ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Πόρισμα-φωτιά για τους επίορκους του ΑνάπτυξηςΚαταθέσεις ύψους 1,3 εκατ. ευρώ για τα έτη 2002-2011 βρέθηκαν αθροιστικά στους λογαριασμούς δύο εκ των υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης που πρωταγωνίστησαν σε σκάνδαλο δωροδοκίας πριν από έναν χρόνο.

Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει το πόρισμα των κλιμακίων του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που έλεγξαν τα «πόθεν έσχες» των δύο υπαλλήλων, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η προέλευση ποσού συνολικού ύψους 455.000 ευρώ. Μάλιστα, οι ελεγκτές θεώρησαν ως μη βάσιμους τους ισχυρισμούς των δύο υπαλλήλων για την αιτιολόγηση των καταθέσεων.

Το πόρισμα έχει διαβιβαστεί στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης προκειμένου να πραγματοποιηθεί πειθαρχικός έλεγχος των δύο υπαλλήλων, στην Εισαγγελία Εφετών, για διερεύνηση αξιόποινων πράξεων αλλά και στις αρμόδιες εφορίες για φορολογικό έλεγχο.

Στις αρχές Μαρτίου του 2012, δύο υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω τη στιγμή που έπαιρναν μίζα ύψους 120.000 ευρώ από τον ιδιοκτήτη ξενοδοχειακής μονάδας στην Αργολίδα, με σκοπό να του δώσουν τα 10 εκατ. ευρώ που αφορούσαν εγκεκριμένη επιχορήγησή του. Δύο μήνες αργότερα, συνελήφθησαν άλλοι δύο υπάλληλοι που έπαιρναν μίζα 10.000 € από ξενοδόχο του Ηρακλείου. Στους υπαλλήλους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για παθητική δωροδοκία και εκβίαση κατ’ επάγγελμα. Μετά τη σύλληψη των επίορκων, ξεκίνησε η έρευνα στο υπ.Ανάπτυξης, όπου διαπιστώθηκε πλήθος πλαστών εγγυητικών επιστολών.

Παράλληλα ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής διέταξε τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» από το 2002 έως το 2011, όπου προκύπτει πως ένας υπάλληλος είχε καταθέσεις 507.217 ευρώ εκ των οποίων οι 301.193,91 ευρώ δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά του ενώ σε άλλον καταγράφηκαν στους τραπεζικούς του λογαριασμούς 867.498 ευρώ εκ των οποίων οι 155.469 ευρώ χαρακτηρίζονται ως αγνώστου προελεύσεως και μη επαρκώς αιτιολογημένα έσοδα.

Η περιουσία
Στο πόρισμα διαπιστώνεται ότι κατέχουν σημαντική ακίνητη περιουσία. Συγκεκριμένα ο ένας έχει στην κατοχή του από κληρονομιά ή αγορές 5 διαμερίσματα συνολικής έκτασης 264 τ.μ., τρεις επαγγελματικές στέγες συνολικής έκτασης 180 τ.μ. και ένα αγρόκτημα 620 τ.μ. στην Εύβοια.

Το 2007 αγόρασε αγροτεμάχιο 1,6 στρέμματα σε δημοφιλή χιονοδρομικό προορισμό το οποίο απέκτησε καταβάλλοντας -όπως αναφέρεται στο πόρισμα- μόνο το ποσό των 11.460 ευρώ, δηλαδή την αντικειμενική του αξία. Επίσης απέκτησε μεζονέτα (το 2005) σε δήμο του Πειραιά, 116 τ.μ. με αντίτιμο μόλις 22.506 ευρώ.

Αντίστοιχα ο δεύτερος υπάλληλος κατέχει δύο διαμερίσματα στον Πειραιά, μία μονοκατοικία στην Εύβοια και τρεις θέσεις κλειστού πάρκινγκ, ενώ εμφανίζεται να αγοράζει το 2009 διαμέρισμα 84 τ.μ. σε περιοχή-φιλέτο στον Πειραιά, για 116.182 ευρώ (αντικειμενική αξία). Τα μεγαλύτερα ποσά καταθέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς που δεν προέρχονται από μισθούς ή τόκους καταγράφονται την τριετία 2008-2010 (περίπου 304.000 ευρώ για τον έναν υπάλληλο, που τα 164.000 κρίθηκαν ως μη αιτιολογημένα) και οι ελεγκτές σημειώνουν ότι χρειάζεται να εξεταστεί εάν υπήρξε εμπλοκή του ελεγχόμενου στις διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου προγραμμάτων στην υπηρεσία του τη συγκεκριμένη περίοδο, που μπορεί να οδηγήσει σε νέα ενοχοποιητικά στοιχεία για πιθανές δωροδοκίες.

Το βούλευμα
Οι δύο υπάλληλοι απαλλάχτηκαν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική πράξη για ποσά ύψους 1 εκατ. ευρώ που εμφανίζονται στις κινήσεις των λογαριασμών καθώς αιτιολόγησαν ότι προέρχονται από καταβολές μισθωμάτων ή από τόκους ενώ με την παρουσία ενόρκων καταθέσεων αιτιολόγησαν τις καταβολές ποσών στους λογαριασμούς τους από ιδιώτες ως επιστροφή χρημάτων που δόθηκαν ως δάνεια ή μισθώματα για τα οποία δεν υπήρχαν παραστατικά.

Οι ελεγκτές όμως επεξεργάστηκαν τις κινήσεις των λογαριασμών που δεν περιλαμβάνονται στο βούλευμα, από τις οποίες διαπίστωσαν αναλήψεις ποσών από μία τράπεζα και καταθέσεις μεγαλύτερων ποσών σε άλλη, την ίδια ημέρα. Το άθροισμα των διαφορών ξεπερνά τις 455.000 ευρώ για τη δεκαετία 2002 -2011, που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η προέλευσή τους, σύμφωνα με το πόρισμα. Ερωτηματικά προκαλούν τα ποσά των συνολικών καταθέσεων που καταγράφηκαν και για τους δύο υπαλλήλους τη δεκαετία 2002-2011 και έφτασαν τα 1,3 εκατ. €, καθώς ο μ.ο. των ετήσιων εισοδημάτων τους δεν ξεπερνούσε για τον πρώτο τις 56.000 € ενώ για τον δεύτερο υπολογίζεται στα 50.000 € κατά μ.ο.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών, οι υπάλληλοι κατηγορούνται ότι απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία που δεν καλύπτονται από νόμιμα και εμφανή εισοδήματα και παραπέμπονται για το πειθαρχικό παράπτωμα της «χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός και εκτός της υπηρεσίας».

Για 11 χρόνια απέκρυβαν περιουσιακές μεταβολές
Οι δύο επίορκοι υπάλληλοι, σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών, δεν είχαν ενημερώσει την υπηρεσία τους για τη μεταβολή της ακίνητης ή κινητής περιουσίας τόσο των ιδίων όσο και των συζύγων τους -ως όφειλαν-, από το 2001 μέχρι το 2011. Μάλιστα, για τον έναν διαπιστώνεται στο πόρισμα ότι δεν καλύπτονταν οι συνολικές οικογενειακές δαπάνες που πραγματοποιούσε από το δηλωθέν εισόδημα.

Νίκος Β. Τσίτσας
nbtsitsas@pegasus.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.