Εκατοντάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί επέδωσαν ψήφισμα, απαιτώντας κάλυψη των κενών θέσεων καθηγητών μουσικής, σίτιση των μαθητών και αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών

siatista 1Εν χορδαίς και οργάνοις, μαθητές, καθηγητές και γονείς του μουσικού σχολείου Σιάτιστας, διαμαρτυρήθηκαν, ενάντια στην απαξίωση και υποβάθμιση του μουσικού σχολείου Σιάτιστας, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αν και τελειώνει το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου της νέας σχολικής χρονιάς.

Εκατοντάδες άτομα συμμετείχαν χτες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημαρχείου στη Σιάτιστα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της μαθητικής κοινότητας του μουσικού σχολείου, του συλλόγου καθηγητών και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης όλων των μουσικών σχολείων σε 19 πόλεις της χώρας, ενώ στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Την πρωτότυπη διαμαρτυρία άνοιξαν οι μαθητές του μουσικού σχολείου Σιάτιστας, οι οποίοι έφτασαν με τα μουσικά τους όργανα στην πλατεία Δημαρχείου, όπου έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν, διεκδικώντας ένα καλύτερο σχολείο και καλώντας την κυβέρνηση και το υπουργείο παιδείας, να εγκαταλείψει την πολιτική απαξίωσης των μουσικών σχολείων.

Στον αγώνα τους είχαν τη συμπαράσταση μαθητών από τα υπόλοιπα σχολεία της Σιάτιστας, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη χτεσινή εκδρομή, έδωσαν το παρόν στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία δημαρχείου μαζί με τους συμμαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς του μουσικού σχολείου.

siatista 2

«Φέτος διανύουμε τη χειρότερη χρονιά από κάθε άλλη φορά, καθώς έχουμε περάσει τα μέσα Οκτώβρη και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τα μουσικά σχολεία και δεν έχει καταρτιστεί ακόμη αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Οι ελλείψεις σε καθηγητές είναι τεράστιες και το μόνο που ακούμε είναι αοριστολογίες, ότι δηλαδή μπορεί να φέρουν αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ, αλλά εμείς χρειαζόμαστε μόνιμους καθηγητές βασικών μουσικών ειδικοτήτων», υπογράμμισε η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, Κατερίνα Ζιάκου. Ενδεικτικά σημείωσε ότι «φέτος λείπουν 14 μουσικοί καθηγητές από το μουσικό σχολείο Σιάτιστας, ενώ αυτό που συμβαίνει πανελλαδικά είναι απερίγραπτο, καθώς στα μουσικά σχολεία της χώρας, χάνονται 17.000 ώρες μουσικών μαθημάτων εβδομαδιαίως. Αυτό έχει σα συνέπεια να λειτουργεί το σχολείο με μειωμένο ωράριο και οι μαθητές αντί για 9ωρο να κάνουν 7ωρο».

Στην υποβάθμιση και δυσλειτουργία του μουσικού σχολείου Σιάτιστας, λόγω έλλειψης καθηγητών μουσικής, αλλά και στην έλλειψη σίτισης, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της η διευθύντρια Μαρία Ντούρου.

Οι συγκεντρωμένοι επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον αντιδήμαρχο Βοΐου Δημήτρη Παλασόπουλο, ενώ μία αντιπροσωπεία μετέβη στην Κοζάνη και επέδωσε το ψήφισμα στην περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας.

siatista 3

Το ψήφισμα σημειώνει:
1.Τις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό μουσικών ειδικοτήτων
2. Την εφαρμογή της νέας Κ.Υ.Α. για τη μεταφορά των μαθητών με χιλιομετρικούς περιορισμούς
3. Το νομικό κενό που έχει δημιουργηθεί στη σίτιση
4. Τη μη εφαρμογή του νόμου περί πιστοποίησης των μαθητών μας στα μουσικά όργανα (Ν.2153/1993)
5. Τη μη θεσμοθέτηση αναλυτικού προγράμματος στο σύνολο των μουσικών/καλλιτεχνικών μαθημάτων ώστε να προσδιορίζεται το επίπεδο σπουδών των παιδιών μας
6. Την επιβάρυνσή μας με την αγορά των μουσικών και ξενόγλωσσων βιβλίων.
Όπως προαναφέρθηκε οι φορείς εκπαίδευσης της Σιάτιστας, συντόνισαν τη δράση τους με τους συλλόγους Γονέων όλων των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων της χώρας στο πλαίσιο διεκδίκησης που αποφάσισε η Πανελλήνια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.) για την Πανελλαδική Κινητοποίηση που έγινε την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013.

Τα αιτήματα της πανελλαδικής κινητοποίησης είναι:
• 12χρονο Δημόσιο Σχολείο Γενικής Παιδείας με Μουσική Καλλιτεχνική και Αισθητική καλλιέργεια
• Άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών
• Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών
• Εφαρμογή του νόμου για την Πιστοποίηση
• Οριστική λύση στη μεταφορά και σίτιση.
Γονείς, μαθητές και καθηγητές διαδήλωσαν την απόφασή τους «να μην επιτρέψουμε την απαξίωση και υποβάθμιση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων που εμπιστευθήκαμε τα παιδιά μας», όπως υπογραμμίζουν με το ψήφισμα που κατέθεσαν.

e-ptolemeos

Star-fm.gr: Φωτογραφίες από το Sierafm.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.