Σημαντική νίκη πέτυχε η Ελλάδα στον εμπορικό «πόλεμο της φέτας» με τον Καναδά. Υστερα από τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρεί σε συμβιβαστική συμφωνία με την υπερατλαντική χώρα, που επιτρέπει τη χρήση του όρου «φέτα» σε καναδέζικα τυριά, μόνο αν συνοδεύεται από σαφείς διατυπώσεις που τα ξεχωρίζουν από τη γνήσια ελληνική φέτα. Τ

ο αρχικό κείμενο της συμφωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και τον Καναδά έδινε τη δυνατότητα στις βιομηχανίες του δεύτερου να χρησιμοποιούν ελεύθερα την ονομασία «φέτα» για τα τυριά τους και να τα εξάγουν στις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Κολέγιο των Επιτρόπων, ενώ στη συνέχεια το θέμα τέθηκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Τελικά φαίνεται πως οι ελληνικές αντιδράσεις έπιασαν τόπο, αφού μετά τη χθεσινή διαπραγμάτευση του κ. Μπαρόζο με τον Καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ, επιτεύχθηκε συμφωνία που προβλέπει ρήτρα «κεκτημένων δικαιωμάτων» στη χρήση του όρου «φέτα». Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για τα τυριά του Καναδά, μόνο αν συνοδεύεται από διατυπώσεις όπως «τύπου φέτας», «στιλ φέτας» ή «απομίμηση φέτας» και σε συνδυασμό με ξεκάθαρη αναφορά στη γεωγραφική προέλευση του προϊόντος.

Παράγοντες του χώρου σημειώνουν ότι ιδιαίτερη σημασία θα έχει η ακριβής τελική διατύπωση της συμφωνίας και τονίζουν ότι υπάρχουν σημεία που επιδέχονται περαιτέρω βελτίωση. Ορισμένοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για το ελληνικό τυρί, καθώς τα καναδέζικα τυριά «τύπου φέτας» αναμένεται να είναι φθηνότερα και να προτιμώνται από αρκετούς Ευρωπαίους καταναλωτές που δεν γνωρίζουν τις διαφορές ανάμεσα στα δύο προϊόντα ή απλώς δεν τους ενδιαφέρουν ιδιαίτερα.

Ανάλογες ρυθμίσεις προβλέπεται να ισχύσουν και για άλλα ευρωπαϊκά τυριά. Υπενθυμίζεται ότι το 2005 το Ευρωδικαστήριο είχε δικαιώσει την Ελλάδα στη μακροχρόνια δικαστική διαμάχη της με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατοχυρώνοντας τη φέτα ως αποκλειστικά ελληνικό προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

 

espressonews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.