά γενναιόδωρο» σε αυτό τον τομέα υπογράμμισε.

Συρρικνώνονται οι Αμυντικές Βιομηχανίες – Απολύονται 1.000 υπάλληλοι

Το μέτωπο των αμυντικών βιομηχανιών φαίνεται να κλείνει με την εξής συμφωνία:

– Απολύονται από 800 εως 1.00 εργαζόμενοι

– Επιλέγεται η λύση της δραματικής συρρίκνωσης ΕΑΣ και ΕΛΒΟ με τη λειτουργία ενός μόνο εργοστασίου ενώ ιδιωτικοποιείται η ΛΑΡΚΟ

Ο επώδυνος για τους εργαζόμενους συμβιβασμός για τις αμυντικές βιομηχανίες έκλεισε μόλις η τρόικα αποδέχτηκε να προσμετρήσει τις 1.000 απολύσεις στην Μνημονιακή υποχρέωση για 4.000 απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2013

Σύμφωνα με το Έθνος ο επώδυνος για τους εργαζόμενους συμβιβασμός για τις αμυντικές βιομηχανίες έκλεισε μόλις η τρόικα αποδέχτηκε να προσμετρήσει τις 1.000 απολύσεις στην Μνημονιακή υποχρέωση για 4.000 απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2013.

Και αν αυτό το μέτωπο έκλεισε την ίδια ώρα χάσκει ένα αξεπέραστο κενό στις διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Εδώ ακόμα και οι δύο πλευρές στυλώνουν τα πόδια, όπως γίνεται πάντα στις διαπραγματεύσεις, με την κυβέρνηση να μετράει την ”τρύπα” στα 500 εκατομμύρια ευρώ και την τρόικα στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ έφτασαν να διαρρεύσουν και το εξωφρενικό νούμερο των 2,9 δισ. ευρώ πριν το διαψεύσει η Κομισιόν.

Κλεισμένα επίσης θεωρούνται η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλο το Δημόσιο αλλά και τα λουκέτα και οι συγχωνεύσεις στη ΔΕΚΟ. Η τρόικα περιμένει επίσης από την κυβέρνηση το τελικό σχέδιο για το νέο φόρο στα ακίνητα που αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Πάντως όλα δείχνουν ότι και οι δύο πλευρές βάζουν νερό στο κρασί τους θάβοντας τα τύμπανα του πολέμου, όπως είπε σχετικά και ο Πρωθυπουργός. Ιδιαίτερα όμως επείγεται η ελληνική πλευρά τόσο γιατί χρειαζόμαστε τη δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, όσο γιατί τρέχει προθεσμία 15 ημερών για τον προϋπολογισμό, που θα πρέπει να εγκριθεί και από το Eurogroup στις 22 Νοεμβρίου. Και κανείς δεν θέλει ούτε να φανταστεί τυχόν απόρριψη του γιατί τότε ανοίγει για τα καλά ο ασκός του Αιόλου.

Πάντως, βασικό επιχείρημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, κατά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας, σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να είναι, ότι τα αποτελέσματα στο σκέλος των εσόδων εμφανίζονται καλύτερα των αναμενόμενων και πως οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα επιβεβαιωθούν και, πιθανόν, να αποδειχθούν υποεκτιμημένες.

Έτσι εξηγείται και η χαρακτηριστική δήλωσή του χθες μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ότι «εμείς έχουμε καταθέσει έναν προϋπολογισμό, έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο. Έχουμε στείλει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό το προσχέδιο είναι ρεαλιστικό και θα επιμείνουμε σε αυτό».

newsit

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.