Πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο την ερχόμενη εβδομάδα από το 2ο ΕΠΑΛ, για το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης σχολικών αιθουσών

Νέο κύκλο καταλήψεων σχολικών κτηρίων ξεκίνησαν από την Δευτέρα μαθητές Λυκείων στην Πτολεμαΐδα και συγκεκριμένα από τους μαθητές των συστεγαζόμενων 1ου και 2ου Ενιαίων Λυκείων της πόλης ενάντια στο νέο λύκειο, ενώ στο χορό των καταλήψεων μπήκαν από την Τρίτη και οι μαθητές του 3ου Ενιαίου Λυκείου, καθώς επίσης του 2ου ΕΠΑΛ (Επαγγελματικού Λυκείου) που ως γνωστόν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης αιθουσών. Από χθες Τετάρτη κατάληψη ξεκίνησε και στο συγκρότημα των τεχνικών σχολών από τους μαθητές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου.

Οι μαθητές των 1ου και 2ου Λυκείου επέστρεψαν την Τρίτη στα θρανία τους και χθες Τετάρτη προέβησαν σε νέα κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος. Όταν όμως κλήθηκε η αστυνομία και ενημερώθηκαν ότι υπάρχει ένταλμα του Εισαγγελέα Κοζάνης για συλλήψεις των καταληψιών, έλυσαν την κατάληψη και άνοιξαν τις πόρτες του σχολείου ώστε να μπορούν να μπουν οι καθηγητές τους, ξεκίνησαν ωστόσο αποχή από τα μαθήματά τους.

Στο μεταξύ, στα μαθήματά τους επέστρεψαν από χθες και οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου.

Τα αιτήματα των μαθητών των τριών ΓΕΛ εστιάζονται κυρίως στη δωρεάν παιδεία, ενώ εκφράζουν ταυτόχρονα την αντίδρασή τους στο νέο εκπαιδευτικό σύστημα που μετατρέπει σε εξεταστικό κέντρο το λύκειο, καθώς επίσης στην έλλειψη ενισχυτικής διδασκαλίας. Επίσης, οι μαθητές των 1ου και 2ου ΓΕΛ καταγγέλλουν την υποχρηματοδότηση των σχολείων τους που έχει ως αποτέλεσμα να μην θερμαίνεται το σχολείο αν και διαθέτει θέρμανση, να μην γίνεται αντικατάσταση του φθαρμένου και καταστραμμένου εξοπλισμού (θρανία, καρέκλες κλπ. ), να μην υπάρχουν αναλώσιμα στους χώρους υγιεινής κ.α..

Σοβαρότερα είναι τα αιτήματα των μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ που μπορεί να γύρισαν μεν χθες στα θρανία τους, αλλά ετοιμάζουν νέα κινητοποίηση από βδομάδα, μαζί με το Σύλλογο Γονέων και το Σύλλογο Καθηγητών του σχολείου τους. Προγραμματίζουν συγκεκριμένα πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τετάρτη, για το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης σχολικών αιθουσών στο κτήριο όπου συστεγάζονται με το 1ο Γυμνάσιο και που όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο «Π» έχει ως συνέπεια να αναγκάζονται να κάνουν μάθημα μέχρι και στα αποδυτήρια!

Τα αιτήματα της κατάληψης των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ (συγκρότημα τεχνικών σχολών) έχουν επίσης σχέση με την περιστολή της χρηματοδότησης, καθώς καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την αγορά αναλώσιμων για τα εργαστήρια με αποτέλεσμα να λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις. Σοβαρό πρόβλημα επίσης για τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ είναι η μη λειτουργία του κυλικείου του σχολείου, το οποίο παραμένει κλειστό από την αρχή της σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα 1000 μαθητές (αν συνυπολογιστούν και οι μαθητές του 3ου ΕΠΑΛ (νυχτερινό) καθώς επίσης και του ΣΕΚ, να αναγκάζονται να βγαίνουν στο δρόμο και να ψωνίζουν από καταστήματα της γειτονιάς, με κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ στον Πτολεμαίο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.