Σχεδόν ένας στους τέσσερις μαθητές με παραπανίσια κιλά

Φτηνή διατροφή και έλλειψη άσκησης παχαίνουν τα ελληνόπουλαΕξάπλωση της παχυσαρκίας στη χώρα μας δείχνουν τα ευρήματα νέας πανελλήνιας μελέτης της Ελληνικής Ιατρική Εταιρείας Παχυσαρκίας σε παιδιά ηλικίας οκτώ και 10 ετών.

Στη μελέτη που διεξήχθη το 2012, συμμετείχαν 2.755 μαθητές της Β’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και 2.924 της Δ’ τάξης.

Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά. Στα αγόρια της Β’ τάξης το ποσοστό παχυσαρκίας ήταν 14% και 13% στα κορίτσια. Αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο ότι το 36% των αγοριών και το 37% των κοριτσιών είχε βάρος άνω του φυσιολογικού. Η κατάσταση στα μεγαλύτερη παιδιά (Δ’ τάξη) ήταν απογοητευτική, καθώς το συνολικό ποσοστό των παιδιών με σωματικό βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού ανέρχονταν σε 44% για τα αγόρια και 41% για τα κορίτσια.

Οι κκ. Αντώνης Αλαβέρας και Ευθύμιος Καπάνταης (πρόεδρος και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας) αποδίδουν τα νέα ευρήματα αφενός στην οικονομική κρίση, αφετέρου στο γεγονός ότι στο Δημοτικό Σχολείο δεν δίδεται η δέουσα σημασία στη σωματική άσκηση.

Ειδικότερα, ανέφεραν ότι τα σχολεία σε ποσοστό 65% αφιερώνουν μόνο ως δύο ώρες την εβδομάδα στην άσκηση των μαθητών των δύο αυτών τάξεων. «Η έλλειψη σωματικής άσκησης, σε συνδυασμό με τη θερμιδογόνο φθηνή διατροφή των τελευταίων ετών, οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους εφήβους και στους ενήλικες, με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία τους σε αυξημένο κίνδυνο» τόνισαν.

Αναφερόμενοι στα ευρήματα διεθνών μελετών, οι κκ. Αλαβέρας και Καπάνταης επεσήμαναν τους στενούς δεσμούς μεταξύ του χαμηλού οικονομικού επιπέδου και της παχυσαρκίας σε αναπτυγμένες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα. Στις δυτικές κοινωνίες, όπου ο κοινωνικός ιστός αντέχει, η οικονομική ανέχεια σπάνια εμφανίζεται κλινικά με την εικόνα της υποθρεψίας, αλλά αντίθετα με εικόνα αύξησης του σωματικού βάρους και τελικά της παχυσαρκίας.

Φυντανίδου Ελενα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.