Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Από Υγεία και Δήμους το β’ κύμα διαθεσιμότητας

Οκτώβριος 19th, 2013 by Χρήστος Μίμης

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΟΙ 1.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Από Υγεία και Δήμους το β' κύμα διαθεσιμότηταςΓια δύσκολη αλλά όχι αδιέξοδη διαπραγμάτευση, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ερωτηθείς αν υπάρχει αδιέξοδο με την τρόικα και κατά πόσον η ελληνική πλευρά οδεύει σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο».

«Η διαπραγμάτευση είναι μεν δύσκολη, αλλά συνεχίζεται κανονικά. Και η δουλειά μας συνεχίζεται κανονικά» ανέφερε.

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να αποδεχθεί απόψεις που δείχνουν να υποτιμούν και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τη βελτίωση όλων των δεικτών που έχουμε στην οικονομία, όπως στις επενδύσεις, ξένο ενδιαφέρον, spreads κλπ».

Τι συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο
Στο τραπέζι του συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης υπήρξε αναλυτικός προγραμματισμός για τα επόμενα βήματα του προγράμματος κινητικότητας και διαθεσιμότητας, πάντα σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της τρόικας.

Η πρώτη φάση της διαθεσιμότητας (Σεπτεμβρίου) θεωρείται ότι θα ολοκληρωθεί με την απογραφή των Διοικητικών Υπαλλήλων των ΑΕΙ έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης έγινε διεξοδική συζήτηση για την εκκρεμότητα των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων.

«Μη απογραφή σημαίνει πειθαρχικές συνέπειες», επανέλαβαν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Για τη δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου, η μεγάλη πλειονότητα των υπαλλήλων που θα υπαχθούν σε αυτή, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στο συμβούλιο, θα προκύψει από τους τομείς της Υγείας, των ΟΤΑ καθώς και από κάποια Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση επισημάνθηκε όσον αφορά την κινητικότητα στους ΟΤΑ ότι θα υπάρξει και ενδοδημοτική κινητικότητα, με μετακινήσεις από υπηρεσίες του ίδιου δήμου που έχουν πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις, όπως έχει προτείνει και η ΚΕΔΕ.

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ενδοδημοτική κινητικότητα δίνει και το στίγμα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στο Δημόσιο, καθώς και την επιβεβαίωση των όσων έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι κινητικότητα δεν σημαίνει απολύσεις.

Τέλος, όσον αφορά στο θέμα των απευθείας απολύσεων (βάσει των υπεσχημένων προς τους δανειστές πρέπει να γίνουν 4.000 φέτος και 11.000 του χρόνου), συμφωνήθηκε η ελληνική πλευρά να εμμείνει στη θέση της ότι οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι που θα κριθούν πλεονάζοντες από την αναδιοργάνωση κυρίως των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) να προσμετρηθούν στις απολύσεις, κάτι με το οποίο, ως γνωστόν, διαφωνεί η τρόικα.

Επίσης, συμφωνήθηκε, εφόσον η Δικαιοσύνη αποφασίσει την απόλυση συμβασιούχων υπαλλήλων που παραμένουν στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα, να προσμετρηθούν και αυτές οι απολύσεις για την επίτευξη του στόχου.

«Είναι θέματα που είχαν τεθεί στην τρόικα και θα δοθεί μεγάλη πολιτική μάχη σε όλα τα επίπεδα», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Συνολικά οι 4.000 απολύσεις στοχεύεται να προέλθουν από:

  • Τους 2.662 απολυθέντες της ΕΡΤ
  • Περίπου 400 έως 500 υπαλλήλους που θα βρεθούν εκτός Δημοσίου, ως πειθαρχικά ελεγχόμενοι.
  • Περίπου 1.000 εργαζόμενους από την αναδιοργάνωση των αμυντικών βιομηχανιών (εφόσον το δεχθεί η τρόικα)

Νωρίτερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι υπήρχε «ομερτά για τους επίορκους» και διαβεβαίωσε ότι το Δημόσιο δεν θα είναι ποτέ ο μεγάλος εργοδότης που ήταν στο παρελθόν», καθώς όπως τόνισε, «το πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτό».

Βενιζέλος: Ολοκληρωμένη αξιολόγηση του δημοσίου, όχι καταδρομικές επιχειρήσεις

«Είναι απαραίτητο να συζητήσουμε για την συνολική πολιτική για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και όχι μόνο για την κινητικότητα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο κ. Βενιζέλος, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι έχει τονίσει «την ανάγκη αποσύνδεσης της κινητικότητας από τις απολύσεις και ολοκληρωμένης αξιολόγησης του συνόλου των δομών και προσώπων στο δημόσιο τομέα», σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να στοχεύουμε σε συγκεκριμένες ομάδες δίκην καταδρομικής επιχείρησης».

Επιπλέον, τόνισε ότι «χρειάζεται να δημιουργήσουμε κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης και όχι φόβου στον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης».

έθνος

This entry was posted on Σάββατο, Οκτώβριος 19th, 2013 at 10:07 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply