Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Συμβουλές προς κτηνοτρόφους για την Ευλογιά

31 Οκτωβρίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

foto_evlogia_4

 

Το τμήμα Κτηνιατρικής Γρεβενών σας ενημερώνει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εμφανιστεί πολλά κρούσματα Ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε αρκετές περιοχές της χώρας (Έβρος, Ξάνθη, Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη) και τα οποία συνεχώς εξαπλώνονται.

foto_evlogia_3

Η Ευλογιά είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική και σοβαρή νόσος που χαρακτηρίζεται από υψηλή θνησιμότητα και μεγάλη πτώση της παραγωγής. Τα προσβεβλημένα ζώα εμφανίζουν υψηλό πυρετό και πολυάριθμες δερματικές αλλοιώσεις με τη μορφή οζιδίων ή φυσαλίδων που εντοπίζονται στο κεφάλι και στα άτριχα μέρη του σώματος.

foto_evlogia_2

Σε περίπτωση που κτηνοτρόφος διαπιστώσει-έστω και αν δεν είναι βέβαιος-συμπτώματα όπως τα παραπάνω, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποψία Ευλογιάς οφείλει άμεσα να ενημερώσει την Κτηνιατρική Υπηρεσία.

foto_evlogia_1

Σε κάθε περίπτωση οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης της νόσου που περιλαμβάνουν μη εισαγωγή ξένων ζώων στην εκτροφή τους από άλλες εκμεταλλεύσεις χωρίς άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, προσεκτική είσοδο τρίτων ανθρώπων στις εγκαταστάσεις της εκτροφής λαμβάνοντας πάντα ενδεδειγμένα μέτρα απολύμανσης και δημιουργία απολυμαντικής τάφρου στην είσοδο της εκτροφής για είσοδο οχημάτων ή και ανθρώπων.

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Τηλέφωνα  επικοινωνίας                                             

Κτηνιατρικό Γραφείο Γρεβενών  2462353310

Κτηνιατρικό Γραφείο Δεσκάτης 2462031214

                                              

This entry was posted on Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2013 at 14:18 and is filed under ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply