Ήθελαν να ρίξουν στην αγορά πάνω από 146 κιλά

Ένα από τα μεγαλύτερα cartel εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, τις υποδιευθύνσεις δίωξης ναρκωτικών Αττικής και Θεσσαλονίκης και τη συνδρομή της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών.
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 16 μέλη του εγκληματικού δικτύου εκ των οποίων 4 ηγετικά στελέχη. Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν συνολικά πάνω από 146 κιλά κοκαΐνης, 852.000€ και 10 πολυτελή οχήματα.

Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν συνολικά 100 αστυνομικοί, 10 υπάλληλοι του Σ.Δ.Ο.Ε. και σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών.

 

Οι συλληφθέντες
Πρόκειται για 16 άτομα σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διεύθυνσης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της εισαγωγής, εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών. Στη σχετική δικογραφία, περιλαμβάνονται άλλοι 7 άνδρες (Έλληνες και αλλοδαποί), ως διευθύνοντες ή μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, από τους οποίους τέσσερις είναι έγκλειστοι σε ελληνικές φυλακές, ένας σε φυλακές της Βενεζουέλας και οι υπόλοιποι δύο είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

Πολύμηνες έρευνες και παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις και έρευνες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Χαλκιδική και Χανιά

Στους 16 συλληφθέντες περιλαμβάνονται:

· 45χρονος ομογενής από τη Γεωργία, ηγετικό στέλεχος του εγκληματικού δικτύου, καταζητούμενος από την INTERPOL για διακίνηση κοκαΐνης, απόπειρα ανθρωποκτονίας (συμβόλαιο θανάτου), πλαστογραφία και μεγάλης κλίμακας απάτη, σε Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν.

· 33χρονος ομογενής από την Αλβανία, ηγετικό στέλεχος του εγκληματικού δικτύου, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία, η οποία αφορά αντιδικία για μεταφορά ποσότητας 26 κιλών κοκαΐνης, από τη Μαδρίτη Ισπανίας προς την Ελλάδα.

· 42χρονος αλλοδαπός ηγετικό στέλεχος του δικτύου, μόνιμος κάτοικος Μαδρίτης Ισπανίας
· 57χρονος υπήκοος Βενεζουέλας
· 51χρονος υπήκοος Ουκρανίας
· 4 Έλληνες, ηλικίας 27, 35, 44 και 61 ετών
· 3 ομογενείς από την Αλβανία, ηλικίας 31, 34 και 37 ετών και
· 4 υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 32, 33 και 36 ετών

Στο δίκτυο συμμετείχε και 44χρονος Ανθυπαστυνόμος, ο οποίος είναι ήδη έγκλειστος στις Φυλακές Κορυδαλλού για συμμετοχή του σε άλλη εγκληματική οργάνωση που έκανε ένοπλες ληστείες σε φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς τσιγάρων κ.ά. εμπορευμάτων, καθώς και διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων, η οποία εξαρθρώθηκε στα τέλη Αυγούστου.

Μέχρι τώρα έχουν κατασχεθεί:

· 146,5 κιλά κοκαΐνης,
· 352.000 € σε μετρητά και 500.000 € σε τραπεζικούς λογαριασμούς,
· πιστόλι με 2 γεμιστήρες και 15 φυσίγγια,
· 9 πολυτελή αυτοκίνητα και 1 μοτοσικλέτα,
· 50 κινητά τηλέφωνα ,
· 3 φορητοί υπολογιστές,
· 3 ipad και ένα 1 ipod, καθώς και
· πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

 

Οι επικεφαλής του κυκλώματος και η δράση του
Σύμφωνα με την αστυνομία, όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, το εγκληματικό δίκτυο αναλάμβανε την αγορά μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από χώρες της Λατινικής Αμερικής (Κολομβία, Εκουαδόρ και Βενεζουέλα), τις οποίες στη συνέχεια εισήγαγε στη χώρα μας, είτε μέσα σε εμπορευματοκιβώτια (απευθείας ή μέσω Αλβανίας), είτε μέσα σε χειραποσκευές από αέρος, ενώ στη συνέχεια τις προωθούσε για διακίνηση στο εσωτερικό της χώρας .

