Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εγκαίνια για υποθαλάσσια σήραγγα στην Κων/πολη

Οκτώβριος 29th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Εγκαινιάζεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και μετά από εννιά χρόνια εργασιών η υποθαλάσσια σιδηροδρομική σήραγγα που ενώνει την ασιατική και ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου και που εκτιμάται ότι θα αμβλύνει κατά πολύ τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην μεγαλούπολη.

Αναφερόμενος στην ιδέα κατασκευής της σήραγγας, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για όνειρο 150 ετών που εμπνεύστηκαν οι πρόγονοί του και ανέλαβε η διακυβέρνησή του να το αποπερατώσει.

Ουσιαστικά, το έργο θα επιτρέψει στο μετρό να συνδέει σε λίγα λεπτά τις δυο ακτές του Βοσπόρου ενώ η τουρκική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξελιχθεί σε σημαντικό εμπορικό άξονα ενός δικτύου που θα ξεκινάει από την Κίνα και θα φέρνει προϊόντα στις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Πραγματοποιήθηκε χάρη στην οικονομική υποστήριξη της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Το συνολικό κόστος της κατασκευής της σήραγγας ανήλθε στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ η σήραγγα θα έχει γραμμή μήκους 1,4 χιλιομέτρου σε βάθος 50 μέτρων κάτω από τον Βόσπορο.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2004 αλλά καθυστέρησαν και λόγω των αρχαιολογικών ανασκαφών που διαξάγονταν παράλληλα.

Συνολικά, 40.000 αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας ανευρέθησαν κατά την διάρκεια των ανασκαφών, κυρίως στην ευρωπαϊκή πλευρά της θάλασσας του Μαρμαρά.

Στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν στα σημερινά εγκαίνια θα σταθεί και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε.

megatv

This entry was posted on Τρίτη, Οκτώβριος 29th, 2013 at 22:52 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply