Το κοινωνικό δίκτυο αποφάσισε να επιτρέψει τις δημόσιες αναρτήσεις και στους χρήστες 13-17 ετών

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Facebook να τροποποιήσει τις ρυθμίσεις απορρήτου για τους χρήστες ηλικίας 13-17 ετών. Με την αλλαγή αυτή, οι έφηβοι θα μπορούν πλέον να επιλέξουν ώστε οι αναρτήσεις τους να είναι «ορατές» σε όλα τα μέλη του δικτύου, και όχι μόνο στους φίλους ή τους φίλους των φίλων τους, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Αν και η συγκεκριμένη κίνηση ανακοινώθηκε πριν από λίγες ώρες, μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως το Κέντρο για την Ψηφιακή Δημοκρατία έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, υποστηρίζοντας ότι το κοινωνικό δίκτυο θυσιάζει την ασφάλεια και ιδιωτικότητα των εφήβων, με μοναδικό στόχο να αυξήσει τα κέρδη του.

«Συχνά οι έφηβοι δεν έχουν επίγνωση πόσο μπορούν να εκτεθούν στα κοινωνικά δίκτυα. Εξάλλου είναι γνωστό ότι διαφημιστές junk food, στην καλύτερη περίπτωση, και παιδόφιλοι στη χειρότερη, χρησιμοποιούν το Facebook για να βρουν υποψήφια θύματα», σχολίασε στον Guardian ο Jeffrey Chester, διευθυντής της ΜΚΟ.

Η αλήθεια είναι ότι τη δυνατότητα δημόσιων αναρτήσεων προσφέρουν ήδη στους έφηβους αρκετές άλλες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα όμως με τον Chester, η ιδιαιτερότητα του Facebook είναι ότι τα μέλη του «ανεβάζουν» πολλές προσωπικές πληροφορίες ενώ, τουλάχιστον τυπικά, το δίκτυο δεν επιτρέπει τη χρήση ψευδωνύμων.

Από την πλευρά του, το Facebook υποστήριξε πως οι περισσότεροι έφηβοι είναι καλύτεροι χρήστες των social media από τους ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών. Αφού υπενθύμισε πως δεν είναι το πρώτο κοινωνικό δίκτυο που θα επιτρέψει τις δημόσιες αναρτήσεις στις ηλικίες 13-17 ετών, υποστήριξε πως λίγοι έφηβοι θα αξιοποιήσουν την αλλαγή των ρυθμίσεων απορρήτου, αλλάζοντας χειροκίνητα το στάτους των αναρτήσεών τους. Κάτι που θα κάνουν μόνον όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη να «ακουστούν» σε όλη την κοινότητα.

Πάντως, όπως σημειώνει ο Guardian, η κίνηση του Facebook δείχνει πως το κοινωνικό δίκτυο θέλει να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό στους εφήβους καθώς, τουλάχιστον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι μικρότερες ηλικίες φαίνεται να στρέφονται ολοένα περισσότερο σε υπηρεσίες όπως το SnapChat και το WhatsApp.

Το δίκτυο δεν άλλαξε τις ρυθμίσεις που αφορούν τα ιδιωτικά μηνύματα για τους κατόχους λογαριασμών με ηλικίες 13-17 ετών. Έτσι, ένας έφηβος συνεχίζει να μπορεί να λαμβάνει μηνύματα μόνο από τους φίλους ή τους φίλους των φίλων του.

Κώστας Δεληγιάννης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.