Ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του – Στην ατζέντα τους το μεταναστευτικό πρόβλημα και η ανάληψη κοινών δράσεων

Σαμαράς: Η ελληνική οικονομία είναι σε επανεκκίνηση έπειτα από χρόνια κρίσηςΗ οικονομίας της Ελλάδας κάνει τώρα μία «επανεκκίνηση» μετά από χρόνια κρίσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη μαζί με τον ιταλό ομόλογό του, Ενρίκο Λέτα.

«Ο προσανατολισμός προς την ανάπτυξη είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Μέσα σε έξι χρόνια κρίσης χάσαμε το 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μας και οι πολίτες απώλεσαν το 40% του εισοδήματός τους. Παρά ταύτα, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο είναι ενδεικτικό της επιτυχίας των προσπαθειών μας και της σταθεροποίησης της χώρας», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Ενρίκο Λέττα δήλωσε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, διότι μόνον έτσι μπορεί να στηριχθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Γνωρίζω ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες με σημαντικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Η κρίση μου, ως πολιτικός, είναι ιδιαίτερα θετική», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Κοινή δράση για το μεταναστευτικό

Κατά τη συνάντηση Σαμαρά-Λέτα αποφασίστηκε να υπάρξει κοινή δράση της Ελλάδας και της Ιταλίας για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Οκτωβρίου και στις δύο προεδρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014.

Οι δυο πρωθυπουργοί αποφάσισαν επίσης τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον καλύτερο συντονισμό των δυο κυβερνήσεών τους, εν όψει των δύο ευρωπαϊκών συνόδων και των προεδριών της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Επίσης, οι κ.κ. Σαμαράς και Λέτα υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να δοθούν σαφέστερες απαντήσεις από τις χώρες εκείνες από τις οποίες ξεκινούν τα παράνομα μεταναστευτικά κύματα, όπως την Λιβύη.

«Θέτουμε ουσιαστικά σημεία ώστε η Ευρωπαϊκή Σύνοδος της 24ης και 25ης Οκτωβρίου να μην αντιμετωπίσει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης με τρόπο επιφανειακό», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, αποσαφηνίζοντας ότι πρόκειται «για την ενίσχυση της Frontex, την έναρξη της δραστηριότητας του Eurosur (Ευρωπαϊκού Συστήματος Περιπολίας των Συνόρων) από τις 2 Δεκεμβρίου και μια νέα και διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος του ασύλου».
«Συζητήσαμε τα δύο κύριας σημασίας θέματα, της παράνομης μετανάστευσης και της ανεργίας των νέων. Η παράνομη μετανάστευση δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα και μια πρόκληση, διότι οι τραγωδίες δεν λαμβάνουν χώρα μόνον όταν υπάρχουν ναυάγια, αλλά και όταν οι άνθρωποι αυτοί φτάνουν στην στεριά», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Πρόκειται για ανθρώπους χωρίς μέλλον και χωρίς παρελθόν, οι οποίοι φτάνουν στις χώρες μας αφήνοντας πίσω τους εμπόλεμες καταστάσεις και κράτη με οικονομικά προβλήματα. Δεν είμαστε, όμως, σε θέση να τους απορροφήσουμε και δημιουργείται αστάθεια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς, έθεσε ως προτεραιότητες νέες πολιτικές επαναπροώθησης στις χώρες προέλευσης, νέες διαδικασίες για την διαπίστωση της ταυτότητας των μεταναστών και την ενίσχυση της Frontex. «Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με ανθρωπιά, η Ευρώπη πρέπει να είναι σημείο αναφοράς , με αξίες και ελπίδα για τους ανθρώπους αυτούς», υπογράμμισε.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Λέτα, συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού έλεγαν ότι «για πρώτη φορά οι τρεις χώρες [και η Μάλτα, πρώτος σταθμός του ταξιδιού του κ. Σαμαρά], όπως και άλλες που είναι σε συνεργασία, βάζουν το θέμα της παράνομης μετανάστευσης ως μίας πραγματικής απειλής που μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις χώρες μας, και ζητούν μέτρα που φθάνουν μέχρι τον επαναπατρισμό των μεταναστών». Δεν αφορά αυτό μία φράση σε ένα κοινό ανακοινωθέν, αλλά μία συνολική στρατηγική μέτρων, σημείωσαν.

Επεσήμαιναν δε ότι η εκστρατεία ξεκινά τώρα και θα κλιμακωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο (μετά αρχίζει η ελληνική προεδρεία στην ΕΕ). Οι ίδιοι συνεργάτες κατέληγαν ότι η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να βρει μία πραγματική λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα σε πραγματικό χρόνο -αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο χρόνος είναι τώρα. Τέλος, ανέφεραν ότι η συνεργασία αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη συνεργασία και σε άλλα θέματα, όπως η ανεργία και η ανάπτυξη.

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.