Πολύ πιθανός και τρίτος γύρος, σε πρώτο πλάνο τα προαπαιτούμενα του 1 δισ. ευρώ

Ανήμερα του «Όχι», την 28η Οκτωβρίου, θα αφιχθούν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, αν υλοποιηθεί τελικά το σχέδιο για τη δεύτερη επίσκεψη των δανειστών φέτος το φθινόπωρο.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», στο επίσημο σχέδιο της επίσκεψης της τρόικας οι ημερομηνίες εκτείνονται από τις 29 Οκτωβρίου ως τις 11 Νοεμβρίου με «παράθυρο» για μικρή παράταση ως την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής των αποστολών, κ.κ. Ματίας Μορς (ΕΕ), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ αναμένονται στην Αθήνα την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, ή λίγες ημέρες αργότερα.Πάντως η συμμετοχή του κ. Τόμσεν είναι αμφίβολη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκε σε επέμβαση στη μέση.

Εντονες είναι οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της τρόικας, με την πλευρά του ΔΝΤ να πιέζει σύμφωνα με πληροφορίες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λήψη αποφάσεων το συντομότερο δυνατόν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014.

Μέρος 2 από 3

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η νέα επίσκεψη δεν θα είναι η τελευταία ως το τέλος του 2013.

Πρώτον, διότι η ελληνική πλευρά δεν έχει ετοιμάσει τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ (αναδιάρθρωση ΕΑΣ -ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, Κώδικας Δικηγόρων, διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων κλπ.).

Δεύτερον, διότι δεν αναμένεται να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία ως τα μέσα Νοεμβρίου ώστε να ανοίξει το κεφάλαιο της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού.


Δυσφορία για τους υψηλούς τόνους

Την ίδια στιγμή, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον εκφράζουν μέσω κύκλων δυσφορία για τους υψηλούς τόνους της ελληνικής κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες. Πηγή της τριμερούς ανέφερε στο «Βήμα» ότι «δεν είναι σωστή τακτική να γίνονται διαπραγματεύσεις μέσω του Τύπου»…

Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα διατηρεί ψηλά τους τόνους. Απορρίπτει νέα δημοσιονομικά μέτρα και ζητεί έκτακτο Eurogroup τον Απρίλιο του 2014 μετά την καταφανή πρόθεση αθέτησης των δεσμεύσεων από την πλευρά της ΕΕ και της ΕΚΤ, η οποία εκφράστηκε με δηλώσεις του Επιτρόπου Ολι Ρεν ο οποίος παρέπεμψε την όποια λύση για το χρέος «κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι», δηλαδή μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Παπαστάθης Αργύρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.