Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κοντά στο τέλος της φαλάκρας;

Οκτώβριος 22nd, 2013 by Χρήστος Μίμης

Ανθρώπινες τρίχες «φυτρώνουν» για πρώτη φορά στο εργαστήριο

Κοντά στο τέλος της φαλάκρας;

Ερευνητές κατόρθωσαν για πρώτη φορά να «μεγαλώσουν» ανθρώπινες τρίχες στο εργαστήριο προσφέροντας ελπίδες για μια οριστική λύση στο πρόβλημα της φαλάκρας. Η μέθοδος απέχει βεβαίως ακόμη πολύ από την ευρεία εφαρμογή της, οι επιστήμονες ωστόσο θεωρούν ότι στο άμεσο μέλλον ενδέχεται να αλλάξει κυριολεκτικά ριζικά την αντιμετώπιση της απώλειας των μαλλιών προσφέροντας χαρά σε πολλούς άνδρες και όχι μόνο.

Μεγαλώνοντας… τρίχες

Οι θεραπείες που εφαρμόζονται σήμερα για την αντιμετώπιση της φαλάκρας συνίστανται είτε στη χορήγηση φαρμάκων για την επιβράδυνση της τριχόπτωσης είτε στη μεταμόσχευση μαλλιών από το πίσω μέρος του κεφαλιού στα σημεία όπου αυτά λείπουν. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ στη Βρετανία και από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες ακολούθησαν μια άλλη οδό – προσπάθησαν να αναπτύξουν στο εργαστήριο εξ ολοκλήρου «καινούργιες» ανθρώπινες τρίχες οι οποίες θα αναπτύσσονται απευθείας στο δέρμα.

Η αμερικανο-βρετανική ομάδα δεν είναι η πρώτη που αναλαμβάνει ένα τέτοιο εγχείρημα – την ανάπτυξη δηλαδή εξ ολοκλήρου νέων τριχών χρησιμοποιώντας υλικά από τη βάση μιας μεμονωμένης τρίχας. Αυτό έχει ήδη επιτευχθεί από άλλους επιστήμονες με τρίχες ζώων. Οι ανθρώπινες τρίχες ωστόσο μέχρι τώρα αρνούντο πεισματικά να «φυτρώσουν» στο εργαστήριο. Το κύριο πρόβλημα βρισκόταν στη «μετατροπή»: τα κύτταρα του ιστού της δερματικής θηλής από τα οποία γεννιούνται οι τρίχες και χρησιμοποιούνταν ως «βάση» στα πειράματα διαφοροποιούνταν με τέτοιο τρόπο ώστε να «γεννούν» δέρμα και όχι τρίχες.

Οι επιστήμονες από το Ντάραμ και το Κολούμπια ξεπέρασαν αυτόν τον σκόπελο τοποθετώντας τα κύτταρα σε διάταξη «τρισδιάστατων σφαιριδίων». Είδαν ότι σε αυτόν τον «σχηματισμό», τα κύτταρα διατηρούσαν την «τριχωτή» ταυτότητά τους, οδηγώντας στην ανάπτυξη νέων τριχών.

Μεταφορά σε ανθρώπινο δέρμα

Στο πλαίσιο των πειραμάτων οι ερευνητές έλαβαν ιστό της δερματικής θηλής από επτά άτομα, και τον καλλιέργησαν στο εργαστήριο ώστε να δημιουργήσουν τρισδιάστατα σφαιρίδια κυττάρων. Στη συνέχεια τα σφαιρίδια μεταμοσχεύθηκαν σε μόσχευμα ανθρώπινου δέρματος το οποίο είχε εμφυτευθεί στη ράχη ποντικών.  Υστερα από έξι εβδομάδες σε πέντε από τα επτά μοσχεύματα είχαν σχηματιστεί νέοι θύλακες τριχών ενώ είχαν αρχίσει να εμφανίζονται και μερικές καινούργιες μικροσκοπικές τρίχες.

Παρά τη μεγάλη επιτυχία στο εργαστήριο, η μέθοδος απέχει ωστόσο πολύ από την εφαρμογή της σε ανθρώπους καθώς ακόμη υπάρχουν αρκετά ζητήματα – τεχνικά και ασφαλείας – τα οποία θα πρέπει να λυθούν. Το βέβαιο είναι, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», ότι το επίτευγμα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη θεραπεία της φαλάκρας.

«Βρισκόμαστε πιο κοντά, αλλά έχουμε ακόμη λίγο δρόμο επειδή, αν μιλήσουμε με εμπορικούς όρους, ο κόσμος θέλει να αποκτήσει ξανά μαλλιά τα οποία θα έχουν το ίδιο σχήμα, το ίδιο πάχος με πριν, την ίδια γωνία, και ούτω καθεξής. Ορισμένες από τις λύσεις σε αυτά τα ζητήματα είναι ζήτημα μηχανικής» δήλωσε στο BBC ο Κόλιν Τζαχόντα του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, εκ των επικεφαλής της μελέτης. «Νομίζω όμως ότι η φαλάκρα θα είναι σύντομα απολύτως θεραπεύσιμη».

Λαλίνα Φαφούτη

This entry was posted on Τρίτη, Οκτώβριος 22nd, 2013 at 09:51 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply