Ψαλίδι 20% στις συντάξεις όσων αποχωρούν 55 έως 60 ετώνΚοφτερό «ψαλίδι» στις συντάξεις έως και 20% όσων βγαίνουν στη σύνταξη κάτω από την ηλικία των 60 ετών είναι το εναλλακτικό σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η εξαγγελία για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Ειδικότερα η εισφορά που ήδη παρακρατείται ( 20% για το τμήμα πάνω από τα 1.200 ευρώ και 40% για το τμήμα πάνω από τα 1.000 ευρώ) αφορά σήμερα σε όσους είναι κάτω των 55.

Το νέο σχέδιο προβλέπει οι περικοπές να επεκταθούν και στους συνταξιούχους 55-60 ετών .

Η απώλεια είναι βαριά ιδίως για όσους βγαίνουν αναγκαστικά στη σύνταξη εξαιτίας της ανεργίας.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών ήταν κατηγορηματικός στο γεγονός ότι το δημοσιονομικό κενό προέρχεται κυρίως από τα ασφαλιστικά ταμεία και από αυτά πρέπει να αναζητηθούν οι πόροι.

Δεν αποκλείεται πάντως στη σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα, αν δεν καλυφθεί το κενό , να ξαναβγεί από το συρτάρι το σχέδιο κατάργησης των πρόωρων συντάξεων που εξοντώνει 350.000 ασφαλισμένους, κυρίως τις μητέρες ανηλίκων οι οποίες θα επιβαρυνθούν έως και 12 χρόνια, τους ασφαλισμένους με 35ετία που θα αναγκαστούν να δουλέψουν πάνω από 40 χρόνια, τους ανέργους πάνω από 50 ετών οποίοι προσδοκούσαν να βγουν με μειωμένη σύνταξη και τους ασφαλισμένους με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

Χαμένες είναι κυρίως η μητέρες που έχουν μεν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης αλλά έχουν παραμείνει στη δουλειά έως ότου « πιάσουν» και το όριο ηλικίας . Για παράδειγμα , μια μητέρα ανηλίκου του ιδιωτικού τομέα που θεμελίωσε δικαίωμα σύνταξης το 2012 με 18,3 έτη ασφάλισης και μπορεί να βγει στη σύνταξη στα 60 ή στα 55 με μειωμένη θα επιβαρυνθεί με 2 έως 12 επιπλέον χρόνια δουλειάς ώστε να συνταξιοδοτηθεί στα 62 με μειωμένη και στα 67 με πλήρη . Η ποινή μπορεί εν μέρει να μετριαστεί με την εξαγορά πλασματικών χρόνων .

Οι περικοπές όμως δε σταματούν στις πρόωρες συντάξεις. Η ασφαλιστική παρέμβαση θα περιλαμβάνει σχέδιο περικοπής των συντάξεων μειώσεις για 100.000 συνταξιούχους των ταμείων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών το οποίο αν εφαρμοστεί κατά γράμμα όπως ορίζει το μνημόνιο ,θα αποφασιστούν μικρές μειώσεις ως απόρροια της μείωσης των εισφορών.

Συγκεκριμένα , η «τρύπα» από τη μείωση των εισφορών υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ και θα επιμεριστεί τα επόμενα χρόνια με μικρές μειώσεις στις συντάξεις από 8 έως 35 ευρώ ως εξής:

– Οι συνταξιούχοι των τραπεζών θα έχουν κατά μέσω όρο μείωση 1%

– Οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ, ΟΣΕ και ΕΛΤΑ θα έχουν μείωση 1,4%

– Οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ θα έχουν μείωση κατά μέσω όρο 1,9%

protothema

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.