Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Φτηνή διατροφή και έλλειψη άσκησης παχαίνουν τα ελληνόπουλα

Οκτώβριος 19th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Σχεδόν ένας στους τέσσερις μαθητές με παραπανίσια κιλά

Φτηνή διατροφή και έλλειψη άσκησης παχαίνουν τα ελληνόπουλαΕξάπλωση της παχυσαρκίας στη χώρα μας δείχνουν τα ευρήματα νέας πανελλήνιας μελέτης της Ελληνικής Ιατρική Εταιρείας Παχυσαρκίας σε παιδιά ηλικίας οκτώ και 10 ετών.

Στη μελέτη που διεξήχθη το 2012, συμμετείχαν 2.755 μαθητές της Β’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και 2.924 της Δ’ τάξης.

Τα αποτελέσματα ήταν ανησυχητικά. Στα αγόρια της Β’ τάξης το ποσοστό παχυσαρκίας ήταν 14% και 13% στα κορίτσια. Αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο ότι το 36% των αγοριών και το 37% των κοριτσιών είχε βάρος άνω του φυσιολογικού. Η κατάσταση στα μεγαλύτερη παιδιά (Δ’ τάξη) ήταν απογοητευτική, καθώς το συνολικό ποσοστό των παιδιών με σωματικό βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού ανέρχονταν σε 44% για τα αγόρια και 41% για τα κορίτσια.

Οι κκ. Αντώνης Αλαβέρας και Ευθύμιος Καπάνταης (πρόεδρος και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας) αποδίδουν τα νέα ευρήματα αφενός στην οικονομική κρίση, αφετέρου στο γεγονός ότι στο Δημοτικό Σχολείο δεν δίδεται η δέουσα σημασία στη σωματική άσκηση.

Ειδικότερα, ανέφεραν ότι τα σχολεία σε ποσοστό 65% αφιερώνουν μόνο ως δύο ώρες την εβδομάδα στην άσκηση των μαθητών των δύο αυτών τάξεων. «Η έλλειψη σωματικής άσκησης, σε συνδυασμό με τη θερμιδογόνο φθηνή διατροφή των τελευταίων ετών, οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους εφήβους και στους ενήλικες, με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία τους σε αυξημένο κίνδυνο» τόνισαν.

Αναφερόμενοι στα ευρήματα διεθνών μελετών, οι κκ. Αλαβέρας και Καπάνταης επεσήμαναν τους στενούς δεσμούς μεταξύ του χαμηλού οικονομικού επιπέδου και της παχυσαρκίας σε αναπτυγμένες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα. Στις δυτικές κοινωνίες, όπου ο κοινωνικός ιστός αντέχει, η οικονομική ανέχεια σπάνια εμφανίζεται κλινικά με την εικόνα της υποθρεψίας, αλλά αντίθετα με εικόνα αύξησης του σωματικού βάρους και τελικά της παχυσαρκίας.

Φυντανίδου Ελενα

This entry was posted on Σάββατο, Οκτώβριος 19th, 2013 at 17:38 and is filed under ΝΕΟΙ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply