Περισσότερα από πέντε ευρώ το μήνα δαπανά κάθε πολίτης προκειμένου να στεγνώσει τα μαλλιά του και πάνω από 31 ευρώ να ζεσταθεί με τη χρήση του κλιματιστικού, ενώ ξοδεύει εννέα λίτρα νερό κάθε φορά που τραβά το καζανάκι της τουαλέτας και 150 λίτρα νερού τη φορά, γεμίζοντας τη μπανιέρα.

Αν το κλιματιστικό μας έχει ισχύ 1500Watt και το λειτουργούμε οκτώ ώρες την ημέρα, καταναλώνουμε 360kWh/ μήνα, ξοδεύουμε δηλαδή 31,54 ευρώ/μήνα.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν στο καταναλωτικό κοινό, ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης και το μέλος της διοίκησης , Νικόλαος Ραγιάς, στη διάρκεια ημερίδας, με θέμα: «Συσκευές που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια», Η ημερίδα διοργανώηκει από το ΚΕΠΚΑ και τη Λέσχη Τραπεζικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και είναι αφιερωμένη στις «πράσινες» συνήθειες στο σπίτι και στο γραφείο.

Τι να κάνουμε
Ο κ. Τσμεπερλίδης εξήγησε ότι χρησιμοποιώντας την χαμηλότερη τιμή που υπάρχει, εάν το πιστολάκι μαλλιών έχει ισχύ ισχύ 2000w, το πολλαπλασιάζουμε επί τις ώρες, που το χρησιμοποιούμε, καθημερινά (π.χ. 1 ώρα), επί 30 μέρες και διαιρούμε δια 1000. Από τον υπολογισμό αυτό προκύπτει ότι “κάθε μήνα, ξοδεύουμε, για να στεγνώσουμε και να χτενίσουμε τα μαλλιά μας 5,26 ευρώ/μηνιαίως”, ενώ τόνισε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο υγιεινό σπίτι και περιβάλλον, αγοράζοντας οικιακά αγαθά, που φέρουν το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα.

Αναφέροντας μερικές γενικές πληροφορίες για προϊόντα, με το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Σήμα, τόνισε ότι οι συσκευές αυτές καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και νερό και λειτουργούν πιο αθόρυβα, από τα κοινά προϊόντα, τα πλυντήρια πιάτων έχουν ρυθμίσεις, που εξοικονομούν νερό και απαιτούν λιγότερο αλάτι, τα ψυγεία δεν περιέχουν ουσίες, που βλάπτουν την στοιβάδα του όζοντος. Ακόμα, οι τηλεοράσεις καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, κατά την κατάσταση αναμονής και κλείνουν εύκολα, οι υπολογιστές καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια, κατά τη χρήση και την κατάσταση αναμονής, υπάρχουν αυστηρά όρια, στο περιεχόμενο των ηλεκτρονικών συσκευών, σε υλικά, που είναι τοξικά, για την υγεία του ανθρώπου και απαγορεύεται η χρήση του απειλητικού, για την υγεία αμίαντου, κατά την κατασκευή επενδύσεων δαπέδων.

Κομπιούτερ και τηλεοράσεις
Ειδικότερα για τους υπολογιστές και τις τηλεοράσεις, ο κ. Τσεμπερλίδης υπογράμμισε ότι παρόλο που αυτές οι συσκευές έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής, έχουν κόστος, για την υγεία και το περιβάλλον. Οπως σημείωσε, είναι γεμάτες πλαστικά και μεταλλικά μέρη, που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες και καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας., ενώ είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν.

Οδηγίες για εξοικονόμηση νερού
Μπορεί οι ποσότητες νερού, που καταναλώνονται, από πλυντήρια ρούχων και πιάτων, να διαφέρουν πολύ, από συσκευή, σε συσκευή, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Ραγιά, όλα τα καινούρια πλυντήρια (ρούχων και πιάτων) που φέρουν την Ευρωπαϊκή ενεργειακή ετικέτα, μας ενημερώνουν πόσο νερό καταναλώνει κάθε συσκευή, ανά πλύσιμο, καθώς επίσης και για την ενεργειακή της επάρκεια.

Τι κάνουμε για το πλυντήριο
Σύμφωνα με τον ίδιο, για να πετύχουμε εξοικονόμηση νερού πρέπει να προσέχουμε τα εξής:αν θέλουμε να αγοράσουμε πλυντήριο ρούχων, ψάχνουμε, για αυτά, που καταναλώνουν λιγότερο, από 50 λίτρα νερού ανά πλύσιμο και για πλυντήριο πιάτων λιγότερα από 15 λίτρα.

Μεταξύ άλλων, συμβουλεύει: να μη γεμίζουμε το βραστήρα, για να ετοιμάσουμε ένα φλιτζάνι καφέ, να διορθώνουμε κάθε βρύση, που στάζει, (σ.σ. μια βρύση, που στάζει 1 σταγόνα, ανά δευτερόλεπτο, σπαταλά, πάνω από 10 λίτρα νερού, την ημέρα!), να τοποθετούμε, στο καζανάκι μας ένα μηχανισμό, που διασφαλίζει ότι μπορούμε να επιλέξουμε μεγάλη, ή μικρή ροή νερού, να προτιμούμε να κάνουμε ντους, αντί να γεμίζουμε τη μπανιέρα και να μουλιάζουμε και να πλένουμε τα μπαλκόνια μας και το αυτοκίνητό μας, χρησιμοποιώντας κουβάδες και όχι λάστιχο.

Μεγάλη σπατάλη σε καθημερινές συνήθειες
Ολα αυτά, θα πρέπει να τα ακολουθούμε, καθώς πρέπει να μην ξεχνάμε ότι: ξοδεύουμε:9 λίτρα νερό, κάθε φορά, που τραβάμε το καζανάκι στην τουαλέτα,150 λίτρα νερό, κάθε φορά που γεμίζουμε τη μπανιέρα μας,15 λίτρα νερό κάθε λεπτό, όταν κάνουμε ντουζ, 150 λίτρα νερό, κάθε φορά, που βάζουμε πλυντήριο ρούχων, 50 λίτρα νερό, κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το πλυντήριο πιάτων,150 λίτρα νερό την ημέρα, όταν πλένουμε τα πιάτα στο χέρι και 150 λίτρα νερό, κάθε φορά που πλένουμε το αυτοκίνητο μας.

Για να αποφύγου την τόσο μεγάλη σπατάλη μπορούμε, σύμφωνα με τον κ. Ραγιά, να κάνουμε-μεταξύ άλλων- τα εξής: τοποθετούμε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού, γεμάτο με πέτρες στο καζανάκι της τουαλέτας. Έτσι, εξοικονομούμε 3 λίτρα νερό κάθε φορά που το χρησιμοποιύμε, από το ντους μας (το μαζεύουμε, στη μπανιέρα), για να καθαρίσουμε την τουαλέτα μας, ή να σφουγγαρίσουμε, ή να πλύνουμε τα μπαλκόνια μας, πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά σε μια λεκάνη και όχι κάτω από τρεχούμενο νερό,κλείνουμε τη βρύση και όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, ή όταν σαπουνίζουμε τα χέρια και το πρόσωπο μας, ή όταν ξυριζόμαστε.

αμπε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.