Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ο πύργος της Πίζας… ισιώνει!

Οκτώβριος 30th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Ο πύργος της Πίζας... ισιώνει!Οι εργασίες αποκατάστασης στον πύργο της Πίζας φαίνεται ότι έχουν αποτέλεσμα, καθώς ο πύργος έχασε 2,5 εκατοστά από την κλίση που είχε το 2001, όταν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ύστερα από 11 χρόνια.

Πριν από τις εργασίες, ο πύργος με συνολικό ύψος 56 μέτρα, έπαιρνε κλίση όλο και περισσότερο. Μάλιστα η κλίση του αυτή αυξανόταν κατά ένα χιλιοστό το χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ανησυχία για πιθανή κατάρρευση του μνημείου, βάρους 14.500 τόνων.

Αποφασίστηκε λοιπόν να κλείσει ο πύργος, όπως και έγινε, για δέκα συναπτά έτη. Όλο αυτό το διάστημα γίνονταν εργασίες. Ενισχύθηκαν τα θεμέλια και αντλήθηκε νερό από το υπέδαφος, ενώ τοποθετήθηκαν ατσάλινα καλώδια γύρω από το μνημείο.
Οι εργασίες κόστισαν 25 εκατ. λίρες, όμως υπήρξε αποτέλεσμα.

Ο πύργος ίσιωσε κατά 38 εκατοστά, για να έρθει όμως νέα μελέτη του 2013, που έδειξε πως μπορεί το κτίριο είναι σταθερό, αλλά έχει εμφανίσει τάση να έρθει σε ορθή θέση. Οι μελετητές του πανεπιστημίου της Στουτγάρδης επιβεβαιώνουν πως ο πύργος θα συνεχίσει να “ισιώνει” για μερικά ακόμη χιλιοστά και θα σταθεροποιηθεί.

Ακόμα και στο μέλλον, όπου υπάρχει η πιθανότητα να ξεκινήσει να γέρνει πάλι, ο ρυθμός του θα είναι πολύ μικρότερος.

newsit, Daily Mail

This entry was posted on Τετάρτη, Οκτώβριος 30th, 2013 at 08:55 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply