Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

New York Times: Δικαστική έρευνα για τον Γιώργο Προβόπουλο

Οκτώβριος 19th, 2013 by Χρήστος Μίμης

ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

new-york-times-dikastikh-ereyna-gia-ton-giwrgo-probopoyloΣτην δικαστική έρευνα που διενεργείται εις βάρος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, αναφέρεται ενδελεχώς σε δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times, ο οποίος πλέον ελέγχεται για κατάχραση της θέσης του σε συμφωνία τραπεζών.

Στo δημοσίευμα γίνεται λόγος για μεγάλο τραπεζικό deal που είχε πραγματοποιηθεί και προκάλεσε την περεταίρω έρευνα της συμφωνίας καθώς εντοπίστηκε προσωπική εμπλοκή του κ. Προβόπουλου και παρατίθεται το χρονικό της συμφωνίας.

«Σε μια εποχή, όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες, όπως ο Ben S. Bernanke κυριαρχούν στην παγκόσμια οικονομική σκηνή, στο εσωτερικό της Ελλάδας ο Γεώργιος Α. Προβόπουλος, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τώρα βρίσκεται υπό έρευνα» γράφει ο δημοσιογράφος συνεχίζοντας ότι «Ο κ. Προβόπουλος αντιμετωπίζει πλέον ίσως την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του με μια έρευνα εις βάρος του σχετικά με το αν καταχράστηκε τη θέση του για τον καθορισμό μιας τραπεζικής συμφωνίας με τη συμμετοχή πρώην μεγιστάνα των επιχειρήσεων».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ωστόσο ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κ. Προβόπουλος επωφελήθηκε προσωπικά από την εν λόγω τραπεζική συναλλαγή, η οποία τελικά εγκρίθηκε. Ο ρόλος όμως που διαδραμάτισε είναι που διερευνάται, ενώ ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι θα μπορούσε ο κ. Προβόπουλος να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις και εκτός Ελλάδας καθώς άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν επενδύσει περισσότερα από 40 δισ. ευρώ για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Συνεπώς, δεν είναι λίγες οι πιέσεις που δέχεται η Αθήνα για να πατάξει τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα και στο τραπεζικό σύστημα.

Η εφημερίδα New York Times καταλήγει ότι οι υποστηρικτές του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κάνουν λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από την δικαστική έρευνα και για πιέσεις, ωστόσο αν αποδειχθεί η κατάχραση της θέσης του οι ευθύνες είναι πολύ σοβαρές.

Αναστασία Γαλάνη

This entry was posted on Σάββατο, Οκτώβριος 19th, 2013 at 18:07 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply