«Παρών» ψήφισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ ο κ. Π. Λαφαζάνης στήριξε την συναινετική κομματική «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ

Ηχηρό μήνυμα της Βουλής με 235 «ναι» στην αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής ΑυγήςΗχηρό μήνυμα υπέρ της προάσπισης των δημοκρατικών θεσμών και του κοινοβουλευτισμού, έστειλε η Βουλή των Ελλήνων, η συντριπτική πλειοψηφία της οποίας υπερψήφισε την τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Με αυξημένη πλειοψηφία που υπερβαίνει τα 3/5 (180 βουλευτές) που ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Βουλή τάχθηκε υπέρ της αναστολής της χρηματοδότησης της «εγκληματικής οργάνωσης», σύμφωνα με την Δικαιοσύνη, της Χ.Α. με ψήφους 235 «υπέρ» και 34 «παρών».

Παρά την συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς το θέμα της αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων εκείνων που βαρύνονται ως εγκληματικές οργανώσεις ή για τρομοκρατικές πράξεις, καλυπτόμενα κάτω από τον μανδύα του νομίμου κοινοβουλευτικού κόμματος, δεν έλειψαν οι διαφοροποιήσεις, με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, να επιλέγει το «παρών» στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε το ΠαΣοΚ επιδιώκοντας να «επενδύσει» πολιτικά στις διαφωνίες που είχαν εκφραστεί στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από μερίδα βουλευτών που πρόσκεινται στην εσωκομματική πτέρυγα της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως οι κκ. Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης κ.ά.

Ωστόσο, παρά τις διατυπωμένες ενστάσεις και διαφωνίες τους ακολούθησαν την κομματική «γραμμή» και όπως διευκρίνισε ο κ. Λαφαζάνης σε δήλωσή του «ψήφισα την τροπολογία παρά την ριζική μου διαφωνία μόνο και μόνο για να μη δώσω την ευκαιρία στο ΠαΣοΚ και το μνημονιακό μπλοκ να αξιοποιήσει την διαφωνία μου για να παίξει βρώμικα παιχνίδια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, εξήγησε ότι η διαφωνία του αφορά «στην συμπερίληψη της ΄΄τρομορύθμισης΄΄ του άρθρου 187Α στην τροπολογία».

Την τροπολογία εκτός της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και του ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε και η ΔΗΜΑΡ, ενώ ΑΝ.ΕΛΛ. και ΚΚΕ δήλωσαν «παρών». Από την ψηφοφορία αποχώρησαν οι βουλευτές της Χ.Α. δηλώνοντας ότι η τροπολογία αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος. Απόντες κατά την ψηφοφορία ήταν ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ενώ από τον  ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μ. Γλέζος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνούσε με την υπερψήφιση της τροπολογίας και ο κ. Γ. Σταθάκης λόγω ασθένειας. Από το ΠαΣοΚ απουσίαζε ο κ. Απ. Κακλαμάνης (αν και βρισκόταν νωρίτερα στην αίθουσα), ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Μεταφορών κ. Μ. Χρυσοχοίδης. Επίσης, απουσίαζαν η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. κυρία Χρυσούλα Γιαταγάνα, οι ανεξάρτητοι βουλευτές κκ. Γ. Κασαπίδης και Μ. Μπόλαρης, ενώ τρείς βουλευτές, οι κκ. Ν. Κακλαμάνης (ΝΔ), Ι. Κουτσούκος (ΠαΣοΚ), Αλ. Κοντός (ΝΔ) και η κυρία Έλενα Ράπτη (ΝΔ) που ήταν επίσης απόντες, με επιστολή τους (που δεν προσμετράται ως ψήφος) δήλωσαν ότι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν υπέρ της τροπολογίας.

Νωρίτερα, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης και προκειμένου να καμφθούν διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος είχε τονίσει ότι μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης «υπήρξε συνδιαμόρφωση ενός πλαισίου παρά τις επιμέρους διαφορές ή διαφωνίες». Αναφερθείς δε στο σκέλος περί τρομοκρατικών πράξεων είπε ότι «η τρομοϋστερία που υπήρξε εδώ και 12 χρόνια με το πλήθος των τρομονόμων που υπερψηφίστηκαν, οδήγησε σε παραχαράξεις που έχει καταγγείλει ο νομικός κόσμος», επισημαίνοντας ότι «η αξιοποίηση του νομικού οπλοστασίου είναι και θέμα πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων», ενώ ζήτησε «κάθαρση σε θύλακες και παρακράτος».