Τα μέλη του cartel, προκειμένου να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους, χρησιμοποιούσαν κυρίως το ίντερνετ και εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τις μεταξύ τους επικοινωνίες.

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε από τον 45χρονο ομογενή από τη Γεωργία, ενώ ξεκίνησε τη δράση της τουλάχιστον από τις αρχές του 2013, με σκοπό την αγορά ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική και την περαιτέρω μεταφορά τους στη χώρα μας με φορτηγό πλοίο.

Οι οργανώσεις, το πελατολόγιο και η “τεχνική του μυρμηγκιού”

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, για τη μεταφορά των χρημάτων από το εμπόριο ναρκωτικών, τα μέλη της σπείρας στρατολογούσαν “αχυράνθρωπους” και χρησιμοποιούσαν την “τεχνική του μυρμηγκιού”. Χώριζαν δηλαδή το συνολικό ποσό σε περισσότερα μέρη ώστε να μην κινούν υποψίες .

Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης Οι διωκτικές αρχές εντόπισαν, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μεγάλο φορτίο με κοκαΐνη, περίπου 120 κιλών

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση, συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2013, με σκοπό την εισαγωγή και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, από τη Λατινική Αμερική στη χώρα μας, μέσω της Αλβανίας. Όπως προέκυψε η εγκληματική οργάνωση είχε εισαγάγει μέσω Αλβανίας ναρκωτικά στη χώρα μας τουλάχιστον τέσσερις φορές.

Η τρίτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2013, με σκοπό την καθημερινή διακίνηση μικροποσοτήτων κοκαΐνης σε χρήστες, κυρίως στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής και του Πειραιά. Όλα τα μέλη της οργάνωσης κατάγονται από την περιοχή των Αγίων Σαράντα Αλβανίας και συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικούς δεσμούς, εξ αίματος ή εξ αγχιστείας.

Η οργάνωση συγκρότησε ένα κλειστό κύκλο αγοραστών – χρηστών κοκαΐνης, τους οποίους προμήθευε με δόσεις, κατόπιν παραγγελίας τους. Για να ενταχθεί κάποιος χρήστης στον κύκλο του “πελατολογίου” της οργάνωσης θα έπρεπε να τον έχει συστήσει άλλος αγοραστής – χρήστης που αναγνωριζόταν από την οργάνωση ως αξιόπιστος.

Από την έρευνα προέκυψαν συνολικά 67 αγοραστές δόσεων κοκαΐνης, εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν πλήρως οι 45, οι οποίοι προμηθεύτηκαν από την οργάνωση, από ελάχιστα γραμμάρια έως μερικές δεκάδες γραμμαρίων κοκαΐνης.

Η τέταρτη εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2013 με σκοπό τη μεταφορά και τη διάθεση ναρκωτικών στη χώρα μας, από τη Βενεζουέλα.

Ο επικεφαλής της δεν εμπλέκονταν απευθείας στην αγορά και διακίνηση των ναρκωτικών, αλλά ανέθετε τις διαπραγματεύσεις και τις επικοινωνίες με τη Βενεζουέλα καθώς και τα ταξίδια για την προμήθεια και μεταφορά της κοκαΐνης, στα άλλα μέλη που ενεργούσαν υπό τις εντολές του.

Η πέμπτη εγκληματική οργάνωση, που είναι και η πλέον ολιγομελής, συγκροτήθηκε επίσης από τον Ιούνιο του 2013, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση και εμπορία των ποσοτήτων κοκαΐνης, που εισάγονταν από την Λατινική Αμερική, σε αγοραστές στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Όλοι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.



astynomia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.