Από την πλευρά της Χ.Α. ο κ. Ηλ. Κασιδιάρης υποστήριξε ότι «ο νομοθέτης δεν δύναται να προβλέψει διάταξη διακοπής της κρατικής χρηματοδότησης» και έκανε λόγο για «βάναυση καταπάτηση του τεκμηρίου της αθωότητας». «Η δίωξη βασίζεται σε καταθέσεις ψευδομαρτύρων», είπε, σημειώνοντας ότι με την διακοπή της χρηματοδότησης προς το κόμμα του η κυβέρνηση το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να «στερήσει από κάποιους Έλληνες τη χείρα βοηθείας που τους δίναμε».

Η τροπολογία για τη ΝΕΡΙΤ

Η τροπολογία για τη ΝΕΡΙΤ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τα κόμματα της συγκυβέρνησης (με 149 «ναι» και 120 «όχι». Νωρίτερα, την ελπίδα ότι ο νέος φορέας της ΝΕΡΙΤ θα μπορεί να εκπέμψει πρόγραμμα από τις αρχές του 2014 είχε εκφράσει ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Π. Καψής εκτιμώντας ότι σε τρεις με τέσσερις μήνες από σήμερα η ΝΕΡΙΤ «θα αποκτήσει νομική υπόσταση». Αναφερθείς στην τροπολογία που αφορά τον διάδοχο φορέα της ΕΡΤ, ο κ. Καψής είπε απαντώντας στις επικρίσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης ότι από την αρχή  «ήμασταν ανοιχτοί σε συνεργασία χωρίς κανένα κομματικό κριτήριο, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση». Αναφορικά με τις καταγγελίες ότι η ΔΤ (Δημόσια Τηλεόραση» κοστίζει πάνω από 200 εκ. ευρώ, ο κ. Καψής διευκρίνισε ότι ζήτησε από τον ειδικό διαχειριστή το εξοδολόγιο σύμφωνα με το οποίοι η ΔΤ έχει κοστίσει 1.832.000 ευρώ στο δίμηνο λειτουργίας της, επισημαίνοντας ότι οι 500.000 ευρώ από αυτά «οφείλονται στο ότι δεν μπορεί να πάει στην Αγία Παρασκευή». «Είμαι ανοιχτός στην κριτική. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνω λάθη. Όμως η ΕΡΤ της πολιτικής αυθαιρεσίας, της συνδικαλιστικής ασυδοσίας και των παρεμβάσεων δεν πρόκειται να ξαναυπάρξει», προειδοποίησε ο κ. Καψής.

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Δ. Παπαδημούλης τόνισε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου βάσει της οποίας καταργήθηκε η ΕΡΤ, «είναι στον αέρα διότι εξέπνευσε η τρίμηνη προθεσμία της», ενώ κατήγγειλε ότι «προετοιμάζετε το έδαφος για πετάξετε έξω τους εργαζομένους της ΕΡΤ με τα ΜΑΤ».

«Βάλατε τέρμα με τις ΠΝΠ στην κανονική διαδικασία να νομοθετεί η Βουλή», είπε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βούτσης, προβλέποντας ότι «είστε σε δρόμο χωρίς επιστροφή και θα ηττηθείτε». Υποστήριξε δε ότι «εν όψει του ψηφιακού τοπίου η κατάργηση της ΕΡΤ και παρά τα προφανή αδιέξοδα και παρανομίες, αποτελεί αμοιβή προς τα ιδιωτικά κανάλια».

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ ο κ. Ν. Τσούκαλης, τόνισε ότι «σε αυτή την αίθουσα εκκρεμούν δυο ζητήματα: η πρόταση νόμου που από κοινού υπογράψαμε με το ΠαΣοΚ και η ΠΝΠ η ίδια». Προειδοποίησε δε ότι «αν οδηγηθούμε στην απώλεια ισχύος της ΠΝΠ με την μη εισαγωγή της προς έγκριση, θα έχουμε το πρωτοφανές συνταγματικό θέμα να απολέσει την ισχύ της με την μη κατάθεσή της στη Βουλή». Και κάλεσε τον κ. Καψή «να ομολογήσει ότι ενός κακού μύρια έπονται». Απευθυνόμενος μάλιστα προς το ΠαΣοΚ είπε ότι «όποιος ψηφίσει την τροπολογία αυτή θα εγκληματήσει».

Τέλος, υπέρ της τροπολογίας του ΥΠΕΠΘ με την οποία τίθενται σε υποχρεωτική αργία οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που δεν απογράφηκαν, ψήφισαν 149 βουλευτές έναντι 120 «κατά».

Σταυρόπουλος Λάμπρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.